Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Tablet Bamboo

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Tablet Bamboo

Szukam dobrego i taniego
    Czy polecacie do obróbki q PS'e + Camera Raw Bamboo Touch & Pen?
    Wydaje mi się że Intuosa nie potrzebuję, a ten byłby wystarczający. Ktoś pracuje na nim?

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Tak polecam jest to tani i dobry tablet.

Domyślnie

A którą wersję jęsli można zapytać? Są mniej więcej 3 do wyboru:

Bamboo Pen, jak nazwa wskazuje bez gestów dotykowych, czyli w ogóle nie reaguje na palce?
    Pen & Touch - jak w nazwie gesty rysikiem i palcami
    Fun Pen & Touch - jest droższy bo zawiera tylko PS'a Elements?

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

No a skąd ja mogę wiedzieć na jakiej Ci się będzie dobrze pracowało? Sprzęt jest dobry i wart polecenia ale to już od Ciebie zależy co lubisz.

Domyślnie

Ja bym brał pen & touch!
    1. z tego co pamiętam pen nie ma klawiszy - duży minus, dla mnie dyskwalifikacja
    2. touch czasem się przydaje
    3. fun - jeśli soft tam dodany nie jest Ci potrzebny to nie ma sensu przepłacać bo to ten sam tablet
    4. sam go mam w domu i pracy i bardzo sobie chwalę!!!

Jak coś to pytaj na PW
    Ostatnio edytowane przez ASAHI ; 28-06-2013 o 13:18 Powód: lit.
    12 14 28 35 85

Domyślnie

Mam Pen&Touch i sobie chwałę, choć denerwuje mnie ze na rysik reaguje tylko część powierzchni, ale idzie sie przyzwyczaić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mathis Zobacz posta
    Mam Pen&Touch i sobie chwałę, choć denerwuje mnie ze na rysik reaguje tylko część powierzchni, ale idzie sie przyzwyczaić.
    Rozumiem, że problem dotyczy faktu, iż rysik pracuje tylko na powierzchni aktywnej? Ale to przecież normalne, w intuosie też tak jest.
    12 14 28 35 85

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotru89 Zobacz posta
    Szukam dobrego i taniego
    Czy polecacie do obróbki q PS'e + Camera Raw Bamboo Touch & Pen?
    Wydaje mi się że Intuosa nie potrzebuję, a ten byłby wystarczający. Ktoś pracuje na nim?
    Do ACR'a dobrze jest zostawić myszkę - drobne ruchy suwakami na Bamboo są bardzo frustrujące, ciężko trafić, a w trakcie podnoszenia piórka można też drgnąć wskaźnikiem. Miałem do niedawna starszą wersję Pen&Touch i piórko się świetnie sprawdzało w PS'ie, praktycznie nie wymagało dodatkowej konfiguracji (Win7), a precyzja była całkiem OK. Żeby nie ostatnie parę tygodni z Intuosem powiedziałbym, że nawet bardzo dobra.
    Za to do funkcji dotykowej nigdy się nie przyzwyczaiłem (miałem go 2 lata), dla mnie mogłoby jej nie być (co innego w Intuosie - jest duużo lepsza).
    Obecnie: Fuji
    Dawniej: D800, D700, Fuji S5 Pro, Contax 139Q, Yashica FX-D, D200, D70, F90x, F80, F801s, Zenit TTL

Domyślnie

Pen&touch ci wystarczy, na Intuosie po prostu pracuje się dużo szybciej i wygodniej (jeśli się go dobrze skonfiguruje), ale zrobić można na jednym i na drugim to samo jeśli mowa o obróbce zdjęć. Jak nie zamawiasz tego już, to jakoś na dniach powinien ukazać się czerwcowy numer iMagazine, znajdziesz tam mój kilkustronnicowy artykuł o Wacomach do retuszu, jest tam chyba wszystko od A do Z.

Domyślnie

Ja korzystam z tego modelu Bamboo (MTE-450/K2-PL) i do niektórych zastosowań jest świetny (obróbka w Photoshop, zaznaczanie, maskowanie itp.), natomiast do niektórych mniej przydatny (praca w ACR/Lightroom - z tych powodów, o których powyżej pisze Gootchio).
    http://znam.to/recenzje/7055/Wacom-Bamboo

Nie korzystałem z Intuosa, więc nie mam porównania. Zdjęcia obrabiam korzystając głównie ze skrótów na klawiaturze oraz tego kółeczka dotykowego, które fajnie pełni funkcję przybliżania i oddalania zdjęcia (kręci się palcem w jedną albo drugą stronę). Można też dowolnie zaprogramować 4 klawisze, ale zauważyłem, że wygodniej mi trzymać lewą rękę na klawiaturze, niż korzystać z tych skrótów. Siedzę w taki sposób, że na oparciu fotela mam położony sporej wielkości album, który pełni funkcję podkładki dla tabletu, oraz daje miejsce także na ruchy myszką. Jednocześnie lewa ręką spoczywa na klawiaturze. W takim układzie pracuje mi się bardzo wygodnie i póki co nie ciągnie mnie do zamiany tabletu na Intous (choć tego nie wykluczam, może kiedyś).

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów