Szukaj
Canon 40D + 17-40L f/4 + 70-200L f/4 + 580 EX II
fanaberiafoto.eu
http://www.allegro.pl/search.php?str...interval=7&p=0
Jest ich tyle... Którą wybrać.![]()
"Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."
Może wystarczy ustawić się odpowiednio do wiejącego wiatru??- brzegiem blendy, wtedy nie powinna działać jak żagiel (problem jeżeli w tym ustawieniu nie łapiemy światła)
A co do pomocnika, to kogo mam wziąć?? Dziewczynę biorę jako modelkę, a kumple, raczej nie będą zainteresowani takim spędzaniem czasuZe statywem można coś zdziałać, sam się nad takim zastanawiam
Ostatnio edytowane przez Robert S. ; 07-04-2007 o 15:00
Pozdrawiam
Pucha i szkła NIKON![]()
To zależy jak wygląda Twoja dziewczynaZamieszczone przez Robert S.
A na poważnie, moja żona biegając z blendą przy umiarkowanym wiaterku już miała niejakie problemy z jej utrzymaniem, a latanie od blendy do miejsca, gdzie fotografujesz i z powrotem to też średnia przyjemność. Muszę po raz kolejny przyznać rację M.Szabelskiemu - asystent jest nieodzowny.
Ustawianie blendy przy uwzględnianiu światła i wiatru to o jedno kryterium za dużo
Swoje obie blendy kupiłem na www.eltec.pl - sprzedają blendy firmy Boling (są wykonane całkiem znośnie).
Zdarzyło mi się robić zdjęcia plenerowe z blendą (bez pomocnika), uważam, że to pomyłka. Ustawiasz modelkę, ekspozycję, blendę, czekasz na odpowiednie, wymarzone światło.... i tu nagle powiew wiatruPoza tym ustawianie blendy zabiera sporo czasu i dekoncentruje i modelkę, i fotografa.
Ostatnio edytowane przez M.Szabelski ; 07-04-2007 o 17:34
Canon 40D + 17-40L f/4 + 70-200L f/4 + 580 EX II
fanaberiafoto.eu
Ja też używałem Bolinga, ale to był służbowyteraz muszę sobie dokupic, bo kilka plenerków się szykuje o rozmaitej tematyce.
kup w obi za 3zl oslone okna do samochdodu
wyciachraj ta czarna siatke
rozloz kocyk ratunkowy na podlodze
na nim drut pozbawiony siatki - bedzie okregiem
zacznij przyklejac tasma klejaca po przekatnych drut do siatki
jak zlapiesz w 8-12 miejscach wtynij kocyk tak 1-2cm kolo drutu po zewnetrznej
rob zakladke wokol drutu i zaklejaj dalej az caly brzeg bedize poprzyklejany
voila- zlotosrebrna blenda 90cm za 10zl
sprawuje si etak samo jak fabryczna - tzn drut pasuje w uchwyt statywowy do blend
skalda sie - im bardziej sie pognie tym lepiej - ma dawac posiwate a nie zajaczka
po zlozeniu jakeis 30cm srednicy
wytrzymala o ile ie bedziemy sie starac przebic powierzchni - sama sie nie przetrze
farbyczne maja (ale te dobre) bardzo gruby drut - sztywnosc maja nawet na wietrze
no ale jak ktos chce na wichurze robic to i problemy z fabrycznymi beda![]()
Popieram wynalazców, ale jest jeden problem: "fabryczne" blendy mają srebrną i złotą powierzchnię półmatową - dzięki temu nie puszczają chamskich zajączków, a mieciutkie, równomierna światełko![]()
Skontaktuj się z nami