Szukaj
Kup zooma 24-70/2.8 dokup 85/1.8 do portretu i na początek wystarczy.
Za jakiś czas dokupisz szeroki kąt za rozsądne pieniądze np. tokine 16-28/2.8. Chociaż obecnie jej zakup w wersji do nikona to mission impossible. Niby jest w każdym sklepie w ofercie ale jak chciałem kupić to albo mocowanie do canona albo produkt niedostępny![]()
Niekoniecznie, a przynajmniej nie wydaje mi się że ten zoom wessie rynek stałek w całości . Jeśli obiektyw powstanie to pewnie będzie wielki i ciężki, a stałki mają tę zaletę że zazwyczaj są lekkie i bardziej dyskretne. Będzie też zapewne drogo i pod warunkiem, że ktoś nie będzie potrzebował 24, 35, 50 i 70 a korzysta np z jednej z tych ogniskowych to stałka wyjdzie taniej. Ostatnia sprawa to światło. 35, 50, 85 oraz jak się plotkuje niedługo i 24 od Sigmy wszystkie mają światło 1.4. Różnica może nie jest wielka, ale dla niektórych bardzo istotna i jak widać np po Nikonie stałki ze światłem 1.8 nie zabiły sprzedaży tych jaśniejszych. Inna sprawa, że jak sądzę sigmie jest obojętne czy zarobi na stałkach czy zoomach.
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 19-08-2013 o 18:30
Stałki z przysłoną 1.4 wcale nie są takie lekkie. No nic, zobaczymy czy wypuszczą czy nie. Osobiście dziwi mnie dlaczego Sigma, ani Tamron nie wypuścili jeszcze porządnego 16-35 2.8. Nikon ma w ofercie starą i zbyt drogą 17-35 oraz 16-35, które ma przysłonę jedynie 4.0 , a poza tym można sobie teoretycznie kupić 16-28 Tokiny (obecnie praktycznie niedostępna pod Nikona, strasznie ciężka i flarująca, do tego zakres i brak możliwości zastosowania standardowych filtrów) i Sigmę/Tamrona 17-35 2.8-4.0, ale tylko używane.
Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 19-08-2013 o 21:36
Skontaktuj się z nami