Close

Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie skanowanie epsonem

witam
    kolejne pytanie o skany:
    ponieważ zacząłem focić średnim formatem i robię to amatorsko postanowiłem kupić skaner płaski . Gdyby tylko mały obrazek szukałbym skanera do filmów a tak wyszło mi że taki epson 4810 będzie najlepszy przy całkiem niskiej cenie.
    Niestety chyba nie potrafię go używqć tak jak należy bo to co wychodzi ( automat z odfajkowanymi opcjami redukcji szumów ewentualnie wyostrzenie ) to nie to, a z opinii jakie gdzieś tam wyczytałem powinno być dobrze.
    jeśli ktoś mi może coś podpowiedzieć , pomóc będzę wdzięczny
    Pies (owczarek Belgijski) F801, f65, pentcon, OM-2, coolpix 8700,tochę badziewia typu statyw obiektyw
    http://plfoto.com/59413/autor.html

Domyślnie

"Dobrze" jest tutaj wyjatkowo relatywne.
    Skanuje sredni format na modelu 4870.
    Oprogramowanie jakiego uzywam to Epsonscan dolaczony oryginalnie do skanera.
    O ile pamietam, to chyba raz sprobowalem skanowac cos na ustawieniach auto i rezultat byl cieniutki.
    Skanuje w professional mode majac wylaczone wyostrzanie, odszumianie i nie korygujac poziomow czy krzywych.
    To wszystko robie w PS.
    Opierajac sie na moim doswiadczeniu/guscie twierdze, ze kazdy skan powinien byc wyostrzony.
    Deklarowana rozdzielczosc plaskich Epsonow jest ponoc jedynie poboznym zyczeniem. Podobniez rzeczywista rozdzielczosc to niecale 2,000 DPI. Nie skanuje wiec w rozdzielczosci wiekszej niz zdaje sie 2,400.
    Nie wiem, jakie ramki do 120 sa w 4810. Te od 4870 nie gwarantuja idealnej plaskosci filmu.
    Majac na wzgledzie cene, jaka zaplacilem za swoj model i bedac swiadom oczywistych ograniczen w przypadku plaskich skanerow, jestem jak najbardziej zadowolony ze skanow, jakie uzyskuje.
    Aby mozna bylo powiedziec cos wiecej, wypadaloby, bys cos pokazal.

Uprawnienia umieszczania postów