Jak zwykle chmurki ... Uprzejmie proszę o ocenę oraz ewentualne wskazówki.
Szukaj
Jak zwykle chmurki ... Uprzejmie proszę o ocenę oraz ewentualne wskazówki.
Panerai vel Eliot Capone
hmm coś nie teges z zieleniami? trochę rozjechałeś chyba suwaczki...
U mnie na monitorze jest prawie identycznie jak w oryginale ... a, jeśli ruszam suwaczek kolorów to tylko nasycenia. Właśnie to pole mnie zatrzymało ... wyróżniająca się zieleń. Zdaję sobie sprawę, że wszyscy mamy rożne monitory ... i to jest istotny minus oglądania naszych fotek przez inne osobypamiętam jak w firmie chciałem pochwalić się kilkoma fotkami na 21" firmowym monitorze ... normalnie łzy w oczach bo to były TOTALNIE inne zdjęcia niż na moim kompie i najadłem się wstydu swoją prezentacją
Ok, nie będę już nic dopisywał. Dzięki za szczere wypowiedzi !
Panerai vel Eliot Capone
zobaczę w domu jeszcze, na razie to widzę żółcie i zielenie zlane w kupę + wygląda jak wyciągane z cienia mocno.. albo zabawa krzywą...
zapisałem fotkę otwieram w ps.. a tam adobe RGB to też może być przyczyną...
( za mocno wyciągałeś na trawie widać białe przebarwienia zjedz trochę krzywą od cieni zaraz lepiej wygląda )
Ostatnio edytowane przez darkmajin ; 24-05-2013 o 13:45
Oddzielnie naświetliłem górę i oddzielnie dół. Linia horyzontu jest dostatecznie kontrastowa by połączyć obie fotki na warstwach. W sumie innych kombinacji nie robiłem.
PS. Uczciwość nie jest w modzie ale zerknąłem na materiał źródłowy. Zdjęcie z 16 bitów na 8 bitów i nic więcej ... jednak surowe jest ciemniejsze. Poniżej wycinek bez jakiegokolwiek obrabiania. Pamięć ludzka jest zawodna, bardziej jednak pamiętam barwy łąki na żywo, a te były subtelniejsze niż na oryginalnym wycinku poniżej. Fotkę obrabiałem kilka dni temu. Trzeba uderzyć się w pierś ! Jednak na moim monitorze (laptop) zieleń wygląda cudnie
Ostatnio edytowane przez Panerai ; 24-05-2013 o 13:55
Panerai vel Eliot Capone
ale wyszło hdrowo niestety.
moja rada, filtry i do dzieła, sam się nie raz przekonałem że praca na warstwach to nie to samo co na początek filtr na szkle a potem dodatkowa obróbka.
zauważ, mało osób się przyzna, ale większość ma pewnie po 2-3 filtry i ze statywu jadą
oj teraz się naraziłem![]()
Ale na oryginale to jest niebo dobrze naświetlone a nie dół.Ogolnie to wyglada na jakies "przestery" w puszcze powłanczane.Poza tym zły moment wybrałeś bo nic dół nie oświetliło.Ja bym kasował to zdjęcie...i na miejscu szukał jeszcze innych rozwiązań jeżeli był czas.Jak na mój gust zbyt słaby układ chmur i nie zdecydowanie autora w kadrowaniu.
ps mnie zawsze działa się lepiej na warstwach jak jest mało kontrastu na "łączeniach".Inaczej jest dłubanka zbędna jednopikselowym pędzlem.
Mnie się podoba. Nic bym nie zmieniła![]()
Nikon D7200 | D90 + MB-D80 | T11-16 2.8 | N35 1.8G | N18-105 3.5-5.6 | T90 2.8 Macro | T70-200 2.8 | SB-900 | YN-560 III
pokaż oryginalną fotkę z naświetleniem na "trawsko"
pozwoliłem sobie przyciemnić z żółtego lecimy w zielone ( bez zmiany koloru ) albo prześwietliłeś albo grzebałeś :P
Skontaktuj się z nami