Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Atlas Polski

Domyślnie

Polecam atlas ze stacji Shella, fajnie podzielony obszar Polski i czytelne mapy.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez credka Zobacz posta
    Atlas papierowy, nawet jeśli za kilka lat trochę mniej aktualny, to dobra rzecz, szczególnie, kiedy nie można złapać sygnału dla urządzeń typu GPS...
    Można korzystać z map nawet jak się nie ma połączenia GPS. Aby było znośnie trzeba mieć duży ekranik.

Mam w domu wiele map (może nawet kilkaset?). Korzystam z nich równolegle z GPSem, czy to w komórce czy specjalnym turystycznym. Są takie miejsca w zasięgu przeciętnego turysty, dla których nie ma dobrych map papierowych. Łatwo się zgubić, lasy są karczowane, drogi leśne przebudowywane, polany zarastają. Oczywiście można ćwiczyć orientację w terenie, ciągle kontrolować położenie na mapie, szukać punktów odniesienia, orientować mapę kompasem. Wciąż to potrafię, czasem sprawdzam.
    Ale mi to akurat odbiera przyjemność wycieczki - idę po to aby się zrelaksować. I po to mi GPS - krótki rzut okiem i wiem gdzie jestem, wiem w jakim kierunku mam iść, mogę zboczyć w las, w jakąś ścieżkę, ciekawe miejsce, oznaczyć je na mapie i wiem, że potem nie będę błądził.
    To nawet nie są dwie przeciwstawne filozofie - po prostu ja wolę inaczej . I nie o to chodzi, żeby po zakupy chodzić z GPSem, ale żeby był przydatnym narzędziem.

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    Co innego, gdy jedzie się turystycznie.
    Może chodzi o doprecyzowanie przeznaczenia.

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Choć sam rzadko z tego korzystam, ale tablet z mapami choćby Googla bije atlas na głowę i mapę w zasadzie też. Pod każdym względem.
    Mapy Google są na tyle dokładne, że powinny nawet do średnio zaawansowanej turystyki wystarczyć.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Papierowa mapa (nie atlas) jest dobra do planowania trasy w grupie osób. Kupiłem ostatnio kilka po 5 zł. Atlas również się przydaje, ale wystarczy skala 1:300. To rozsądny kompromis między czytelnością a objętością. Ostatnio robiłem duże zakupy w http://www.e-map.pl/index.php. Polecam tam mapy z serii comfort map. Całe zalaminowane, zginają się w każdym kierunku, a na odwrocie mają mini przewodnik.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów