Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Joanna

Domyślnie Joanna

Witam,

oddaję pod ocenę zdjęcie z sesji z Joanną.
    pozdrawiam i dziękuję za konstruktywne porady.

Domyślnie

Podoba mi się takie oświetlenie, tworzy nastrój. Fajna modelka.

Domyślnie

masz tam co jeszcze?
    bo modelinka strasznie niekorzystnie wyszła na tym oto foto, cień na nosku strasznie bije w oczy niestety...
    D90 + N35-80 + S75-300 +H58 +N50 +SB700

Domyślnie

mam jeszcze takie z tej sesji jeszcze nie obrabiane w PS tylko tyle co z puszki wywołany RAW.

Domyślnie

Drugie zdecydowanie lepsze jeżeli chodzi o korzystne ukazanie modelki. Popracowałbym trochę w LR/PS kolorami i być może winietą żeby dodać odrobinę charakteru tej fotografii.
    Pierwsze jest ciekawe w kontekście kadru i scenerii, bardzo nie odpowiada mi cień przy nosie Asi i różnica w temperaturze kolorów (ciepły pierwszy plan, chłodne tło).
    N D800, D750, 10.5/2.8G, 16-35/4.0VR, 20/1.8G, 24/1.4G, 35,50,85/1.8G, 60/2.8D, 70-200/2.8GVRII | S 35/1.4

Domyślnie

Obrób ładnie dwójeczkę i bedzie dobrze. W pierwszym kierunek światła rzeczywiście średni. Jest też parę detali, by zdjęcie nabrało czystości, jak czyszczenie lusterka z plam, dobranie kolorów planów i wyostrzenie. Oba zdjęcia na ciut długim czasie robione - raczej skłaniałbym się ku bezpieczniejszemu czasowi dla zamrożenia mikroruchów sylwetki - czyli okolic 1/120s. Kosztem ISO (jeżeli nie ma błysku). Tego typu portrety i tak dobrze jest lekko odszumić, co nada skórze połysku i gładkości oraz wyrówna cerę. Zatem ISO 200 czy 400 nie zrobi wielkiej różnicy. Zakres tonalny nie jest na tyle pokaźny, by stracić wiele informacji.

Domyślnie

Chciałbym podziękować za dotychczasowe opinie i wskazówki, co do obróbki dopiero będę do niej siadał żadne ze zdjęć jeszcze nie było jej poddane. Zdjęcia były robione bez użycia lampy błyskowej tylko z wykorzystaniem jednej blendy i światła słonecznego zastanego w pomieszczeniu.

pozdrawiam
    Mariusz

Uprawnienia umieszczania postów