Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Pytanie do posiadaczy D5100

Witam, Jakie macie ustawienia "Picture Control" chodzi mi o to czy zmienialiście coś w ustawieniach ( standardowe, neutralne, żywe itd.) np. wyostrzenie, kontrast, jasność... i czy to coś daje. Pytam bo mi się wydaje, że mój aparat robi zdjęcia jakieś takie "bezpłciowe". Z bliska (portret czy imprezy rodzinne jest ok ) ale dalsze obiekty ani za ostro ani za kontrastowo. D5100 + 18-105 VR + 35mm f/1.8. Zdjęcia robię w "A" i "M".

Domyślnie

Picture control "daje" czemu niby nie.. w jpg i w rawach obrabianych za pomocą Capture NX2 ( i chyba View NX2 ręki nie dam) zrób sobie fotki z każdym z ustawień i porównaj będziesz odrazu wiedział co sobie nastawić nikt Ci tu nie poda bo to nie przepis na ciasto..

a)dalsze obiekty mogą nie być za ostre z powodu GO ( głębi ostrości ) poczytaj
    b)kontrastowo.. tutaj akurat masz kontrast w picture control daj na + i zobacz jeszcze raz
    c)możesz nawet pokazać jakieś swoje bezpłciowy zdjęcie i płciowe zobaczymy w czym problem

Domyślnie

Balans bieli : A-B -->B1 , G-M -->G1
    FPC SD : zmiana wyostrzenia z 3 na 6 przy kitowych obiektywach ,z 3 na 5 przy stałoogniskowych lub tych z wyższej półki

te zmiany powinny znacząco poprawić obraz jpeg (jeżeli obiektyw nie ma FF/BF) ;
    mi bardzo pasują

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    Picture control "daje" czemu niby nie.. w jpg i w rawach obrabianych za pomocą Capture NX2 ( i chyba View NX2 ręki nie dam) zrób sobie fotki z każdym z ustawień i porównaj będziesz odrazu wiedział co sobie nastawić nikt Ci tu nie poda bo to nie przepis na ciasto..

a)dalsze obiekty mogą nie być za ostre z powodu GO ( głębi ostrości ) poczytaj
    b)kontrastowo.. tutaj akurat masz kontrast w picture control daj na + i zobacz jeszcze raz
    c)możesz nawet pokazać jakieś swoje bezpłciowy zdjęcie i płciowe zobaczymy w czym problem
    Tutaj są: http://forum.nikoniarze.pl/showpost....1&postcount=22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Balans bieli : A-B -->B1 , G-M -->G1
    FPC SD : zmiana wyostrzenia z 3 na 6 przy kitowych obiektywach ,z 3 na 5 przy stałoogniskowych lub tych z wyższej półki

te zmiany powinny znacząco poprawić obraz jpeg (jeżeli obiektyw nie ma FF/BF) ;
    mi bardzo pasują
    Dzięki za radę. Sprawdzę.

Domyślnie

hmm.. no i czego tam niby brakuje

1. wszystko ok może minimalnie kontrast uciekł bo robiłeś pod słońce, kolory dla mnie styka jak na jpga z puszki standardowo
    2. naświetlałeś na chmury to drzewa wyszły czarne, kolory ok
    3. ostrość przyzwoita nie uważam żeby ją bardziej podbijać ( ale można, a to tylko dobrze świadczy ) prawa strona poruszona ( wiatr ), kontrast ok,kolory ok
    4. za ciemno, drzewa rozmazane z uwagi na wiatr kontrast aż nad to, kolory ok

no foty jak foty dla mnie ok.. koloru kontrastu ostrości można dodać wedle uznania.. czego Ci tu brakuje ? :>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    hmm.. no i czego tam niby brakuje

1. wszystko ok może minimalnie kontrast uciekł bo robiłeś pod słońce, kolory dla mnie styka jak na jpga z puszki standardowo
    2. naświetlałeś na chmury to drzewa wyszły czarne, kolory ok
    3. ostrość przyzwoita nie uważam żeby ją bardziej podbijać ( ale można, a to tylko dobrze świadczy ) prawa strona poruszona ( wiatr ), kontrast ok,kolory ok
    4. za ciemno, drzewa rozmazane z uwagi na wiatr kontrast aż nad to, kolory ok

no foty jak foty dla mnie ok.. koloru kontrastu ostrości można dodać wedle uznania.. czego Ci tu brakuje ? :>
    Bo jak patrzę tutaj: http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?l...none&res=3&p=1 to mi się wydaję, że mój aparat jest z innej fabryki. Są tam zdjęcia też z D5100 obiektyw ten sam 18-105.

Domyślnie

Są tam zdjęcia też z D5100 obiektyw ten sam 18-105.
    A jesteś pewien, że są to foty prosto z puszki, nie poddane żadnej obróbce?
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    A jesteś pewien, że są to foty prosto z puszki, nie poddane żadnej obróbce?
    Na !00%. Sam robiłem, sam wrzucałem. Po co bym miał kłamać. Potrzebuje wiedzy i rady bardziej obeznanych w temacie. Możesz wrzucić do jakiegoś programu tam będzie widać, że nie ruszane.

Ostatnio edytowane przez puciek ; 17-06-2013 o 11:16
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów