Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Aku do Quantuum DP 600

Spotkał się ktoś z tym w polskich sklepach? Chodzi konkretnie o ten:

12 V 3000 mAh (chociaż szczerze – wołałbym bardziej pojemny)
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Jakiego rodzaju jest to akumulator? Czy musi być tego wymiaru? Może da się zastosować jakiś żelowy, można je ładować zwykłym prostownikiem samochodowym. A ceny w stosunku do pojemności dość dobre. Spróbuj wpisać w wyszukiwarkę jakiegoś portalu aukcyjnego "akumulator żelowy" Może znajdziesz coś dla siebie.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Stig, widzę że masz DP drugiej generacji. Nie masz tam wejścia na instalację samochodową (oczywiście w zasilaczu, nie w baterii)? Najczęściej tego typu zasilacz ma kabelek ( tak jest w I generacji) z wtyczką do zapalniczki samochodowej ( oczywiście można to zastąpić dowolna inną wtyczką i podłączyć do aku żelowego, lub samochodowego 12V o dowolnej pojemności ).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roarflex Zobacz posta
    Jakiego rodzaju jest to akumulator? Czy musi być tego wymiaru?
    Tak, bo jest idealnie dopasowany do przestrzeni w Battery Packu.

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Stig, widzę że masz DP drugiej generacji. Nie masz tam wejścia na instalację samochodową (oczywiście w zasilaczu, nie w baterii)? Najczęściej tego typu zasilacz ma kabelek ( tak jest w I generacji) z wtyczką do zapalniczki samochodowej ( oczywiście można to zastąpić dowolna inną wtyczką i podłączyć do aku żelowego, lub samochodowego 12V o dowolnej pojemności ).
    Mam taką możliwość w BP, jak i odpowiedni kabelek. Mało tego – ostatnio nawet wypróbowałem, bo aku zdechło po kilkudziesięciu strzałach na połowie mocy. Niestety, to rozwiązanie jest dobre tylko w sytuacji, gdy można podjechać autem na odległość 1-1,5 m do lampy. Jeśli teraz sesji jest trudniejszy, tudzież zdjęcia robi się po prostu gdzieś, gdzie samochodem nie można wjechać – to rozwiązanie nie wchodzi w grę.

Ale już jest ok. Znalazłem to aku w Polsce. Nie wiem jak to się stało, że wcześniej miałem problem z jego namierzeniem. Raptem 219 PLN i mam zapas. Nawet sam Quantuum je sprzedaje – ale trzeba było wprost zapytać via e-mail, bo na stronie – nie wiedzieć dlaczego – nie mają.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Tak, bo jest idealnie dopasowany do przestrzeni w Battery Packu.

Mam taką możliwość w BP, jak i odpowiedni kabelek. Mało tego – ostatnio nawet wypróbowałem, bo aku zdechło po kilkudziesięciu strzałach na połowie mocy. Niestety, to rozwiązanie jest dobre tylko w sytuacji, gdy można podjechać autem na odległość 1-1,5 m do lampy. Jeśli teraz sesji jest trudniejszy, tudzież zdjęcia robi się po prostu gdzieś, gdzie samochodem nie można wjechać – to rozwiązanie nie wchodzi w grę.

Ale już jest ok. Znalazłem to aku w Polsce. Nie wiem jak to się stało, że wcześniej miałem problem z jego namierzeniem. Raptem 219 PLN i mam zapas. Nawet sam Quantuum je sprzedaje – ale trzeba było wprost zapytać via e-mail, bo na stronie – nie wiedzieć dlaczego – nie mają.
    Jeśli jest dostępny w PL zapasowy, oryginalny aku, to nie ma problemu. Z drugiej strony jeśli w zasilaczu jest wyjście 12V na zapalniczkę samochodową, to można podłączyć nie tylko do samochodu, ale też do dowolnego aku "ołowiowego" lub "żelowego", na przykład takiego o 4x większej pojemności http://www.okazje.info.pl/km/kompute...-12v-12ah.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Jeśli jest dostępny w PL zapasowy, oryginalny aku, to nie ma problemu. Z drugiej strony jeśli w zasilaczu jest wyjście 12V na zapalniczkę samochodową, to można podłączyć nie tylko do samochodu, ale też do dowolnego aku "ołowiowego" lub "żelowego", na przykład takiego o 4x większej pojemności http://www.okazje.info.pl/km/kompute...-12v-12ah.html
    Nie głupi pomysł. Muszę tylko wykombinować jakiś wygodny i bezpieczny system łączenia kabelków, torbę i można mieć takowy w zapasie.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Nie głupi pomysł. Muszę tylko wykombinować jakiś wygodny i bezpieczny system łączenia kabelków, torbę i można mieć takowy w zapasie.
    http://allegro.pl/gniazo-zapalniczki...213255430.html

Domyślnie

Akumulatory do DP600 sprzedaje też www.hpfoto.pl ale moim zdaniem się nie opłaca bo jest to nadal ten sam słaby akus co w standardzie.

Ja mam rozwiązane to w ten sposób że batterypack mam połączony na stałe z żelowym 14Ah przez to właśnie gniazdko do łaczenia samochodowego. Kabel przerobiłem że zamiast wtyczki do zapalniczki zostały dwie wsuwki, na plusie poszedł bezpiecznik w hermetycznym gnieździe i całość połączona z taką dziwną kostką która podobno zapobiega zbyt mocnemu rozładowaniu akusa. Do tego wszystko jest na takim małym babcinym wózeczki na zakupy (coś takiego: http://p.alejka.pl/i2/p_new/25/20/wo...easy-4_0_b.jpg tylko że bez tego materiałowego czegoś ) i zero problemów z transportem. Zaraz po złożeniu robiłem sesję samochodu, 320 błysków 1/1 i nawet nie zipnie. Nie było sensu już dalej testować bo i tak nie robię więcej zdjęć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Akumulatory do DP600 sprzedaje też www.hpfoto.pl
    No i to przykład, jaki jest problem ze znalezieniem takich rzeczy jak ten aku. Nawet Google na ich stronie nie znajduje tego akumulatora. Mam wrażenie, jakby Quantuumowi nie zależało na ich sprzedaży. Poukrywane jakoś – nawet na ich stronie nie ma w ofercie – chociaż jak się do nich napisze, to mają.

ale moim zdaniem się nie opłaca bo jest to nadal ten sam słaby akus co w standardzie.
    Ale przy 2 już jest w miarę wydajnie. Gabarytowo nie jest problematyczny, wymiana zajmuje kilka sekund, więc jak najbardziej jest dobrym rozwiązaniem.

Ja mam rozwiązane to w ten sposób że batterypack mam połączony na stałe z żelowym 14Ah przez to właśnie gniazdko do łaczenia samochodowego. Kabel przerobiłem że zamiast wtyczki do zapalniczki zostały dwie wsuwki, na plusie poszedł bezpiecznik w hermetycznym gnieździe i całość połączona z taką dziwną kostką która podobno zapobiega zbyt mocnemu rozładowaniu akusa. Do tego wszystko jest na takim małym babcinym wózeczki na zakupy (coś takiego: http://p.alejka.pl/i2/p_new/25/20/wo...easy-4_0_b.jpg tylko że bez tego materiałowego czegoś ) i zero problemów z transportem. Zaraz po złożeniu robiłem sesję samochodu, 320 błysków 1/1 i nawet nie zipnie. Nie było sensu już dalej testować bo i tak nie robię więcej zdjęć.
    Fajny patent, ale osobiście staram się mimo wszystko zmniejszyć ilość gratów, jakie muszę załadować do auta. Pomyślę, kiedy sesje plenerowe staną się dla mnie istotnym źródłem dochodu.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ja zabieram się do kupna DP600 w przyszłym miesiącu ale ciężko je dostać w tej chwili, goglowałem troszkę i znalazłem te lampy pod marką Mettle, które jak gdzieś przeczytałem jest producentem tego sprzętu i Quantuum to ich produkty tylko przebrandowane. Więc w przyszłości w razie problemów można próbować szukać części zamiennych pod w.w marką, niestety w chwili obecnej chyba tylko za granicą :/
    Strona Producenta
    Ebay

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów