Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Dofinansowanie - kontrola

Witam,
    Niedawno otrzymałem dofinansowanie z UE na zakup sprzętu foto/studia. Napisałem w podaniu, że mam zamiar kupić drukarkę termosublimacyjną za około 4500zł. Stwierdziłem jednak, że lepiej zamiast tej drukarki dokupić jeszcze więcej innego sprzętu do studia. W sklepie powiedzieli mi, że bez problemu mogą wystawić mi fakturę na zakup tej drukarki, a w rzeczywistości mogę kupić coś innego. Nie wiecie może, czy jak się otrzymuję dofinansowanie, to mam się spodziewać jakieś kontroli, gdzie przykładowo przychodzi facet z urzędu i mi wszystko sprawdza czy kupiłem to co miałem na fakturze?

Domyślnie

W moim przypadku miła pani sprawdzała każdą pozycję z planu zakupów jaki przedstawiłem we wniosku i porównywała z tym, co jej wskazałem.
    Co prawda, mogłem ją banalnie prosto oszukać wskazując inny komputer niż ten faktycznie zakupiony, ale nie miałem powodu tego robić. Cała kontrola trwała może 10 minut, z czego 6 minut uśmiechaliśmy się i mówiliśmy o mało istotnych sprawach; Wszystko miałem w jednym miejscu przygotowane do kontroli, pani mi za to serdecznie podziękowała, bo czasami jeździ kilka razy w różne miejsca (jeśli zakupiony sprzęt pracuje np w terenie). Nie mam pojęcia jaka by była reakcja, gdyby zamiast jednego urządzenia które planowałem kupić i na jakie dostałem pieniądze zobaczyła dwie czy trzy inne rzeczy. Zwłaszcza, gdyby faktura opiewała na jeszcze coś innego. Przedumaj temat dokładnie.
    Trochę bloguję.

Domyślnie

Każdy kto dostał dofinansowanie czy to z UE, czy to państwowe może spodziewać się kontroli, a kontrolują zdecydowaną większość.
    Kontrola polega na sprawdzeniu:
    - ile i na co się wydało
    - czy sprzęt na który był wniosek został zakupiony.

Jeśli kupiłeś coś innego, to w razie kontroli masz zagwarantowane, że tę wartość będziesz musiał zwrócić wraz z odsetkami.
    Mogę też zakwestionować Ci całość dofinansowania i wtedy masz albo zwrot całości + odsetki, albo określonej kary

Jak będziesz miał fakturę, a brak będzie sprzętu - całe dofinansowanie jest cofane.
    Skutki mogą być 2:
    - całość dofinansowania cofnięta + odsetki
    - sprawa trafić do prokuratury jako wyłudzenie.

Nie mówiąc już, że w obu przypadkach zapewniasz sobie pełną krzyżową kontrolę od skarbówki.

Jak chciałeś kupić coś innego, to trzeba było wystąpić z wnioskiem o zmianę wyszczególnienia sprzętu, na który dostajesz dofinansowanie. Teraz jest już po fakcie.

Masz 2 wyjścia:
    1) kupić tę drukarkę i mieć święty spokój
    2) modlić się, abyś nie miał kontroli.

Trzeba było spytać się zanim postanowiłeś kupić co innego niż to na co dostałeś środki.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 19-06-2013 o 20:57
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Zadzwoń do urzędu i dowiedz się, czy możesz zrobić aneks do umowy. Wyjaśnij w czym rzecz. W niektórych urzędach nie ma z tym problemu i możesz kupić inną rzecz niż wpisaną we wniosku. Ale wcześniej dopytać o ów aneks.

Domyślnie

Kontrola będzie na pewno, i wygląda tak jak któryś kolega wyżej opisal
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    17-35, 35, 50, 85, 180, 2xFX

Domyślnie

Pokaż jakąkolwiek drukarkę foto. Urzędnik nie zakuma na pewno że ta to akurat nie jest termosublimacyjna. Albo na czas kontroli pożycz od jakiegoś znajomego bądź z zaprzyjaźnionego sklepu który wystawił f-rę. Zawsze na wszystko jest jakiś sposób mniej lub więcej legalny, prostszy czy bardziej skomplikowany. Powodzenia i pozdrawiam.
    D90|D7100|35 1.8 g|50 1.8 d |S17-50 2.8 EX|N70-300|Samyang AE 8 CSII|sb-900|

Domyślnie

N pewno nie wykazywał bym na Twoim miejscu przedmiotów innych, na które nie były przeznaczone fundusze. Zawsze możesz pokazać dodatkowy sprzęt, ale jako Twój wkład w rozwój firmy.
    D90|D7100|35 1.8 g|50 1.8 d |S17-50 2.8 EX|N70-300|Samyang AE 8 CSII|sb-900|

Domyślnie

Kontrola jest obowiązkowa. Sprzęt jest wtedy oglądany, obklejany, a faktury podpisywane rzez urząd. U mnie oglądali pudełka i je obklejali, to było kilka lat temu, ale nic się ie zmieniło. Mówię o dofinansowaniu z PUPu.

Domyślnie

Ja jestem ciekaw, co to za sklep, który tak miesza sobie w papierach. Życzę im dużo szczęścia w przypadku kontroli z US. Tobie z resztą też, bo oprócz kontroli wniosku o dotację, również możesz się spodziewać sprawdzenia przez US. A na pouczenie nie licz, raczej coś w rodzaju "ostrzegawczego strzału w tył głowy", do tego staniesz się ulubionym misiem do gnębienia przez UKS.

Nie prościej prowadzić papierologię od początku do końca tak jak trzeba? Przecież można zrobić aneks, korekty itp.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Na ile dobrze pamiętam z opowieści znajomego (bo szczegóły już mi się rozmyły) to wygląda to mniej więcej tak jak opisano powyżej. I pamiętam też że "na gwałt" kupował jakieś dalmierze laserowe bo te z zakupu funduszowego gdzieś mu się prędko rozmyły, bądź zostały wymienione czy cuś (?)... Jeśli bardzo Ci zależy na relacji kogoś po kontroli, kto też miał podobne zaniedbania, to daj znać, spróbuje gościa odkopać na jakichś fejsbókach i w weekend bym napisał lub przedzwonił do niego. Ale obiecać nie mogę - od roku nie mam kontaktu żadnego.
    Pamiętam tyle, że szukał po znajomych dalmierzy z pudełkami, bo miał mieć kontrolę.
    Pozdrawiam, Kuba

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów