Wczoraj przeglądając zdjęcia (NEFy) odkryłem, że w RAWshooter są o wiele lepsze niż w ACDSEE(Pro). Wyglada to tak jak oglądanie zdjęć wykonanych obiektywem ze stałym swiatelm 2,8 z jakims obiektywem kitowym. Te w ACDSEE są ciemniejsze, nieostre jakieś takie.... w RAWSHOOTER są super (cudne). Podobne wrażenie mam z JPG jak przeglądałem w ACDSEE gorzej wychodzą niż te same fotki w Irfanview.
- czy to można poprawić - jakieś ustawienia Acdsee?
Myslałem nad zmianą programu do przeglądania, jeśli to urok programu Acdsee.
Ale musze mieć koniecznie miniaturki i odtwarzanie RAW. Rawshooter tylko Rawy (przynajmniej nie znalazlem mozliwosci odtwarzania innych plikow). Czy Irfan, ma możliwość (jakiś dodatek) odtwarzania RAW, NEF a jeśli nie to jak się ogląda w Irfan - miniaturki? - Będę wdzieczny za pomoc.
Przeglądałem forum i internet i dość duży rozstrzał jeśli chodzi o porgramy do przeglądania, nie mogę sobie pomoc a to skakanie po programach (Irfan, rawshooter i acdsee) już wkurza a odkrycie różnic totalnie irytuje. Chcę to jakoś uniwersalnie potraktować. W sumie ja tylko przeglądam zdjęcia a RAWy/NEFy obrabiam na zasadzie - jasniej, ciemniej itp. (zadnej super obrobki nie potrzebuje)
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami