Polecam atlas ze stacji Shella, fajnie podzielony obszar Polski i czytelne mapy.
Szukaj
Polecam atlas ze stacji Shella, fajnie podzielony obszar Polski i czytelne mapy.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Można korzystać z map nawet jak się nie ma połączenia GPS. Aby było znośnie trzeba mieć duży ekranik.
Mam w domu wiele map (może nawet kilkaset?). Korzystam z nich równolegle z GPSem, czy to w komórce czy specjalnym turystycznym. Są takie miejsca w zasięgu przeciętnego turysty, dla których nie ma dobrych map papierowych. Łatwo się zgubić, lasy są karczowane, drogi leśne przebudowywane, polany zarastają. Oczywiście można ćwiczyć orientację w terenie, ciągle kontrolować położenie na mapie, szukać punktów odniesienia, orientować mapę kompasem. Wciąż to potrafię, czasem sprawdzam.
Ale mi to akurat odbiera przyjemność wycieczki - idę po to aby się zrelaksować. I po to mi GPS - krótki rzut okiem i wiem gdzie jestem, wiem w jakim kierunku mam iść, mogę zboczyć w las, w jakąś ścieżkę, ciekawe miejsce, oznaczyć je na mapie i wiem, że potem nie będę błądził.
To nawet nie są dwie przeciwstawne filozofie - po prostu ja wolę inaczej. I nie o to chodzi, żeby po zakupy chodzić z GPSem, ale żeby był przydatnym narzędziem.
Może chodzi o doprecyzowanie przeznaczenia.
Mapy Google są na tyle dokładne, że powinny nawet do średnio zaawansowanej turystyki wystarczyć.
Papierowa mapa (nie atlas) jest dobra do planowania trasy w grupie osób. Kupiłem ostatnio kilka po 5 zł. Atlas również się przydaje, ale wystarczy skala 1:300. To rozsądny kompromis między czytelnością a objętością. Ostatnio robiłem duże zakupy w http://www.e-map.pl/index.php. Polecam tam mapy z serii comfort map. Całe zalaminowane, zginają się w każdym kierunku, a na odwrocie mają mini przewodnik.
Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.
było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II
moje pstryki, na fejsie, instagram
Skontaktuj się z nami