Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Domyślnie Tamron 90 makro - problem

Witam wszystkich.

Dziś dotarł do mnie Tamron 90 mm f/2.8 SP Di Makro. Pierwsze wrażenie " takie sobie". Tokina 100 makro zrobiła na mnie lepsze wrażenie. Osłona przeciw słoneczna z marnego plastiku, niezbyt precyzyjny odlew. To samo w środku za przednią soczewką ( jakieś pobłyskujące podłużne smugi na bocznej sciance). Generalnie ujdzie jeżeli to nie będzie wpływało na obraz. Pierwsze testy ok, zero BF/FF - ostrzy w punkt.
    Problem pojawił się przy próbach z wbudowną lampą błyskową ( innej nie posiadam). Otóż okazało się, że w porównaniu z Nikkorem 18-70 Tamron przepala o 1EV! Zrobiłem kilkanaście prób i na wszystkich zdjęciach jest to samo. Obojętne, RAW czy JPG. Pomiar światła matrycowy, CW , punktowy - to samo.
    Tak jest w trybie "P". Po przestawieniu puszki na "A" lampa nie reaguje na zmianę przysłony tzn. im większy otwór tym przepalenie mocniejsze. Po podpięcu Nikkora siła błysku jest korygowana w zależności od zastosowanej przysłony i wszystkie fotki są ok. Robiłem próby na 4,5 - 5,6 - 8 .
    Zdjęcia robione bez lampy naświetlone są identycznie. Z czego to może wynikać? Uszkodzony obiektyw czy może brak pełnej kompatybilności z pomiarem światła błyskowego w d70s? Może ktoś z użytkowników tego Tamrona mógłby wykonać szybki test i potwierdzić ( lub zaprzeczyć) czy ma to samo? Bardzo zależy mi na czasie bo obiektyw mogę zwrócić.
    Z góry dzięki!
    Ostatnio edytowane przez snajper ; 06-04-2007 o 15:39
    D300, D700, Z8.

Domyślnie PS. Przykład

D300, D700, Z8.

Domyślnie

To nie jest zdjęcie z Tamrona

Domyślnie

To są dwa zdjęcia. Lewe z Nikkora, prawe z Tamrona
    D300, D700, Z8.

Domyślnie

LOL ja widziałam jedno zdjęcie
    może zrób porównanie na takich samych przysłonach
    na tym przykładzie pierwsze jest zrobione na 1/60 f4,5 drugie 1/60 f3,5

Domyślnie

Przysłona nie ma tu nic do rzeczy. To są obiektywy o różnym światle i program puszki takie przysłony ustawia po włączeniu lampy. Chodzi o to, że z Tamronem puszka źle steruje światłem lampy.
    D300, D700, Z8.

Domyślnie

Prawdopodobnie problem polega na mieszaniu światła błyskowego z zastanym.
    Tylko pytanie czy te typy tak mają...?
    D300, D700, Z8.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snajper Zobacz posta
    Przysłona nie ma tu nic do rzeczy. To są obiektywy o różnym światle
    Czyli chcesz powiedziedz że jak ustawisz Tamrona na 5,6 i Nikkora na 5,6 to tamron będzie jaśniejszy ?
    Cytat Zamieszczone przez snajper Zobacz posta
    Prawdopodobnie problem polega na mieszaniu światła błyskowego z zastanym.
    Tylko pytanie czy te typy tak mają...?
    Jeśli tak jest na tych samych przysłonach to jest coś nie tak u mnie działa idealnie może zrób test na jakiejś innej powierzchni może coś pomiar zmyliło nie wiem coś jest nie tak

Domyślnie

Antonina jak masz tego Tamrona to strzel kilka fotek na "P" czegoś w odległości 2-3m i zobacz czy nie przepala.
    Te moje przepalenia nie wynikaja z tego, że aparat żle dobiera przysłone bo bez lampy jest ok.
    D300, D700, Z8.

Domyślnie

Za parę minut wstawię

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów