Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Moja Bisi

Domyślnie Moja Bisi

Witam moje pierwsze fotki na forum. Jestem bardzo początkującym amatorem. Pierwszą styczność z lustrzanką miałem miesiąc temu. D90 + kit 18-105 VR. Poniżej moje wypociny mej dwuletniej córy, która lubi mi pozować

1.
    ISO 252, f5, 200,s

2.
    ISO 252, f5, 160,s
    Ostatnio edytowane przez bognik ; 21-06-2013 o 15:47 Powód: Numerujemy zdjęcia

Domyślnie

To na początek trochę kadrowanie, tzn. 1. Przy następnym zdjęciu ustaw córę trochę dalej od tła i niech na zdjęciu będzie bardziej z boku nie centralnie. 2 bardzo fajnie wyszła tylko ustawiaj ją tak by źródło światła oświetlało z góry lub z górnego boku twarzy.
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 20-06-2013 o 14:38 Powód: "curę"
    D300s \ T17-50/2.8 \ N35 1.8 \ N50/1.8 \ N 70-300 ...

Domyślnie

Początkujący amator? Nie wydaje mi się. Amatorzy wrzucają zdjęcia z reguły albumowe, nie charakteryzujące się niczym szczególnym. Ty już coś pokazałeś. Nie są to zwykłe, ot tak, pstryki. Trening czyni mistrza.
    M.

Domyślnie

rozbity - z ustawieniem od tła dalej i głębią ostrości miałem mały problem bo tło to była kołdra rzucona na dwa krzesła i miała małą powierzchnię zdjęcie robiłem przy porannym świetle dziennym, na całe okno zarzuciłem białe tło polipropylenowe co dało fajną dyfuzję i miękkie światło z drugiej strony chyba blenda była. Córę posadziłem blisko okna, żeby sporo światła było. Z kitem 18-105 VR mam właśnie problemy z jasnością obiektywu. Co do kadrowania to biorę do siebie uwagę.
    astramus - Dzięki za miłe słowa miesiąc temu pierwszy raz w rękach lustrzankę trzymałem D90 - po zakup pojechałem z kolegą, żeby nie wyjść na kompletnego laika Staram się sporo czytać i praktykować. Zdjęcia robię z priorytetem czasu lub przysłony oraz w pełnym manualu. Najbardziej interesują mnie właśnie portrety, bardzo ostre i jasne najbardziej mi się podobają. Planuję kupić Nikkora 50 mm 1.4 D bo jestem skazany na zdjęcia raczej domowe ze względu na dwójkę maluchów, pracę i wieczny brak czasu ;/ Zainwestowałem trochę w parę statywów oświetleniowych, blendę, dwa tła, kilka parasolek, softbox i kilka żarówek na razie 5500 światła stałego. Buduję takie moje małe domowe studio niskobudżetowe. Co do ustawiania córki to czasem mam problem Jak jakiś fajny kard uchwycę to strzelam bo dwuletnie dziecko ustawić odpowiednio to trochę ciężko. No ale ... będziemy się starać i trenować Wszelkie uwagi mile widziane.

3.

4.
    Ostatnio edytowane przez bognik ; 21-06-2013 o 15:49 Powód: Łączenie postów, numeracja zdjęć

Domyślnie

Przy pierwszym chodziło mi tylko o kadrowanie i tło. Wiem, że z tym obiektywem ciężko (polecam zakup nikora 50/1.8 - cena niska a efekt rewelacja). Bardzo fajne foty wyszły lecz drobne uwagi były. Przy drugim to nie podoba mi się cień od noska dziecka tylko (oświetlenie od czubka głowy).
    Jeśli chodzi o kolejne dwie fotki to kolejne dwie fajne fotki z tym, że na pierwszej przepał z lewej strony. Druga naprawdę świetna. Świetny portrecik dziecka. Może trochę obcięta stopa ale naprawdę fajna.
    D300s \ T17-50/2.8 \ N35 1.8 \ N50/1.8 \ N 70-300 ...

Domyślnie nowym obiektywem

5.
    Tak na próbę nowym obiektywem. Co o niej sądzicie. Poza uciętą ręką

La
    Gość

Domyślnie

Jezeli to jest 50mm 1.8 to zwroc uwage na dwie rzeczy - po pierwsze na 1.8 wlasnie czesto lubia mydlic. Moj tak mial. Twoj wydaje sie byc ostry ale sprawa dotyczy zewnatrz kadru - tutaj tego nie bardzo widac.
    Druga rzecz - ten obiektyw jest dosc wolny jesli chodzi o Af. A dzieci sa szybkie. Robiac na przyslonach typu 1.8, 2.2 masz duze prawdopodobienstwo przestrzelenia ostrosci - tu fragment wlosow i ramie.
    Kadr i reszta calkiem ok, rodzinna pamiatka jest. Z czasem bedzie cie wkurzal bokeh i pojdziesz po 1,4

Domyślnie odpowiedź

Tak to jest 50 mm 1.8 D. Z tą szybkością AF to trochę tak jak mówisz, za dziećmi ciężko nadążyć. Staram się ustawiać ostrość w punkt i celować w oczy. Dobrze robię ? No i ustawiać małe czasy. Przysłonę trochę przymykam do 2.2 - 2.5, czasem trochę więcej jak mam światło bo czasem przy dzieciach nie bardzo mogę korygować. Bokeh jeszcze mnie nie denerwuje. Tak poza tym to trochę poczytałem o obróbce bo wcześniej prawie nie obrabiałem fotek. Dam coś do oceny, moje pierwsze próby z obróbką. Nie wiem czy idę w dobrym kierunku.

6.

Domyślnie

Nie wiem czy idziesz w dobrym kierunku, bo poprzednie były lepsze Zostawiłeś jakąś zbędną przestrzeń za głową, w dodatku zaśmieconą przez rękę. Ale generalnie fotki udane. No i fajną masz modelkę Moja w tym samym na oko wieku, a do aparatu jakieś dziwne miny stroi, twoja ma taki fajny wyraz twarzy nadający zdjęciom refleksyjny a nie zabawowy charakter
    Postaraj się zniwelować cienie pod oczami, bo poza tym jest bardzo fajnie.

Domyślnie

Fakt modelka udana wiernie mi pozuje. Może kiedyś będzie zadowolona ze zdjęć tatusia. Ja niestety mam tylko kilka średnio udanych zdjęć z dzieciństwa ;/ Ta ręka też mi tam nie pasuje no ale tak złapałem.
    7.

Taka mała zabawa w "fotoszopie"

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów