Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: ostrość w d90

Domyślnie ostrość w d90

Witam.Mam mały problem.Robię zdjęcia nikonem d90 oraz obiektywem nikon 50mm 1.8.Moim problemem jest to,że wyrazistość tych zdjęć nie satysfakcjonuje mnie.Nie są tak wyraźne jak powinny być.Nie chodzi tu o problem wysokiego iso,długiego czasu naświetlania czy małej GO.Znam te zależności i podstawy fotografii.Chodzi mi o zdjęcie,które jest robione np w dobrych warunkach i jest całe mało wyraźne.Czy jest możliwe,że to coś w ustawieniach aparatu jest nie tak jak powinno być?

Domyślnie

1) sprawdź, czy twój aparat dobrze ustawia ostrość z tym obiektywem.
    2) na jakiej przesłonie robisz te zdjęcia - bo jak na f/1.8, to nie będą tak wyraziste, jak to się większości wydaje. Wszystkie obiektywy są znacznie mniej ostre przy w pełni otwartej przesłonie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

No właśnie np ostatnie zdjęcia były robione na np 2.8.Oczywiście rozumiem,że na pełnej dziurze zdjęcia mogą być mydlane,ale 2.8 to już nie powinno być problemu.
    Ostatnio edytowane przez rajna666 ; 27-05-2013 o 13:07 Powód: aqaa

Domyślnie

pokaż fote nikt tu z fusów nie wróży

imageshack.us > direct link > przy dodawaniu posta wpisz link uprzednio klikając na obrazek w narzędziach edycji posta ( 2gi od prawej )

albo byle gdzie zapodaj i daj linka to wstawie
    Ostatnio edytowane przez darkmajin ; 27-05-2013 o 13:15

Domyślnie

jak dodać? Nie wiem czy tak można ale dodam link https://www.facebook.com/media/set/?...7232352&type=3 Chodzi mi np o ostatnie zdjęcia

Dzięki chyba w tym samym czasie pisaliśmy,na razie tylko tak mogę dodać bo nie mam dostępu do swojego dysku,ale mniej więcej tak to wygląda.
    Ostatnio edytowane przez rajna666 ; 27-05-2013 o 13:32

Domyślnie

sorry za wielkość, ale uznałem że skoro oceniamy ostrość...

Domyślnie

imo ostrość na schodach przed... foty fajne, zawsze można coś do ostrzyć w post procesie, nie widzę jakiś wielkich problemów czasem nie trafi i tyle... ile masz takich nie ostrych?

Domyślnie

No właśnie często mam taki problem,nie wiem może za bardzo się czepiam,ale jak widzę u niktórych taaaaakie żylety to mnie zazdrość bierze

Domyślnie

niestety foty straciły exif i nie wiem jaka ogniskowa i przysłona, widzę inne i wydaje się że to chyba problem z GO przekadrowujesz może albo ręka Ci drży ? przy 2m odległości [email protected] głębia to 160mm więc nie spodziewaj się ostrej postaci

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rajna666 Zobacz posta
    No właśnie często mam taki problem,nie wiem może za bardzo się czepiam,ale jak widzę u niktórych taaaaakie żylety to mnie zazdrość bierze
    Te żylety zazwyczaj są robione przy obróbce, a nie prosto z aparatu.

A co do Twojego zdjęcia - ostrość wyraźnie jest przed, więc albo źle trafia twój aparat z tym szkłem, albo popełniasz błędy przy ostrzeniu i kadrowaniu - przekadrowanie po wyostrzeniu może (najczęściej tak jest) przesuwa płaszczyznę ostrości.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów