Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie Sposoby na reklamę

Jestem w trakcie "rozkręcania" własnej firmy fotograficznej. Wyczerpałem już chyba wszystkie oczywiste możliwości reklamy typu ogłoszenia w prasie, strona internetowa, profil na FB itp. itd. Klientów jednak mam w dalszym ciągu mniej niż bym sobie życzył.

I tutaj pytanie do Was: jakie kanały reklamy stosujecie obecnie bądź stosowaliście na początku swojej działalności? Nie namawiam nikogo do zdradzania swoich tajemnic marketingowych, proszę tylko o skierowanie w dobrym kierunku.

Za wszystkie podpowiedzi - z góry dziękuję.
    D90 | F75 | F70
    35/1.8G | 50/1.8D | 28-85/3.5-4.5 | 18-105/3.5-5.6G | T80-200/4 AI-S
    PLC3 | 12XP | H44M-4 | P135/2.8

Domyślnie

na pewno wysyłanie swojej oferty szerokiemu gronu odbiorców
    ostatnio się zdziwiłem, że do takiego amatora jak ja zadzwonił (!) ktoś z najlepszefoto.pl oferując paczkę demo do zapoznania się z ich produktami...
    || 5D + 85 1.8 || R+600 + YN622C ||
    Zapraszam - https://www.facebook.com/photo.kf

Domyślnie

Co mi się kojarzy z mojego miasta:
    Przy w miarę ruchliwym ciągu komunikacyjnym stoi sobie słup oświetleniowy, a do niego przyczepiona tabliczka ze strzałką, że 50m dalej jest studio foto. Niedaleko na jakimś prywatnym (spółdzielczym?) trawniku, sporych rozmiarów tablica reklamowa, doskonale widoczna m. in. dla osób oczekujących na pobliskim przystanku. Inne studio (zresztą doskonale znane i mające od lat opinię najlepszego w mieście), poustawiało na miejscach parkingowych kilka starych trabantów (a niedawno również rowery poprzypinane do stojaków) z reklamą firmy. Nie to, żebym popierał akurat taką formę reklamy, bo to i miejsce w centrum zajmuje, i estetyczne niezbyt, ale z pewnością skuteczne, bo nie sposób będąc "na mieście", nie natknąć się na reklamę tej firmy, która, można powiedzieć, że jest teraz znana głównie z tego, że jest znana

Domyślnie

Varjo, a do kogo swoją ofertę kierujesz? I czy zależy ci, żeby zarobić, czy też się narobić.

Domyślnie

no właśnie; jaki masz target?
    Inaczej będziesz budował strategię marketingową specjalizując się w fotografii ślubnej, inaczej rodzinnej, dziecięcej,
    inaczej korporacyjnej, architektury,
    krajobrazowej czy przyrodniczej itd.
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Do tej pory robiłem trochę ślubów i sesji plenerowych (z różnych okazji, ostatnio komunia też wpadła). Ogólnie dobrze się czuję w takich tematach, ale wolałbym robić rzeczy, które szybciej przynoszą dochód. Przy ślubach wiadomo jak jest - umowa podpisana, jakaś zaliczka wpłacona, ale większość kasy zobaczysz za dwa lata.

Myślałem właśnie o sesjach rodzinnych, dziecięcych.

Na zlecenia korporacyjne (np. zdjęcia do katalogów) na razie się nie porywam - jeszcze nie te umiejętności i nie ten sprzęt.
    D90 | F75 | F70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez varjo Zobacz posta
    Klientów jednak mam w dalszym ciągu mniej niż bym sobie życzył.

przepraszam... ale bede sledzil uwaznie ten watek, bo jesli padnie gotowe rozwiazanie to natychmiast dorobie do tego ideologie i zarobie gore pieniedzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta

przepraszam... ale bede sledzil uwaznie ten watek, bo jesli padnie gotowe rozwiazanie to natychmiast dorobie do tego ideologie i zarobie gore pieniedzy
    Na gotowe rozwiązania chyba nikt tutaj nie liczy. Zwykła wymiana pomysłów.
    D90 | F75 | F70

Domyślnie

komunie to musisz się z księdzem dogadać (koperta z odpowiednią zawartością) Na komuniach zazwyczaj może tylko jeden fotograf robić foty - i słusznie!

Śluby tu tez chyba najlepiej współpracować z księdzem. Młodzi chodzą przed ślubem na spotkania z księdzem i on może im podpowiedzieć, że zna dobrego fotografa. Tu najlepiej działa system poleceń. Zrobisz kilka ślubów i potem zacznie się samo kręcić.

Fotografia rodzinna - spróbuj zagadać z dyrektorem przedszkoli.

Ważne jest zainwestowanie w pozycjonowanie strony internetowej tak, żeby ludzie wpisujący w google "fotograf ślubny" trafili do Ciebie (pierwsza dziesiątka wyszukiwania).
    Ogłoszenia w gablotach przy kościele też są skuteczne - uzgodnij z księdzem.

Ogłoszenia w necie, allegro, banery w necie też dobre ale w necie ludzie chcą za darmo zdjęcia bo to nic nie kosztuje przecież.
    Canon, Sony, Nikon, Samsung... i tak najważniejsze jest światło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez varjo Zobacz posta
    Na gotowe rozwiązania chyba nikt tutaj nie liczy. Zwykła wymiana pomysłów.
    Są pomysły jak i sprawdzone metody. Najbardziej sprawdzona, to prowizja za załatwienie zlecania lub za wytworzenie zapotrzebowania na zdjęcia przez podmiot.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów