Temat może niezbyt precyzyjnie nazwany, ale z grubsza wiadomo, o co chodzi. Otóż, mam sobie skany filmów. I na skanach tych są ryski (delikatnie mówiąc), których nie rozpoznał i nie usunął skaner (bo tradycyjny materiał srebrowy, a nie C-41). I teraz nie wiem, co z ryskami owymi zrobić. Pewnie usunąć, przy użyciu specjalnego komputerowego programu. Na przykład Photoshopa. Albo innego. I właśnie - jakie są opcje? Moimi jedynymi programami do obróbki, których kiedykolwiek używałem (i których kiedykolwiek widziałem na oczy) są Irfan View (darmowy, zmniejsza wielkość zdjęć), Paint i podgląd obrazów i faksów systemu Windows.
Tera mam skaner i zostanę Wielkim Skanerzystą. Pytanie, jak sobie radzić z tego typu mankamentami (są też kwestie wykadrowania jakiegoś zdjęcia, zmiany kolorowego na biało czarne albo wprowadzenie modyfikacji kontrastu - tego typu rzeczy)? Jest Photoshop, jest jakiś Lightroom. Problem w tym, że nie wiem ile to to kosztuje (albo inaczej, wiem, że dużo), czy będę umiał to w ogóle obsłużyć i czy na moje skromne potrzeby takie rozbudowane programy nie są przerostem formy nad treścią.
Any ideas?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami