Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Bartnik

Domyślnie Bartnik

Witam.

Muszę przyznać, że umieszczam tu swoje zdjęcia z lekkim przerażeniem w obawie przed pożarciem, ale chcąc się czegoś dowiedzieć i nauczyć niestety nie mam wyjścia. Do niedawna nawet nie spoglądałem w stronę tzw reportażu, ale ostatnio przypadkowo wpadłem do stawu i odechciało mi się ganiać za owadami więc przekierowałem obiektyw na jedyne co miałem w pobliżu. Niestety miałem przy sobie tylko "makrówkę" stąd może za bardzo "duszne" kadry. Oczywiście zdaję sobie sprawę ze swoich słabości: nie przygotowałem się do tematu, nadużywam winiety, na reportażu ogólnie się nie znam a BW wybrałem bo uznałem że w ten sposób będzie mi łatwiej zacząć. Dość tłumaczenia. Zerknijcie proszę na secik poniżej i jeśli tylko komuś będzie się chciało coś podpowiedzieć np czy nie przegadane(na pierwszy raz pomyślałem że lepiej wrzucić więcej), zbyt monotonne, nie trzyma się kupy itp to czekam.

Pozdrawiam

Domyślnie

Moim zdaniem jest bardzo dobrze - Twoje zdjęcia przypomniały mi moje dzieciństwo i wakacje spędzane u mojego dziadka-pszczelarza

Ze szczegółów - zgadzam się, że super byłoby obejrzeć też szersze kadry. Na 7 ostrość wolałbym na rękach a nie na okularach.

Więc ja jestem bardzo na plus.

Domyślnie

Na pożarcie? Ty chyba żartujesz. Tak przedstawioną historię to możesz mi wrzucać codziennie!

Zacząłeś od ogólnego obrazu miejsca pracy (ostrość na temacie zachęca do zapoznania się z dalszym ciągiem), potem skupiłeś się na danej czynności, pokazałeś pszczoły i pracę człowieka, konkretne rzeczy, które trzeba wykonać...

Po prostu łapałeś normalnie pracującego człowieka. Życie się normalnie toczyło, a Ty to uwieczniłeś i nie widzę nigdzie żadnego sztucznego, czy niepotrzebnego zdjęcia.

Jedyną uwagę mam tylko do nr 7, bo tam jest ostrość na oprawkach okularów, przez co nie widać, co ten Pan robi dokładnie (to znaczy w sumie widać, bo pewnie to samo, co na nr 6, więc 7 mogłoby nawet nie być).

Bonus zamyka historię w świetny sposób, kręcący się kot Cię obserwował z zainteresowaniem i on także był częścią otoczenia.

Wrzucaj więcej tego typu, a zawsze będę bił brawo Obróbka bez koloru mi pasuje idealnie.

Gratuluję takiego zestawu. Z przyjemnością obejrzałem.
    Ostatnio edytowane przez Sławol ; 19-06-2013 o 00:44 Powód: Literówki.
    Pozdrawiam/Best regards
    Sławomir Borysowski

Domyślnie

Ja również dołączę do zachwytów, aczkolwiek też przyczepiłbym się 7. A tak to wraz z bonusem jest bardzo fajnie ! Kot idealnie zamyka całą opowieść, i mógłby nie być nawet bonusem

Jest czad ! Dawaj więcej !

Domyślnie

Bardzo ładnie pokazane. Gratulację!
    Fuji

Domyślnie

Świetna historia, bardzo dobrze pokazana. Oby więcej takich na forum.
    Nikon D7200 | D90 + MB-D80 | T11-16 2.8 | N35 1.8G | N18-105 3.5-5.6 | T90 2.8 Macro | T70-200 2.8 | SB-900 | YN-560 III

Domyślnie

Bardzo fajne tak jak wyżej kot idealnie zamyka całość
    D600 + 50mm f/1.4

Domyślnie

bardzo mi się podoba... jest historia, podobają mi się zbliżenia i uchwycone detale

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za wejścia i za to że chciało wam się coś szrajbnąć. Co to zdjęcia nr 7 to jest dokładnie tak jak napisał Sławol. 6 i 7 przedstawiają tę samą czynność (reperowanie ramek) tylko inaczej pokazaną. Jako, że ręce są bohaterkami kilku zdjęć w tej wrzutce postanowiłem na jednym z dżejpegów pokazać je w mniej dosłowny sposób a jednocześnie w taki by nie było wątpliwości co przedstawia. Potem wahałem się które ze zdjęć pokazać, a że nie mogłem się zdecydować to wrzuciłem oba. Teraz tak sobie myśle, że gdyby akurat to zdjęcie wyrwać z zestawu byłoby jednak nieczytelne zatem przyznaję wam rację. Pozdrawiam i oczywiście proszę o więcej.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 21-06-2013 o 13:34

Domyślnie

Reportarz bardzo dobry, ale nie tafiony tytuł.
    Bartnik to ten który podkrada pszczołom miodek z barci, które sa wykonane w pnich drzew-wydłubane wysoko wysoko żeby niedziwiadek łakomczuch się do nich nie dostał. Nie wiem czy jeszcze ktoś w Polsce zajmuje sie pozyskiwaniem z barci miodu./może na podlasiu/
    Na twoich fotach to pszczelarz

Ale gratulację za fajnie podany temat
    Księżak

D3s Nikkor 50/1.4, 24-70/2.8, 200 2.0 VR sabinka 900

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów