Porównanie nad którym można się zastanowić i pewnie wielu to wcześniej robiło ( na innych fotkach ). Czy jest sens ? Pewnie tak, tylko do jakich wniosków się dochodzi? Ja robiłem to w sklepie z moim d5000 z d7000 i d7100 na kupnem którego się zastanawiam. Wszystkie fotki na tych samych ustawieniach ( oczywiście na różnych ISO i przysłonach - jasnymi stałkami 35 i 85 ), te same ujęcia w sklepie. Po co? Bo chciałem sam stwierdzić czy warto teraz zmienić puszkę czy poczekać aż cena spadnie lub d5000 się rozleci, czy kupić kolejny słoik. W domu porównywałem i jakość fotek zrobionych na tych samych parametrach tymi trzema puszkami. Fakt jest różnica ale na kolana nie powala. Na pewno nie rozpoznałbym tych z d7000 i d7100. Szumy wiadomo większe ale aż tak bardzo nie przeszkadzają. AF trafiał dobrze we wszystkich. WB najgorszy w mojej, tak samo kontrast. Ale wszystkie są ok. te z d5000 też. Tylko ?! Cała ta reszt, której brakuje w kastracie d5000. Przy statycznych ujęciąch w dobrym świetle wystarczy ale aby uchwycić "tą chwilę" i mieć dobre zdjęcie to lipa. Przydałby się d7100. Twoje porównanie to tylko część w całości. To tak jakby porównywać tylko lakier na różnych samochodach. I Polonezem i Porsche po prostej pojedziesz 180 km/h, ale w zakrętach i komforcie to już inna bajka. A FF do dopiero bajka![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami