Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Spiralny bokeh

Domyślnie

W razie potrzeby służę samplami z D90/D300s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lenai Zobacz posta
    W razie potrzeby służę samplami z D90/D300s
    Poproszę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emilcabaj86 Zobacz posta
    Wiem, że taki efekt można uzyskać obiektywem Helios 44-2, ale czy równie dobry efekt uzyskam na aparacie z matrycą APS-C?
    Zapewne nie uzyskasz go w pełnej rozpiętosci i intensywnosci, bo to co najbardziej "wiruje" jest na skraju pola obrazowego - tam gdzie obiektyw już nie wyrabia. A jak zapewne wiesz, APSC to mniejszy wycinek tego pola jak na FF. Wiec to co się łapie na krawędzie pola pełnej klatki, na cropie jest poza kadrem.

Ryc. 1 (Jezu jak ten Paint kompresuje..)

Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 21-06-2013 o 11:22
    Völkchlor

Domyślnie

Świetna infografika! Naprawdę Czasem można coś komuś pół dnia tłumaczyć a i tak nie zobaczy tego :]
    D810; N50G; N24-70; N200-500; SB-900

Domyślnie

Kryste panie, ja bym prosił kol. Pastwisko o jakąś małą serię rysunkowych tutoriali o fotografii. Rysunki w Paincie rzondzom
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Ale z tego co widzę to na cropie też ładnie się kręci bokeh
    Przykład: D5000 + Helios 81H http://500px.com/photo/6971656

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emilcabaj86 Zobacz posta
    Poproszę
    Tu do podpatrzenia

http://www.flickr.com/photos/lena_i/...7632194168079/

Oszczędny w słowach Awatar puszosław
    Miasto
    okolice Wrocławia

Domyślnie

Kurcze ależ mnie natchnęliście żeby spróbować z tym heliosem. Parę ładnych lat temu kupiłem kieva 19 w zestawie z obiektywem i futerałem (około 2008 roku) za jakieś śmieszne pieniądze (no jak patrzę na aledrogo to teraz za samego heliosa trzeba dać tyle że miał bym kiedyś ze 2-3 takie zestawy) i prawdopodobnie kurzy się gdzieś w domu u rodziców... Trzeba wybrać się i przekopać stare śmieci...

Jedno co mnie martwi to DX. Na FF znacznie lepiej się bokeh sprawuje. Dla mnie mają takie fotki klimat. No może nie jedno bo drugie to ostrzenie MF na D90...

Domyślnie

Nie ma się czego bać, na D90 też nieźle się ostrzy MF. Kwestia przyzwyczajenia. I tak z Heliosem 81N jest super, bo nie robi się ciemno w wizjerze przy domykaniu przesłony...

Domyślnie

Ok, kupiłem Heliosa 77 który daje piękny spiralny bokeh i jestem zadowolony
    Ale czasem boli, że ciężko go używać kiedy dzieje się szybka akcja, dlatego chciałbym zapytać czy istnieje obiektyw z AF który daje spiralny bokeh?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów