Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Domyślnie Komputerowy program graficzny do zdjęć

Temat może niezbyt precyzyjnie nazwany, ale z grubsza wiadomo, o co chodzi. Otóż, mam sobie skany filmów. I na skanach tych są ryski (delikatnie mówiąc), których nie rozpoznał i nie usunął skaner (bo tradycyjny materiał srebrowy, a nie C-41). I teraz nie wiem, co z ryskami owymi zrobić. Pewnie usunąć, przy użyciu specjalnego komputerowego programu. Na przykład Photoshopa. Albo innego. I właśnie - jakie są opcje? Moimi jedynymi programami do obróbki, których kiedykolwiek używałem (i których kiedykolwiek widziałem na oczy) są Irfan View (darmowy, zmniejsza wielkość zdjęć), Paint i podgląd obrazów i faksów systemu Windows.

Tera mam skaner i zostanę Wielkim Skanerzystą. Pytanie, jak sobie radzić z tego typu mankamentami (są też kwestie wykadrowania jakiegoś zdjęcia, zmiany kolorowego na biało czarne albo wprowadzenie modyfikacji kontrastu - tego typu rzeczy)? Jest Photoshop, jest jakiś Lightroom. Problem w tym, że nie wiem ile to to kosztuje (albo inaczej, wiem, że dużo), czy będę umiał to w ogóle obsłużyć i czy na moje skromne potrzeby takie rozbudowane programy nie są przerostem formy nad treścią.

Any ideas?

Domyślnie

Mysle, ze Gimp bedzie dobrym rozwiązaniem.

Domyślnie

Lightroom jest bardzo prosty w użyciu w takich zastosowaniach (kadrowanie, prostowanie, kontrasty, kolory, usuwanie rysek, wyostrzanie, dodge&burn, wszystko czego trzeba), do tego ma przyzwoity katalog zdjęć (katalogowanie, tagowanie, wyszukiwanie). Wszystkie operacje wykonujesz bardzo łatwo odpowiednim suwakiem (w Photoshopie zrobisz to samo i dużo więcej, ale musisz zdać z niego doktorat ). Zdjęcia mają pełną historię modyfikacji, każdą operację możesz łatwo cofnąć. Do tego masz bardzo dużo materiałów pomocowych w internecie.
    Tu możesz pobrać 30-dniową wersję i sprawdzić czy się z nią porozumiesz. Pełna wersja kosztuje ok. 300zł.
    Ostatnio edytowane przez Gundrum ; 16-05-2013 o 15:06
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

tez polecam LR - szczególnie w 5 poprawiono opcję retuszu ... polecam

Domyślnie

Gundrum - brzmi dobrze, chyba nawet dość prosto. I ma dokładnie takie funkcje, o jakie mi chodziło. Pobiorę tą próbną wersję, 300 PLN to nie wydatek w porównaniu z ceną Photoshopa (ponad 2'000 jeśli się nie mylę).

Domyślnie

Jest jeszcze Photoshop Elements, za podobnie małe pieniądze, mnie do obróbki skanów wystarcza.
    W przypadku LR zatrzymałem się na wersji 2.X i chwilę trwało zanim się przestawiłem na PSE, ale w obecnej chwili nie odpalam w zasadzie LR.

A właśnie, teraz jak obniżyli cenę LR, kupiłbym go w najnowszej wersji, ale najpierw musiałbym kupić W7. A nie chce mi się, bo XP mi nadal wystarcza, a jakoś nie spieszy mi się do reinstalacji wszystkiego i kłopotów z ewentualną niekompatybilnością programów.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 16-05-2013 o 15:27
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Hola, hola! O, tfu, komputrach w aparaty tradycyjne-AO godocie? A kysz! Do ołówków i pędzelków zmykać!
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Jużem zmykam, właśnie rozstawiam sztalugi.

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

ps elemnts był dodawany do skanera epson v500

Domyślnie

Żeby nie było, że się tylko wydurniam - PS elements to niezły pomysł jest.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów