Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie logowanie do W7 - konta użytkowników

no i stało się
    poszedłem po rozum do głowy - mając coraz więcej ważnych rzeczy na kompie postanowiłem rozdzielić normalnie używane konto od konta administratora. w związku z tym utworzyłem nowe konto, nadałem uprawnienia i hasło. stare konto zdegradowałem do standardowego usera. wszystko byłoby OK. mam tylko 1 mały problem ...
    jak doprowadzić do sytuacji, żeby na ekranie logowania wyświetlało się tylko 1 z tych kont? tzn. - nadal chcę się do niego logować hasłem ale nie chciałbym wybierać z dwóch tylko zwyczajnie wklepać hasło i nacisnąć enter. konta admina mam zamiar używać tylko do zarządzania kompem i softem i co za tym idzie uniemożliwić przejecie kompa przez złośliwy soft.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Skorzystaj z gpedit.msc

Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    Skorzystaj z gpedit.msc
    w HP chyba się nie uda :/

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    to niestety mogłoby być niezłą wtopą
    po dezaktywacji konta administratora nie miałbym możliwości podjęcia żadnych działań na kompie. moje obecne konto posiada tylko uprawnienia zwykłego użytkownika.
    Ostatnio edytowane przez siona ; 25-05-2013 o 19:20

Domyślnie

Z konsoli czy systemu trzeba by wyłączyć wyświetlanie nazwy użytkownika ,
    wpisujesz nazwę i logujesz się do wybranego konta ,
    konto administratora wyłącz a inne o takich uprawnieniach utwórz i po problemie .

Domyślnie

Z konsoli czy systemu trzeba by wyłączyć wyświetlanie nazwy użytkownika ,
    wpisujesz nazwę i logujesz się do wybranego konta ,
    konto administratora wyłącz a inne o takich uprawnieniach utwórz i po problemie .
    Tylko, że to nie rozwiązuje mojego problemu. Cały czas będę miał 2 konta na ekranie logowania.

Domyślnie

Musiałbym pogrzebać w win7 ale jest opcja ukrywania nazwy użytkownika i wtedy jedno okienko logowania jest ,
    Run > gpedit.msc > Computer Config\Windows Settings\Security Settings\Local Policies\Security Options\Interactive logon: Do not display last user name > Enabled
    Ostatnio edytowane przez irek6311 ; 25-05-2013 o 21:21

Domyślnie

Swoja droga, w windows 7 ( i viscie ) wprowadzone zostały separacja uprawnień i cały system podnoszenia uprawnień właśnie dla tego, żeby móc pracować na koncie administratora na co dzień, jednocześnie nie dając wszystkim używanym aplikacjom uprawnień administratora. Oczywiście, programy działające z uprawnieniami kotna administratora ciągle mogą trochę więcej ( przynależność do grupy administratorzy zmienia parę rzeczy ), ale jako narzędzie bezpieczeństwa, rozwiązanie wprowadzone przez MS sprawdza się całkiem nieźle.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Musiałbym pogrzebać w win7 ale jest opcja ukrywania nazwy użytkownika i wtedy jedno okienko logowania jest ,
    Run > gpedit.msc > Computer Config\Windows Settings\Security Settings\Local Policies\Security Options\Interactive logon: Do not display last user name > Enabled
    to niestety nie ta funkcja :/
    to co podałeś powoduje, że do logowania trzeba wpisać i ID i PASS

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Swoja droga, w windows 7 ( i viscie ) wprowadzone zostały separacja uprawnień i cały system podnoszenia uprawnień właśnie dla tego, żeby móc pracować na koncie administratora na co dzień, jednocześnie nie dając wszystkim używanym aplikacjom uprawnień administratora. Oczywiście, programy działające z uprawnieniami kotna administratora ciągle mogą trochę więcej ( przynależność do grupy administratorzy zmienia parę rzeczy ), ale jako narzędzie bezpieczeństwa, rozwiązanie wprowadzone przez MS sprawdza się całkiem nieźle.
    no i jesli mój transfer się nie uda (na 2 odrębne konta) to pewnie wrócę do tego co było. niemniej jednak na razie - nie tędy droga. powód jest jeszcze jeden. czasami trzeba się opiekować nie swoim kompem - wtedy wygodnie mieć tam osobne konto admina - zwłaszcza jeśli użyszkodnik jest malo informatyczny.

Uprawnienia umieszczania postów