Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: SDXC vs. SDHC

Domyślnie SDXC vs. SDHC

Witam kolegów i proszę o poradę - jaka karta pamięci będzie lepiej współdziałać z D7100 przy użytkowaniu jej z czytnikami kart wbudowanymi w laptopy? Myślę o rozmiarze 32 (SDHC) vs. 64 (SDXC) GB dla drugiego slotu i formatu RAW. Chodzi mi o wybór spośród kart zalecanych na stronie 371 instrukcji obsługi aparatu.

Dodam, że w jednym kompie zainstalowany jest Windows Vista i servicepack 2, w drugim Windows 7.
    D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
    "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj

Domyślnie

Komputerowi to obojętne. Dla czytników różnią się tylko systemem plików - FAT32 vs exFAT. Jak tylko system obsługuje dany system plików, to będzie karta czytana.

A która będzie lepsza - SanDisk Extreme Pro - szybszej na razie nie ma, więc do RAW będzie najlepsza.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Komputerowi to obojętne. Dla czytników różnią się tylko systemem plików - FAT32 vs exFAT. Jak tylko system obsługuje dany system plików, to będzie karta czytana.
    A zatem jeżeli czytniki obecnie rozpoznają bez problemu karty SDHC z SanDisk Extreme Pro też nie będzie problemu? Jest to przecież karta SDHC klasy 10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez warpman Zobacz posta
    A zatem jeżeli czytniki obecnie rozpoznają bez problemu karty SDHC z SanDisk Extreme Pro też nie będzie problemu? Jest to przecież karta SDHC klasy 10
    Extreme Pro to karta klasy UHS-I, nie C10.

Poza tym Extreme Pro, to też SDXC, nie tylko SDHC. Są w rozmiarach od 8 - 64 GB
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 05-06-2013 o 21:11
    Nikon

Domyślnie

Konkretniej, chodzi o tę kartę SDHC / UHS-I.

Nie chcę wydawać więcej bez sensu na nośnik, którego możliwości nie wykorzystam. Ta tutaj wydaje mi się - jak dla mnie - więcej niż wystarczająca. Co sądzisz?
    Ostatnio edytowane przez warpman ; 05-06-2013 o 23:04 Powód: ortografia

Domyślnie

Konkretniej, chodzi o tę kartę SDHC / UHS-I.

Nie chce wydawać więcej bez sensu na nośnik, którego możliwości nie wykorzystam. Ta tutaj wydaje mi się - jak dla mnie - więcej niz wystarczająca. Co sądzisz?
    Więcej wydać już nie możesz. To chyba najdroższa karta SD i najszybsza w Nikonie, choć Delkin Elite, Lexar Professional i Toshiba EXCERIA 95/90 jej niewiele ustępują.
    Nie mówiąc, że szybszych kart już w ogóle nie ma... jak i D7100 raczej szybszych nie obsłuży.
    Nikon

Domyślnie

Oj, są droższe Choćby takie jak ta ale 64GB.

Chyba się skuszę, bo znalazłam na e..y za 60% ceny w Polsce. Bardzo dziękuję Ci za fachowe porady. Fajnie, że są jeszcze na tym forum tacy życzliwi ludzie jak Ty.

Domyślnie

Oj, są droższe Choćby takie jak ta ale 64GB.

Chyba się skuszę, bo znalazłam na e..y za 60% ceny w Polsce. Bardzo dziękuję Ci za fachowe porady. Fajnie, że są jeszcze na tym forum tacy życzliwi ludzie jak Ty.
    U nas też możesz kupić nawet za 50% ceny... tylko kupujesz wtedy 100% podróbki, a SanDisk to najczęściej podrabiana karta.

Nie ryzykuj, bo nie warto. Jak chcesz już dać nie mało za kartę, to kup ją w sklepie, bo tylko w tedy masz gwarancję.

A co do ceny, to wiadomo, że są droższe.
    Ja mam Extreme Pro 8GB i Ultra UHS-I 64GB. Jak potrzeba szybkości to robię na szybkiej, jak nie trzeba, to na wolniejszej.
    32GB na pewno zmieści jakieś 810 RAWów (tyle wychodzi z maksymalnego rozmiaru zdjęcia).
    Ze średniego (wg. instrukcji Nikona) - 1100.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 05-06-2013 o 23:18
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Nie ryzykuj, bo nie warto. Jak chcesz już dać nie mało za kartę, to kup ją w sklepie, bo tylko w tedy masz gwarancję.
    Oferta o której wspomniałem to liczący się sklep internetowy z długą pozytywną historią, nie sądzę żeby stać ich było na szarganie swojej reputacji sprzedając podróby. Tak czy inaczej, na e..y ochronę kupujacego p..pal, więc ryzyka nie ma. Można też odesłać produkt bez konsekwencji i bez podania przyczyny.

Domyślnie

a czy do D7100 starcza pamieci Sandisk Extreme 32GB 45MB/s i do drugiego gniazda Kingstone 16GB 60/35MB/s do drugiej starej puszki D3100 kupie jakas zwykłą np Toshibe 8GB 20/10MB/s
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów