Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Problem po eksporcie

Witam, mam problem otóż po eksporcie zdjęć studyjnych na czarnych,ciemnych tłach w photoshopie lub lightroomie na tych tłach widać zrypanie się kontrastu,takie plamy które są widoczne tak jak na tym zdjęciu,możecie zauważyć po lewej stronie tą zrypaną jakość.I tak się dzieje jak obrobię zdjęcie i zapiszę w tych programach a nawet jak tylko otworzę zdjęcie w programie,nie obrobię i zapisze i jest taki sam brzydki efekt na tle.Tutaj macie zdjęcie
    https://plus.google.com/photos/10353...NfvrZrlrrbbsQE
    Na innym forum napisano mi że to problem z moim monitorem ale nie odpowiedzieli co z tym zrobić, może wy macie inne sugestie lub wiecie jak sobie z tym poradzić?

Domyślnie

Chodzi o to, że na zdjęciu jest gładki gradient, a tylko monitor pokazuje go jak poszarpaną paćkaninę, bo nie potrafi wyświetlić tyle półtonów w tym zakresie. Można z tym walczyć dodając szum np. Poczytaj o posteryzacji, bandingu.

Zrób sobie eksperyment i zobacz jak wyświetla się wygenerowany w programie gradient -- jeśli jest podobnie, to już wiesz, że to nie wina zdjęć.
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

Na podanym przykładzie wygląda jak kompresja w JPG. 57KB to stanowczo za mało.
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Domyślnie

No właśnie z takim czymś walczę odszumiając lub stemplem usuwać na tle ale denerwuje takie coś przy każdych zdjęciach na ciemnym tle. W takim razie to z czym na pewno problem i jak się go pozbyć?

Domyślnie

Wie ktoś może ?

Domyślnie

Zwiększ jakość/wielkość zdjęć JPEG.
    To co widać, to artefakty wynikające z mocnej kompresji - algorytm próbując oszczędzić na rozmiarze redukuje gradienty do skokowych przejść.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Jest największa jakość zdjęć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolbos Zobacz posta
    Jest największa jakość zdjęć
    Daj linka do zdjęcia w normalnej jakości, bo to co zamieściłeś (miniatura w G+), to wszystko zżarła kompresja, więc na jego podstawie nikt nic nie powiej.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 27-05-2013 o 14:02
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Jest w normalnej, eksportowałem z rawa i wrzuciłem w oryginalnym rozmiarze i tak samo wygląda w pliku

Domyślnie

Potrafi ktoś pomóc ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów