Jak zwykle chmurki ... Uprzejmie proszę o ocenę oraz ewentualne wskazówki.
Szukaj
Jak zwykle chmurki ... Uprzejmie proszę o ocenę oraz ewentualne wskazówki.
Panerai vel Eliot Capone
hmm coś nie teges z zieleniami? trochę rozjechałeś chyba suwaczki...
U mnie na monitorze jest prawie identycznie jak w oryginale ... a, jeśli ruszam suwaczek kolorów to tylko nasycenia. Właśnie to pole mnie zatrzymało ... wyróżniająca się zieleń. Zdaję sobie sprawę, że wszyscy mamy rożne monitory ... i to jest istotny minus oglądania naszych fotek przez inne osobypamiętam jak w firmie chciałem pochwalić się kilkoma fotkami na 21" firmowym monitorze ... normalnie łzy w oczach bo to były TOTALNIE inne zdjęcia niż na moim kompie i najadłem się wstydu swoją prezentacją
Ok, nie będę już nic dopisywał. Dzięki za szczere wypowiedzi !
Panerai vel Eliot Capone
zobaczę w domu jeszcze, na razie to widzę żółcie i zielenie zlane w kupę + wygląda jak wyciągane z cienia mocno.. albo zabawa krzywą...
zapisałem fotkę otwieram w ps.. a tam adobe RGB to też może być przyczyną...
( za mocno wyciągałeś na trawie widać białe przebarwienia zjedz trochę krzywą od cieni zaraz lepiej wygląda )
Ostatnio edytowane przez darkmajin ; 24-05-2013 o 13:45
Oddzielnie naświetliłem górę i oddzielnie dół. Linia horyzontu jest dostatecznie kontrastowa by połączyć obie fotki na warstwach. W sumie innych kombinacji nie robiłem.
PS. Uczciwość nie jest w modzie ale zerknąłem na materiał źródłowy. Zdjęcie z 16 bitów na 8 bitów i nic więcej ... jednak surowe jest ciemniejsze. Poniżej wycinek bez jakiegokolwiek obrabiania. Pamięć ludzka jest zawodna, bardziej jednak pamiętam barwy łąki na żywo, a te były subtelniejsze niż na oryginalnym wycinku poniżej. Fotkę obrabiałem kilka dni temu. Trzeba uderzyć się w pierś ! Jednak na moim monitorze (laptop) zieleń wygląda cudnie
Ostatnio edytowane przez Panerai ; 24-05-2013 o 13:55
Panerai vel Eliot Capone
ale wyszło hdrowo niestety.
moja rada, filtry i do dzieła, sam się nie raz przekonałem że praca na warstwach to nie to samo co na początek filtr na szkle a potem dodatkowa obróbka.
zauważ, mało osób się przyzna, ale większość ma pewnie po 2-3 filtry i ze statywu jadą
oj teraz się naraziłem![]()
Mnie się podoba. Nic bym nie zmieniła![]()
Nikon D7200 | D90 + MB-D80 | T11-16 2.8 | N35 1.8G | N18-105 3.5-5.6 | T90 2.8 Macro | T70-200 2.8 | SB-900 | YN-560 III
pokaż oryginalną fotkę z naświetleniem na "trawsko"
pozwoliłem sobie przyciemnić z żółtego lecimy w zielone ( bez zmiany koloru ) albo prześwietliłeś albo grzebałeś :P
Przyznam Darkmajin , że przyciemniona trawka wygląda bardziej naturalnie.
Ostatnio edytowane przez Panerai ; 24-05-2013 o 14:30
Panerai vel Eliot Capone
Skontaktuj się z nami