Odpowiadałem pod Twoim postem, ale jak widzisz, nie tylko do Ciebie. Odnosiłem sie m.in. do tego:
Praga jest ciekawa, choćby z tego powodu, że fragmentami oryginalnie przedwojenna. Jednak w większości polskich miast znajdziesz takie klimaty - w innych miastach dużo więcej. Reszta umalowanego misa zawiera dziesiątki ciekawych i wyjątkowych miejsc. Prawdziwa Warszawa to nie tylko odrapane przedwojenne kamienice (które nota bene można znaleźć także m.in. w pobliżu wspomnianego Centralnego, pomiędzy nowoczesnymi biurowcami).
W ramach anegdoty ilustrującej to co chcę powiedzieć - rozmawiałem ostatnio z prowadzącym agroturystykę w jeleniogórskim wykształconym i inteligentnym człowiekiem. Oczywiście prawie od początku zaczął najeżdżać na Warszawę - jakie to miasto okropne, brudne, brzydkie i że on jej nienawidzi. Okazało się, że był w Warszawie raz w swoim 50 letnim życiu (!), w nocy, odebrać kogoś z lotniska. Na pytanie, w jaki sposób zbudował sobie taki idiotyczny oraz miasta, powiedział, że... widział po drodze dwa wypadki...
Przykład ekstremalny, jednak pokazujący, jak to miasto jest traktowane. O tym, ile razy chciano mi mordę obić za to skąd pochodzę, to szkoda gadać.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami