Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Pierwsza lampa do D300

Hej,

Jestem zwolennikiem światła zastanego i używam głównie stałek. Czasami jednak jest potrzeba rozbić cienie albo lekko doświetlić. Potrzebuje uzupełnić szpeje o flasha - zastanawiam się nad SB-800, ale być może warto kupić coś nowszego. Mogę przeznaczyć ok 800zł. Fotografuje głównie dzieci, jakieś firmowe wydarzenia, rocznice, okazjonalnie 2-3 śluby w roku jako zapasowy fotograf. Flash będzie współpracował z N35/1.8G, N85/1.8D, N50/1.4D, T17-55/2.8. Dłuższych ogniskowych z flashem nie przewiduje choć może kiedyś. Nie lubię lamp ale czasem sytuacja zmusza.

Pomóżcie koledzy - jestem w tym zielony a to co znalazłem na forum nie daje mi jasnego obrazu w kontekście kasy jaką dziś dysponuje.

Pozdr.
    Kuba

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Bierz SB 800 to wół roboczy, z nowszymi będziesz miał jedynie problemy ( ich jedyna zaleta to wygodniejszy panel sterowania ).

Domyślnie

Pewnie już wiesz, że ja polecam SB-800 namiętnie. Amatorsko robiłem parę ślubów (jako gość), trochę pokazów mody i co tam jeszcze się nawinęło. W połączeniu z Eneloopami i zasobnikiem na piąty akumulator, zestaw jest po prostu nie do zajechania. Dodatkowo wytrzymuje niesamowite obciążenia, bardzo szybko się ładuje do kolejnego strzału, więc serie nie są problemem. Nie pamiętam też, by przegrzewanie się stanowiło w ogóle jakikolwiek problem. Jedna uwaga - jeżeli masz możliwość kupna z oryginalnym dyfuzorem, to warto - ja swój zostawiłem w dalekim kraju, a zamiennik okazał się sporo gorszy. Najlepiej by komplet był pełny - stopka się przydaje, futerał jest bardzo wygodny, nie tylko do lampy, a filtry - wiadomo. Choć te można dokupić jakby były już mocno podniszczone.
    No i nigdy nie będziesz narzekał na brak mocy.
    Może tak... Aktualnie mam jedną lampę używaną hobbystycznie od nowości. Mam jakąś taką bazę zdjęć z większością wykonanych przeze mnie fotek. Na 77 tys. zdjęć w bazie, 20 tys. zrobiłem z lampą. Wygląda i zachowuje się jak nowa. A palnik kręcony w jedną i w drugą, podnoszony, opuszczany, zoom też w niej chodzi nieustannie - jednym słowem amator nie jest w stanie jej zużyć przez wiele wiele lat.

PS. Lampę można polubić wbrew pozorom. Przy umiejętnym doświetlaniu (na przykład za siebie w kąt pokoju), otrzymasz światło, które będzie niemal niewidoczne na zdjęciu, a obniży ISO z 6400 do 800. I ja też fotografuję jasnymi obiektywami.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 22-05-2013 o 12:53

Domyślnie

rzuc okiem na dzial kupie / sprzedam, np: forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=229778
    D7K SB900|N24-120 f4, N35 f1.8 i kilka słoików|...i masa drobiazgów|wszystko upchane w Tamrac Velocity 8x

Domyślnie

Chodziło mi oczywiście o dział Giełda: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=22
    (ale nie mogę wyedytować poprzedniego posta)

Nawet są i 700 i 900 Do wyboru do koloru
    D7K SB900|N24-120 f4, N35 f1.8 i kilka słoików|...i masa drobiazgów|wszystko upchane w Tamrac Velocity 8x

Domyślnie

jak wyżej polecam sb800, lampy używam, rzadko (choć mam kilka ), ale to naprawdę wół roboczy,
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Dzięki wszystkim. Wybrane. Szukam teraz dobrego egzemplarza.

Domyślnie

Sorry, jeszcze jedno pytanie. Po poszukiwaniach dobrego egzemplarza SB-800 trochę zgłupiałem. Trochę ciężko ją znaleźć w dobrym stanie. Dlatego zapytam jeszcze:
    Czy Metz 52-AF1 to porównywalna lampa? Raczej nie przewiduje pchania się w chińskie wynalazki. Z alternatywnych raczej tylko Metz. Nikon dziwnie jakoś podaje moc i nie wiem jak je porównać. Nie wiem czy będę mógł ją wyzwolić zdalnie z jakąś automatyką (choćby z lampy wbudowanej). Pchać się w to?
    Na allegro można jeszcze spotkać w SB-700 za podobne pieniądze. Ale to chyba nie jest "wół roboczy". Trochę boje się że taka używka w połowie roboty powie mi "do widzenia" dlatego myślę o czymś nowym. Jak już mówiłem zgłupiałem.

Pozdr.
    Kuba

Domyślnie

Metz 52 ma te same funkcje co SB-700, z małym plusem - ma pełny CLS master. No i jest trochę mocniejsza, ale to też nie jest wół roboczy.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Czy w CLS współpracuje tylko z Metz'ami czy można mieszać lampy z Nikonem i chinolami? (nie wiem czy nie głupio pytam - wybaczcie).

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów