Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Ania

Domyślnie Ania

Witam,
    moje pierwsze zdjęcia na forum, proszę o szczerą opinie na temat poniższych zdjęć. W roli głównej Ania

1.
    2.
    D90 | Nikkor 18-105 |

Domyślnie

Hmmm, jakby to delikatnie... Drugie lepsze, ale abs w aefie nie zadziałał i ostrość zatrzymała się na kitku

Jedynka ...na nie/ rzepak nie jest jak widać lekarstwem, przynajmniej nie z tej perspektywy
    Niższy człowieczek to może jakąś łączkę trawiastą...
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Oj tam ,oj tam.Modelka extra, gdyby tło było bardziej "rozmazane"..... no ale nie z tym obiektywem.Pamiątka do rodzinnego albumu super.....Może ogniskowa trochę za szeroka.
    Ostatnio edytowane przez pixel-x ; 08-06-2013 o 22:21

Domyślnie

Tak jak przedmówca 18mm, to nie jest dobra ogniskowa do takich zdjęć. Ten obiektyw również bardzo dobrze sprawdza się w portrecie. Owszem nie jest taki jak stałki z dobrym światłem, ale czy każde zdjęcie portretowe wymaga użycia przysłony "jednotematycznej"? Moim zdaniem nie. Dajesz ogniskową między 70 a 100 i jest dobrze.
    Ps. Z bliska taką ogniskową można zmasakrować nawet miss świata.
    Ostatnio edytowane przez basket ; 08-06-2013 o 23:44
    Fuji

Domyślnie

dzięki za oceny, mocne ale na pewno zapamiętam
    Przyjąłem cenne uwagi i poniżej jeszcze dwa zdjęcia mniejsza trawa, większa ogniskowa.

a mam pytanie jeszcze jak z kadrowaniem? tzn czy kadrowanie w miarę dobrze czy na coś zwrócić uwagę?

3.
    4.
    Ostatnio edytowane przez vienio ; 09-06-2013 o 13:42
    D90 | Nikkor 18-105 |

Domyślnie

Kadrowanie "prawie dobre" ale staraj się unikać obcinania czegokolwiek /rączka na zdj. 1/ jeżeli nie jest to konieczne w kompozycji kadru. Generalnie "tniemy" od pasa w górę, nie w kolanach i stopach.Zdj 2 od tyłu z taką śliczną modelką, jedno jest na "nie" bo nic nie widać chyba, że w reportażu /jakaś historia kilka zdj./ Ogniskowej trzymaj się raczej w zakr. 50-105 cienie dopalaj lampą.Kup sobie 35 1.8 koszt nie duży a możliwości i efekty nie do przecenienia.Na kolorach się nie znam.........
    Ostatnio edytowane przez pixel-x ; 09-06-2013 o 15:36

Uprawnienia umieszczania postów