Szukam dobrego i taniego
Czy polecacie do obróbki q PS'e + Camera Raw Bamboo Touch & Pen?
Wydaje mi się że Intuosa nie potrzebuję, a ten byłby wystarczający. Ktoś pracuje na nim?
Szukaj
Szukam dobrego i taniego
Czy polecacie do obróbki q PS'e + Camera Raw Bamboo Touch & Pen?
Wydaje mi się że Intuosa nie potrzebuję, a ten byłby wystarczający. Ktoś pracuje na nim?
A którą wersję jęsli można zapytać? Są mniej więcej 3 do wyboru:
Bamboo Pen, jak nazwa wskazuje bez gestów dotykowych, czyli w ogóle nie reaguje na palce?
Pen & Touch - jak w nazwie gesty rysikiem i palcami
Fun Pen & Touch - jest droższy bo zawiera tylko PS'a Elements?
Ja bym brał pen & touch!
1. z tego co pamiętam pen nie ma klawiszy - duży minus, dla mnie dyskwalifikacja
2. touch czasem się przydaje
3. fun - jeśli soft tam dodany nie jest Ci potrzebny to nie ma sensu przepłacać bo to ten sam tablet
4. sam go mam w domu i pracy i bardzo sobie chwalę!!!
Jak coś to pytaj na PW![]()
Ostatnio edytowane przez ASAHI ; 28-06-2013 o 13:18 Powód: lit.
12 14 28 35 85
Mam Pen&Touch i sobie chwałę, choć denerwuje mnie ze na rysik reaguje tylko część powierzchni, ale idzie sie przyzwyczaić.
Do ACR'a dobrze jest zostawić myszkę - drobne ruchy suwakami na Bamboo są bardzo frustrujące, ciężko trafić, a w trakcie podnoszenia piórka można też drgnąć wskaźnikiem. Miałem do niedawna starszą wersję Pen&Touch i piórko się świetnie sprawdzało w PS'ie, praktycznie nie wymagało dodatkowej konfiguracji (Win7), a precyzja była całkiem OK. Żeby nie ostatnie parę tygodni z Intuosem powiedziałbym, że nawet bardzo dobra.
Za to do funkcji dotykowej nigdy się nie przyzwyczaiłem (miałem go 2 lata), dla mnie mogłoby jej nie być (co innego w Intuosie - jest duużo lepsza).
Obecnie: Fuji
Dawniej: D800, D700, Fuji S5 Pro, Contax 139Q, Yashica FX-D, D200, D70, F90x, F80, F801s, Zenit TTL
Pen&touch ci wystarczy, na Intuosie po prostu pracuje się dużo szybciej i wygodniej (jeśli się go dobrze skonfiguruje), ale zrobić można na jednym i na drugim to samo jeśli mowa o obróbce zdjęć. Jak nie zamawiasz tego już, to jakoś na dniach powinien ukazać się czerwcowy numer iMagazine, znajdziesz tam mój kilkustronnicowy artykuł o Wacomach do retuszu, jest tam chyba wszystko od A do Z.
Ja korzystam z tego modelu Bamboo (MTE-450/K2-PL) i do niektórych zastosowań jest świetny (obróbka w Photoshop, zaznaczanie, maskowanie itp.), natomiast do niektórych mniej przydatny (praca w ACR/Lightroom - z tych powodów, o których powyżej pisze Gootchio).
http://znam.to/recenzje/7055/Wacom-Bamboo
Nie korzystałem z Intuosa, więc nie mam porównania. Zdjęcia obrabiam korzystając głównie ze skrótów na klawiaturze oraz tego kółeczka dotykowego, które fajnie pełni funkcję przybliżania i oddalania zdjęcia (kręci się palcem w jedną albo drugą stronę). Można też dowolnie zaprogramować 4 klawisze, ale zauważyłem, że wygodniej mi trzymać lewą rękę na klawiaturze, niż korzystać z tych skrótów. Siedzę w taki sposób, że na oparciu fotela mam położony sporej wielkości album, który pełni funkcję podkładki dla tabletu, oraz daje miejsce także na ruchy myszką. Jednocześnie lewa ręką spoczywa na klawiaturze. W takim układzie pracuje mi się bardzo wygodnie i póki co nie ciągnie mnie do zamiany tabletu na Intous (choć tego nie wykluczam, może kiedyś).![]()
Skontaktuj się z nami