Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Germania Next

Domyślnie Germania Next

Jak zwykle chmurki ... Uprzejmie proszę o ocenę oraz ewentualne wskazówki.

Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

hmm coś nie teges z zieleniami? trochę rozjechałeś chyba suwaczki...

Domyślnie

U mnie na monitorze jest prawie identycznie jak w oryginale ... a, jeśli ruszam suwaczek kolorów to tylko nasycenia. Właśnie to pole mnie zatrzymało ... wyróżniająca się zieleń. Zdaję sobie sprawę, że wszyscy mamy rożne monitory ... i to jest istotny minus oglądania naszych fotek przez inne osoby pamiętam jak w firmie chciałem pochwalić się kilkoma fotkami na 21" firmowym monitorze ... normalnie łzy w oczach bo to były TOTALNIE inne zdjęcia niż na moim kompie i najadłem się wstydu swoją prezentacją

Ok, nie będę już nic dopisywał. Dzięki za szczere wypowiedzi !
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

zobaczę w domu jeszcze , na razie to widzę żółcie i zielenie zlane w kupę + wygląda jak wyciągane z cienia mocno.. albo zabawa krzywą...

zapisałem fotkę otwieram w ps.. a tam adobe RGB to też może być przyczyną...
    ( za mocno wyciągałeś na trawie widać białe przebarwienia zjedz trochę krzywą od cieni zaraz lepiej wygląda )
    Ostatnio edytowane przez darkmajin ; 24-05-2013 o 13:45

Domyślnie

też tak sądzę, dół wyciągałeś ?
    dla tak kontrastowej sceny filtry połówkowe wykorzystywałeś ?
    jeśli nie to masz odpowiedź, nawet D800 tego nie przeskoczy
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Oddzielnie naświetliłem górę i oddzielnie dół. Linia horyzontu jest dostatecznie kontrastowa by połączyć obie fotki na warstwach. W sumie innych kombinacji nie robiłem.

PS. Uczciwość nie jest w modzie ale zerknąłem na materiał źródłowy. Zdjęcie z 16 bitów na 8 bitów i nic więcej ... jednak surowe jest ciemniejsze. Poniżej wycinek bez jakiegokolwiek obrabiania. Pamięć ludzka jest zawodna, bardziej jednak pamiętam barwy łąki na żywo, a te były subtelniejsze niż na oryginalnym wycinku poniżej. Fotkę obrabiałem kilka dni temu. Trzeba uderzyć się w pierś ! Jednak na moim monitorze (laptop) zieleń wygląda cudnie

Ostatnio edytowane przez Panerai ; 24-05-2013 o 13:55
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

ale wyszło hdrowo niestety.
    moja rada, filtry i do dzieła, sam się nie raz przekonałem że praca na warstwach to nie to samo co na początek filtr na szkle a potem dodatkowa obróbka.
    zauważ, mało osób się przyzna, ale większość ma pewnie po 2-3 filtry i ze statywu jadą

oj teraz się naraziłem
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Mnie się podoba. Nic bym nie zmieniła
    Nikon D7200 | D90 + MB-D80 | T11-16 2.8 | N35 1.8G | N18-105 3.5-5.6 | T90 2.8 Macro | T70-200 2.8 | SB-900 | YN-560 III

Domyślnie

pokaż oryginalną fotkę z naświetleniem na "trawsko"

pozwoliłem sobie przyciemnić z żółtego lecimy w zielone ( bez zmiany koloru ) albo prześwietliłeś albo grzebałeś :P

Domyślnie

Przyznam Darkmajin , że przyciemniona trawka wygląda bardziej naturalnie.
    Ostatnio edytowane przez Panerai ; 24-05-2013 o 14:30
    Panerai vel Eliot Capone

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów