Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: jedno rodzinne

La
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sea21 Zobacz posta
    Jeżeli myślisz że w tym dziale krytyka jest łagodniejsza to muszę Cię rozczarować

Co do zdjęcia to poprzednicy już się wypowiedzieli. Noga zdominowała kadr i odwraca uwagę od tematu zdjęcia. Jestem na nie.
    Ech, jestem na tym forum od 5 lat. Czasem potrafie sie zdziwic. Czasem.

Wracajac do meritum:

Ja jestem zadowolony z tego zdjecia.
    1. Fakt - noga zdominowala pierwszy plan. Ale: noga to najbardziej charakterystyczna czesc mojej zony. Malo tego, nadaje pewne poczucie przestrzennosci na tym zdjeciu.

W zamierzeniu, ma ono przedstawiac osoby na nim sie znajdujace w intrygujacy sposob. No i sadzac po reakcjach, cel zostal osiagniety. Oczywiscie pomijajac skrajne (kosz z pozycji aparatu), moge sie dowiedziec, jak takie zdjecie odbieraja inni, bo to jednak pomaga szerzej spojrzec na to co zrobilem. Oczywiscie nie jest tak, ze nie jestem swiadomy mojej pracy - doskonale wiem jakie sa jej mocene i slabe strony - jednak ja patrze przez pryzmat "emocjonalnego zwiazku". Faktycznie te nogi widze codziennie od 20 lat, wobec czego mnie przeszkadzaja znacznie mniej niz Wam?

Reasumujac: kto twierdzi ze ten pstryk to kosz - smialo prosze pisac.

Domyślnie

Jak dla mnie nie jest źle, było dużo gorszych w tym dziale - a było to zlecenia płatne
    Gdyby byłe dwie kategorie - okolicznościowa, albumowa - byłoby może mniej przypadków różnicy jakościowej prezentowanych prac, bo każdy złapie się przy swoich zdjęciach rodzinnych na emocjach
    Dobre nogi nie są złe
    Moim zdaniem można by trochę wyciągnąć cienie, niekorzystnie prawa strona twarzy wyszła.
    Pozdrawiam Mirek
    Ostatnio edytowane przez nimnull ; 28-06-2013 o 08:35
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

Witam,
    Mój 5 letni syn jak widzi że biorę z półki aparat to zasłania twarz dłońmi i mówi że nienawidzi zdjęć. Za dużo na nim ćwiczyłem i biedakowi nawet z ukrycia ciężko strzelić fotę Jak miałem wypożyczone studio na 2 dni to mały wytrzymał przed obiektywem kilka minut. I jedyną istotną sprawą było dla mnie to, aby popatrzył w moją stronę. Na resztę już kompletnie nie zwracałem uwagi Do czego zmierzam? Wydaje mi się że niektórzy podchodzą do tego typu zdjęć od złej strony. To nie jest wizja artystyczna ani fotografia na okładkę. To pamiątkowe zdjęcie mamy z synkiem.
    Nie zrozumcie mnie źle, nie chodzi o to żeby teraz usprawiedliwiać każde byle jakie zdjęcie tym, że to moje dziecko i żona. Chyba wszyscy chcemy robić progres.
    Moim zdaniem zdjęcie jest super zaświecone, kolorki przyjemne, modele uśmiechnięci, a noga piękna. Dobra robota.
    Ja takiego nie zrobiłem podczas tych 2 dni w studio.

Domyślnie

A mi się podoba to ujęcie... Niemniej - nie do końca wierzę, że było spontaniczne... To co mi przeszkadza to nieszczęsna miarka marki OBI - ani to zabawka bo niebezpieczna, ani nie czyni kontekstu "małego Boba Budowniczego" biorąc przez pryzmat całość ujęcia. Ale przecież i tak Tobie ta fotka się podoba i będzie w albumie.
    AMATOR

Domyślnie

Takie zdjęcie to aż chce się oglądać! Rewelacja. Choć zdjęcia pociech mnie odstraszają ... tu jest rewelacja. Napisz coś więcej o ustawieniach itp...
    NX2-D300s

Domyślnie

Kosz to nie, wywolaj i zachowaj. Duzo w nim niedociagniec, poczynajac od kompozycji poprzez niedoswietlenie i sama obrobke, kolor skory ok choc powinna byc jasniejsza (abstar****e od kalibrowania monitora)
    Fejsbuk Darek Novak

La
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zeb McKane Zobacz posta
    A mi się podoba to ujęcie... Niemniej - nie do końca wierzę, że było spontaniczne... To co mi przeszkadza to nieszczęsna miarka marki OBI - ani to zabawka bo niebezpieczna, ani nie czyni kontekstu "małego Boba Budowniczego" biorąc przez pryzmat całość ujęcia. Ale przecież i tak Tobie ta fotka się podoba i będzie w albumie.
    Spontanicznosc polegala na tym, iz przygotowywujac miejsce do zdjec, zona posadzila sobie na kolanach mlodego.
    I potem zostal zastosowany myk z OBI - zakazany owoc na tyle absorbuje uwage, ze dzieciak nie skojarzyl tatusia ustawiajacego sie z aparatem. Potem wystarczy wydac z siebie jakies naprawde dziwny, nieartykulowany dzwiek zeby chociaz na chwile zwrocic na siebie uwage i ciach. Powyzsza sekwencja dziala raz do dwoch dziennie.

Co do oswietlenia - jest dokladnie takie jak chcialem. Uzyte sa dwa softboxy, mocne swiatlo z prawej, minimalna kontra z lewej. Co do kalibracji monitora - owszem mam skalibrowane wszystkie monitory w domu. Nie, nie jestem "fotografem" zawodowcem. Tak, jestem gadzeciazem i lubie miec porzadny sprzet.

Co do skory - no coz, mozesz nie wierzyc ale tak wyglada. Opaleni sa, siedza na zewnatrz zamiast sie kisic w kuchni, to tak maja.

Peace

PS
    Powyzsze oswietlenie (moze i nienajlepsze) testowane bylo z uzyciem stabilniejszych modeli. Polecam zrobienie sesji z manekinem - ja niestety nie mialem dostepu do takowego a ludziska jednak maja dosc szybko wyczerpujacy sie zapas cierpliwosci.

Domyślnie

Jak dla mnie to wątek zawiera za dużo filozofii a za mało fotografii.

+ za tło
    D7000

Domyślnie

Ja jestem zadowolony z tego zdjecia.
    Co do oswietlenia - jest dokladnie takie jak chcialem
    Fakt - noga zdominowala pierwszy plan. Ale: noga to najbardziej charakterystyczna czesc mojej zony
    To jaki jest powod umieszczania tu zdjecia skoro krytyke i uwagi odrzucasz?
    Ja tez nie przyjmuje tu krytyki w wiekszosci przypadkow (nie uwzgledniam jej w tworzeniu moich kolejnych zdjec) zajmujac sie fotografia zawodowo, w wiekszosci umieszczam tu zdjecia glownie w celu zwiekszenia ilosci wejsc na strone w celu polepszenia SEO, i szansy na zwiekszanaia pozyskania klienta. Troche bo lubie to forum
    Jesli chce krytyki to place ide do kogos kto sie na tym naprawde zna i uzyskuje informacje co do tego co mam zmieniac nad czym pracowac.
    Fejsbuk Darek Novak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SligoDarek Zobacz posta
    Jesli chce krytyki to place ide do kogos kto sie na tym naprawde zna i uzyskuje informacje co do tego co mam zmieniac nad czym pracowac.
    Po co płacić za krytykę skoro na tym forum możesz ją mieć za darmo?
    Nikon

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów