Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Domyślnie Kompakt czy lustrzanka?

Witam. W sobotę musze kupić córce jako prezent nowy aparat. Zastanawiamy się nad dwoma, Canon powershot sx50
    i Nikon D5100 wraz z obiektywem 18-105mm . Córka głównie fotografuje krajobrazy, roślinki, ale ostatnio zaczęła robić zdjęcia Księżyca, lecz niestety jej kompakcik jakiś Olympus ma marny zoom no i niestety wychodzą tylko kółeczka. Więc zainteresowaliśmy się ultrazoomem, jako iż Canon ma 50x zoom to dla niej będzie rewelka. Co wybrać ultrazoom (sx50) czy d5100?

Domyślnie

Sens kupowania lustrzanki jest moim zdaniem tylko wtedy, kiedy aparat ma być częścią zestawu. Jako zestaw rozumiem kilka obiektywów, lampę błyskową i np. drugi aparat.

W przeciwnym wypadku - tzn. jeśli aparat sam z siebie ma być gotowy do pracy w każdych warunkach i nie ma w planach rozbudowy systemu - lepiej brać kompakt.

Za kompaktem przemawia również to, że córka zajmuje się fotografią raczej hobbystycznie.
    D90 | F75 | F70
    35/1.8G | 50/1.8D | 28-85/3.5-4.5 | 18-105/3.5-5.6G | T80-200/4 AI-S
    PLC3 | 12XP | H44M-4 | P135/2.8

Domyślnie

Aha, przepraszam. Zapomniałem dodać, że córka chodzi do szkoły fotograficznej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez click Zobacz posta
    Aha, przepraszam. Zapomniałem dodać, że córka chodzi do szkoły fotograficznej.
    No to czas na lustro
    FuFu X100T
    Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
    M
    oje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca

Domyślnie

ale ten SX50 ma ogromny zoom, czy to nie będzie fajne dla niej?

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

ale ten SX50 ma ogromny zoom, czy to nie będzie fajne dla niej?
    Ogromny zoom marnej jakości, gdyby do lustrzanki kiedykolwiek udało się wyprodukować obiektyw o przybliżeniu x50 to kosztowałby zawrotną cenę.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

to co dla niej wybrać? jedynie zoom przyciąga mnie do tego SX50, a lustrzanka praktycznie wszystko

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

to co dla niej wybrać? jedynie zoom przyciąga mnie do tego SX50, a lustrzanka praktycznie wszystko
    Jeśli priorytetem jest zoom to pozostaje SX50, lustrzanka będzie lepszym wyborem pod warunkiem że do różnych dziedzin fotografii dokupimy odpowiednie szkło.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Jeśli chodzi o 'zoom' to nie idźcie tą drogą
    Wstyd się przyznać, ale ja też kiedyś 'poleciałem' na 'zoom' i kupiłem fuji hs25 erx z 35xzoom. Gdy oglądałem zdjęcia w 16mpx na jakiejkolwiek ogniskowej to szlag mnie trafiał jak widziałem ich 'jakość' - totalna porażka, zdjęcia nie nadawały się do niczego, jedyna rozdzielczość która by miała jako taką jakość to 1024*768. Takie kompakty z mega 'zoomami' mają silnie odszumiające i wyostrzające algorytmy i nie da się ich wyłączyć, także wszystkie zrobione zdjęcia były do śmieci. Na szczęście pozbyłem się go po 3 miesiącach
    Jak aparat to tylko lustro, nawet się nie zastanawiaj nad D5100, tylko kupuj.
    Jeśli córka chodzi do szkoły fotograficznej - to tym bardziej.

Domyślnie

Ja bym się zapytał samej zainteresowanej. Po co uszczęśliwiać na siłę? Może sobie wymarzyła coś innego?
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów