Close

Strona 8 z 34 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 339

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Da tylko w przypadku lamp studyjnych z długim czasem błysku.
    Przy lampach reporterskich i studyjnych małej mocy - NIE - czas błysku jest za krótki. Chyba, że błyskasz pełną mocą - wtedy jest szansa na poprawną synchronizację przy czasach w od ok 1/1000-1/2000s w dół (w zależności od aparatu i lamp). Jednak nie ma żadnej gwarancji na równomierne naświetlenie kadru.
    Długi czas błysku, czyli jaki konkretnie masz na myśli
    Tak +/- oczywiście.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

Hey

Czy może już ktoś z was używał tego wyzwalacza "w manualu" na AutoFP? Chodzi konkretnie o poprawne wyzwalanie lamp studyjnych z synchro np na 1/800? Da się zrobić / dobrze działa?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    Długi czas błysku, czyli jaki konkretnie masz na myśli
    Tak +/- oczywiście.
    Konkretnie - taki aby wystarczył.
    Aby mieć w pełni równo naświetlony kadr przy 1/8000s, to potrzeba lampy z czastem t.5 ok 150-200ms. Przy dłuższych czasach może być trochę krótszy.
    Ale to teoria - w praktyce można naświetlić dobrze zdjęcia przy krótszych czasach błysków, tylko wyzwolenie lamp musi być odpowiednio opóźnione w stosunku to wyzwolenia lampy z FP.

Cytat Zamieszczone przez Gippo Zobacz posta
    Hey

Czy może już ktoś z was używał tego wyzwalacza "w manualu" na AutoFP? Chodzi konkretnie o poprawne wyzwalanie lamp studyjnych z synchro np na 1/800? Da się zrobić / dobrze działa?
    Co znaczy ""w manualu" na AutoFP" ??
    YN622 synchronizuje się z aparatem z takim czasem z jakimi może się synchronizować aparat. Bez znaczenia z jaką lampą.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Konkretnie - taki aby wystarczył.

Co znaczy ""w manualu" na AutoFP" ??
    YN622 synchronizuje się z aparatem z takim czasem z jakimi może się synchronizować aparat. Bez znaczenia z jaką lampą.

Chodziło mi o to, że w manualu = bez dodatkowych sygnałów (tylko 1 pyknięcie do błysku)
    Czyli rozumiem, że quantuuma na 1/800 odpalę?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gippo Zobacz posta
    Chodziło mi o to, że w manualu = bez dodatkowych sygnałów (tylko 1 pyknięcie do błysku)
    Czyli rozumiem, że quantuuma na 1/800 odpalę?
    Lampa zawsze wyzwalana jest za pomocą jednego jedynego sygnały - zwarcie na masie i środkowym styku na stopce. Nie ma tam żadnych innych sygnałów.
    Nikon

Domyślnie

rozumiem myślałem po prostu, że np. leci seria sygnałów powiedzmy konfiguracyjnych/informacyjnych.. i potem błyskowy..

Domyślnie

Wcześniej ktoś pisał o tym, że rzekomo nadajnik potrafi zastąpić CLS w Nikonach z niższej półki. Nie wiem jak to działa w D5100, ale w D5k mogę wyzwalać lampy tylko i wyłącznie manualnie (przez lampę wbudowaną). Czy jakbym kupił sobie nadajnik i odbiornik, nadajnik wsadził na gorącą stopkę (bez lampy na górze), odbiornik pod Metza, to mógłbym wyzwalać go radiowo z TTLem? To praktycznie załatwiłoby wszystkie moje problemy ze strobingiem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plan3s Zobacz posta
    Wcześniej ktoś pisał o tym, że rzekomo nadajnik potrafi zastąpić CLS w Nikonach z niższej półki. Nie wiem jak to działa w D5100, ale w D5k mogę wyzwalać lampy tylko i wyłącznie manualnie (przez lampę wbudowaną). Czy jakbym kupił sobie nadajnik i odbiornik, nadajnik wsadził na gorącą stopkę (bez lampy na górze), odbiornik pod Metza, to mógłbym wyzwalać go radiowo z TTLem? To praktycznie załatwiłoby wszystkie moje problemy ze strobingiem
    Nie zastępuje CLS.
    Natomiast przenosi komunikację TTL radiowo i umożliwia zdalną korektę ekspozycji oraz manualne ustawienie mocy.
    Można wykorzystać lampę z CLS master jako sterownik.
    Nikon

Domyślnie

no to mozna ustawiac lampy na odleglosc w manualy czy nie?
    D600 N50 1.8 Sb900 Sb600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katzdw Zobacz posta
    no to mozna ustawiac lampy na odleglosc w manualy czy nie?
    a można tak łaskawie przeczytać odpowiedź:
    http://forum.nikoniarze.pl/showpost....6&postcount=70
    Nikon

Strona 8 z 34 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów