Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Rudzik

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Rudzik

Tydzień temu nabyłem swój pierwszy N70-300VR więc proszę o konstruktywną krytykę
    1.

2.

3. i z baardzo daleka..
    „Wszyscy mają prawo do szczęścia ale nie wszyscy mają szczęście do prawa."

Domyślnie

Niestety ale na rudziku brakuje ostrości. Miałem kiedyś to szkło i wiem na co go stać Kompozycja kadru też nie zachwyca - otoczenie dalekie od środowiskowego...
    D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
    Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
    l
    http://wld-art.pl

Domyślnie

A ja nie widzę zdjęć
    D7000

Domyślnie

Jedynka fajna, tylko niestety ostrość jest w "lesie".
    Fuji

Domyślnie

No to jeszcze na poprawkę dorzucam gąskę. Myślę że problemem na powyższych była odległość, jednak ok. 5 m lub więcej to trochę za daleko jak na rudziki.
    Nie odpuszczę tak szybko tej kategorii, mam N70-300 i nie zawaham się go użyć

Ostatnio edytowane przez FHR ; 21-06-2013 o 22:47 Powód: zawacham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaliszfornijczyk Zobacz posta
    No to jeszcze na poprawkę dorzucam gąskę. Myślę że problemem na powyższych była odległość, jednak ok. 5 m lub więcej to trochę za daleko jak na rudziki.
    Nie odpuszczę tak szybko tej kategorii, mam N70-300 i nie zawaham się go użyć
    Tak trzymaj - ale zdjęcie nie jest dobre. Obejrzyj 100 zdjęć i przy tych które się Tobie podobają zadaj pytanie - dlaczego mnie tak nie wychodzi - jak znajdziesz odpowiedź to już masz 50% sukcesu
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 21-06-2013 o 22:49 Powód: dla czego
    D3300S, parę N i jestem amatorem
    http://razza.fmix.pl

Domyślnie

Co do ostrości z tego szkiełka to jeżeli założyłeś filtr UV czy cokolwiek na szkło to koniecznie zdejmij. U mnie był problem z ostrością z tego szkiełka dość długo o czym sygnalizowali mi koledzy z tego działu, szukałem przyczyny i po długim czasie zrobiłem test z filtrem i bez. Bez filtra zdjęcia były nieporównywalnie ostrzejsze. Później sprzedałem 70-300VR i kupiłem stałkę 300mm f/4 a wczoraj kupiłem ponownie 70-300 VR bo mi brakowało niższego zakresu ogniskowych i bardzo byłem wcześniej z tego szkła zadowolony. Do przyrody dla amatora N70-300VR i stałka N300 f/4 rewelacja z dużą przewagą stałki .
    Ostatnio edytowane przez raftik ; 21-06-2013 o 07:38

Domyślnie

[QUOTE=razza;3156817]
    ... dlaczego mnie tak nie wychodzi - jak znajdziesz odpowiedź to już masz 50% sukcesu
    pozdrawiam
    bo robię po 5 zdjęć a nie 50 ?? ;p
    bo siedzę po 10 minut za drzewem a nie 10 h w budzie ?? ;p
    bo walę w południe a nie czekam na złotą h ?? ;p
    ojj chyba rachunek sumienia muszę sobie zrobić

Cytat Zamieszczone przez raftik Zobacz posta
    ....jeżeli założyłeś filtr UV czy cokolwiek na szkło to koniecznie zdejmij...
    jesteś jasnowidzem ? ostatnie było robione po w pierwszy dzień po zakupie szkła i nie zdążyłem dokręcić UV, też się zastanawiałem co mi tak forma spadła czy co ?! ;p
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 21-06-2013 o 22:49

Domyślnie

jesteś jasnowidzem ?

Nie jestem jasnowidzem miałem podobny problem z ostrością zdjęć z tego szkła. Ono nie lubi tanich filtrów

Zobacz link: http://forum.nikoniarze.pl/showpost....0&postcount=42

A tu cały temat: http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...t=90083&page=5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raftik Zobacz posta
    Nie jestem jasnowidzem miałem podobny problem z ostrością zdjęć z tego szkła. Ono nie lubi tanich filtrów ...
    No to znalazłem przyczynę nieostrego Rudzika przejrzałem wszystkie kadry z tej sesji a mam ich ok 30 i na każdym jest podobna ostrość (czyli mierna), mimo że AF pokazywał mi za każdym razem poprawnie ustawioną ostrość.

... trochę z innej beczki.. Tak się zastanawiałem nad kompozycją i otoczeniem Rudzika. Nie macie wrażenia że obecnie zdjęcia przyrodnicze przypominają trochę zdjęcia kobiet reklamujących krem na zmarszczki ? Czyli tło sprawia wrażenie wstemplowanego do granic możliwości tak że najczęściej ptak wygląda jakby siedział na jedynej gałązce w promieniu 5km!!?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 22-06-2013 o 23:44 Powód: pis. ("nie ostre")

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów