Close

Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 147

Wątek: Blenda

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    jak sie ma fizycznego to moze i niepotrzebne...
    Praca z blendą w terenie bez pomocnika może tylko zniechęcić do dalszego jej używania. A praca ze statywem? Blenda ma sporą powierzchnię...Chciałbyś czekać na bezwietrzne dni?
    Canon 40D + 17-40L f/4 + 70-200L f/4 + 580 EX II
    fanaberiafoto.eu

Domyślnie

http://www.allegro.pl/search.php?str...interval=7&p=0
    Jest ich tyle... Którą wybrać.
    "Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M.Szabelski Zobacz posta
    Praca z blendą w terenie bez pomocnika może tylko zniechęcić do dalszego jej używania. A praca ze statywem? Blenda ma sporą powierzchnię...Chciałbyś czekać na bezwietrzne dni?
    Może wystarczy ustawić się odpowiednio do wiejącego wiatru??- brzegiem blendy, wtedy nie powinna działać jak żagiel (problem jeżeli w tym ustawieniu nie łapiemy światła)
    A co do pomocnika, to kogo mam wziąć?? Dziewczynę biorę jako modelkę, a kumple, raczej nie będą zainteresowani takim spędzaniem czasu Ze statywem można coś zdziałać, sam się nad takim zastanawiam
    Ostatnio edytowane przez Robert S. ; 07-04-2007 o 15:00
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert S.
    A co do pomocnika, to kogo mam wziąć?? Dziewczynę biorę jako modelkę, a kumple, raczej nie będą zainteresowani takim spędzaniem czasu
    To zależy jak wygląda Twoja dziewczyna A na poważnie, moja żona biegając z blendą przy umiarkowanym wiaterku już miała niejakie problemy z jej utrzymaniem, a latanie od blendy do miejsca, gdzie fotografujesz i z powrotem to też średnia przyjemność. Muszę po raz kolejny przyznać rację M.Szabelskiemu - asystent jest nieodzowny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    To zależy jak wygląda Twoja dziewczyna
    Zależy też w jaki sposób chcę ją sfotografować Oni od razu zwęszą "goliznę" hehehe
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Ustawianie blendy przy uwzględnianiu światła i wiatru to o jedno kryterium za dużo

Swoje obie blendy kupiłem na www.eltec.pl - sprzedają blendy firmy Boling (są wykonane całkiem znośnie).

Zdarzyło mi się robić zdjęcia plenerowe z blendą (bez pomocnika), uważam, że to pomyłka. Ustawiasz modelkę, ekspozycję, blendę, czekasz na odpowiednie, wymarzone światło.... i tu nagle powiew wiatru Poza tym ustawianie blendy zabiera sporo czasu i dekoncentruje i modelkę, i fotografa.
    Ostatnio edytowane przez M.Szabelski ; 07-04-2007 o 17:34
    Canon 40D + 17-40L f/4 + 70-200L f/4 + 580 EX II
    fanaberiafoto.eu

Domyślnie

Ja też używałem Bolinga, ale to był służbowy teraz muszę sobie dokupic, bo kilka plenerków się szykuje o rozmaitej tematyce.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teh_14m3 Zobacz posta
    próbuje zrobić coś bardziej przypominającego "prawdziwą" blendę, czyli korzystam z drutów. Jak już mówiłem z miernym skutkiem...
    kup w obi za 3zl oslone okna do samochdodu
    wyciachraj ta czarna siatke
    rozloz kocyk ratunkowy na podlodze
    na nim drut pozbawiony siatki - bedzie okregiem
    zacznij przyklejac tasma klejaca po przekatnych drut do siatki
    jak zlapiesz w 8-12 miejscach wtynij kocyk tak 1-2cm kolo drutu po zewnetrznej
    rob zakladke wokol drutu i zaklejaj dalej az caly brzeg bedize poprzyklejany

voila- zlotosrebrna blenda 90cm za 10zl

sprawuje si etak samo jak fabryczna - tzn drut pasuje w uchwyt statywowy do blend
    skalda sie - im bardziej sie pognie tym lepiej - ma dawac posiwate a nie zajaczka
    po zlozeniu jakeis 30cm srednicy
    wytrzymala o ile ie bedziemy sie starac przebic powierzchni - sama sie nie przetrze

farbyczne maja (ale te dobre) bardzo gruby drut - sztywnosc maja nawet na wietrze
    no ale jak ktos chce na wichurze robic to i problemy z fabrycznymi beda

Domyślnie

Popieram wynalazców, ale jest jeden problem: "fabryczne" blendy mają srebrną i złotą powierzchnię półmatową - dzięki temu nie puszczają chamskich zajączków, a mieciutkie, równomierna światełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madburn Zobacz posta
    kup w obi za 3zl oslone okna do samochdodu
    wyciachraj ta czarna siatke
    rozloz kocyk ratunkowy na podlodze
    na nim drut pozbawiony siatki - bedzie okregiem
    zacznij przyklejac tasma klejaca po przekatnych drut do siatki
    jak zlapiesz w 8-12 miejscach wtynij kocyk tak 1-2cm kolo drutu po zewnetrznej
    rob zakladke wokol drutu i zaklejaj dalej az caly brzeg bedize poprzyklejany

voila- zlotosrebrna blenda 90cm za 10zl

sprawuje si etak samo jak fabryczna - tzn drut pasuje w uchwyt statywowy do blend
    skalda sie - im bardziej sie pognie tym lepiej - ma dawac posiwate a nie zajaczka
    po zlozeniu jakeis 30cm srednicy
    wytrzymala o ile ie bedziemy sie starac przebic powierzchni - sama sie nie przetrze

farbyczne maja (ale te dobre) bardzo gruby drut - sztywnosc maja nawet na wietrze
    no ale jak ktos chce na wichurze robic to i problemy z fabrycznymi beda
    ja wykorzystałem kosz do bielizny drut jest też za mało sztywny i to jest jak na razie problemem... Co do twojego pomysłu: kup sobie klej lepidło w spray-u do tapicerki (25 zl) i podklej koc jakimś czarnym materiałem. Będzie praktycznie niezniszczalny

Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów