Chodzi mi o zamknięcie tylnej ścianki. Gdzieś na forum czytałem, że te w F80 lubi się wyłamywać. Ja w starym F801 mam metalowe.
Jak to jest w F100, czy bliżej mu konstrukcyjnie ( pancerna budowa ) do osiemsetjedynki , czy do F80 ?
Szukaj
Chodzi mi o zamknięcie tylnej ścianki. Gdzieś na forum czytałem, że te w F80 lubi się wyłamywać. Ja w starym F801 mam metalowe.
Jak to jest w F100, czy bliżej mu konstrukcyjnie ( pancerna budowa ) do osiemsetjedynki , czy do F80 ?
W F100 jest tak jak w F80. Zatrzask w obudowie jest metalowy, ale zaczepy tylnej ścianki są plastikowe i takoż lubią się wyłamywać.
Mi tak wylamalo sie z f401. Puszka w stanie igla, leży na półce.
Szkoda bardzo.
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
Zawsze zostaje czarna taśmaF80 kupiłem właśnie na Alledrogo za 187 zł podobno w stanie mint. Przepuszczono 20 rolek. Zobaczymy jak przyjdzie. Cena 10 rolek filmu. Niezły deal ?
Normalna cena F80 w typowym stanie to pi*drzwi 200 PLNów. Zatem jeżeli te filmy to nie są slajdy Fuji, to chyba dobry dil.
W F80 juz tyl wymienilem wlasnie z powodu wylamanych zabkow.
Zabki sie lamia jak zamykasz klapke a przycisk otwierania jej nie jest zabezpieczony (jak otwierasz musisz pociagnac go do oporu wtedy zostanie w pozycji otwartej).
Klapke samemu wymienic nie problem, dostepne sa nowe na ebayu, godzinka z malym srubokretem i gotowe.
A tutaj mozna kupic chyba wszystkie czesci do Nikonow w normalnych cenach:
http://stores.ebay.com/procamerarepair
Ostatnio edytowane przez Yanluk ; 03-07-2013 o 01:51
Fuji: X100, X-Pro1, X-T2
Opowieść z starych dobrych czasów....
Gdy "leciały" ząbki trzeba było udać się do zegarmistrza - takiego od prawdziwych zegarków- on to cudownymi klejami, wiertełkami i magicznymi śrubkami sprawiał że ząbki były tak trwałe.... - że są na swoim miejscu do tej pory
Tylko... gdzie teraz taki zegarmistrz![]()
F, D, SB i conieco do nich
A kto teraz uczy sie tego zawoduTe zabki to faktycznie problem, ja poradzilem sobie tak ze zamykajac klape zawsze wciskalem guzika
![]()
D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE
A ja sobie policzyłem średnią
(F80+F100)/2 = F90
i mam spokój w temacie
Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3
Mam F801 i od niedawna F80. Lubię oba, ale każdy za coś innego. Miałem kupić właśnie F90x, ale wpadł mi F80 i ...jest świetny. Taki trochę niedoceniony sprzęt. F100 jest hołubiony, duże, męskie body. A skromna 80-siątka stoi cicho w kącie. Mała, cicha, szybka. Nie rzuca się w oczy. Takie plusy
Skontaktuj się z nami