Close

Strona 25 z 34 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 339

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hosaka Zobacz posta
    Wypowiedź że wyzwalacze działają jak jedna lampa i dobierają taką samą moc to jakiś kosmos. Po co w takim razie różne grupy, tryby i korekty ustawień dla każdej z nich?
    Kosmos ??
    To może powiedz mi jak aparat ma wiedzieć, że ma 1, 2 czy 3 lampy ustawione ??
    To nie CLS, gdzie dla każdej grupy jest oddzielny pomiar. Dla aparatu masz jedną lampę na sankach i jest tylko jeden pomiar światła.
    Nie ma znaczenia ile ustawisz lamp, zawsze będzie jeden pomiar i jedna ustalona moc.

A czemu masz grupy - abyś mógł je sobie ustawiać.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

CLS to "komunikacja", i-TTL to "pomiar błysku". Co ma 1 do 2. TTL mierzy światło i podejmuje decyzje kiedy przerwać błysk a czy lamp jast 1 szt czy 100 to nie ma znaczenia. W wyzwalaczach np. yn masz zamienioną błyskową komunikacje CLS na radiową.
    Fx, D300/ mb-d10/ N 14-24/ N24-70/ N70-200/ S150-500/ sb-x/ S8mm/f3.5 Pozdrawiam

Domyślnie

W rzeczy samej. System YN622 działa dokładnie tak samo jak system CLS Nikona, tylko że do przesyłania informacji wykorzystuje drogę radiową a nie świetlną. Można korzystać z wielu lamp w trybie TTL, Manual i RPT (stroboskop/repeating) w dowolnej konfiguracji i ilości w różnych grupach. Można wykorzystać jedną lampę jako tzw. Master do sterowania wszystkimi grupami - dokładnie tak samo jak w CLS Nikona. Kto posiada te wyzwalacze ten wie takie rzeczy.

@franki: Robiłem szybkie testy różnych złych ustawień żeby sprawdzić czy wystąpią u mnie podobne problemy jak u Ciebie. Nie wystąpiły. Kombinowałem, przestawiałem w nieodpowiednie tryby, grupy itp. Zawsze wybudza spustem migawki, naświetla w normie jak na TTL, oczywiste są drobne korekty dla TTL ale działa ok. Wybudza nawet lampy w nieaktywnych grupach. Problemy z prześwietlaniem są tylko gdy mieszam ttl i manual przy oświetlaniu tego sammego przedmiotu pod podobnym kątem o xczym pisałem wcześniej lub gdy totalnie się schrzaniu i w jednej grupie ustawi się kilka lamp w różnych trybach ale to oczywisty błąd i szybki do wyłapania.

Nasunęły mi się na myśl pewne teorie do sprawdzenia. Brak wybudzania spustem migawki może być wywołany brakiem kontaktu na stykach stopki - luzy, niewsunięta do końca lampa, zabrudzone styki itp.
    Czytałem też o problemach z wybudzaniem z lampami SB800 i/lub z body D3s. Ja używam SB900/910 i D3s + D3 i nie mam problemów.

Najpopularniejszym błędem i przy tym najmniej oczywistym dla wielu jest niepoprawne zakładanie i włączanie wyzwalaczy. Należy ZAWSZE zakładać/podłączać lampy na wyzwalacze i na stopkę aparatu przy wszystkich urządzeniach wyłączonych. Potem włączamy je ZAWSZE "od góry" tzn, najpierw lampa potem wyzwalacz i potem aparat. Inaczej wyzwalacze zdaża się że "głupieją" i dotyczy to wszystkich radiowych wyzwalaczy, nie tylko YongNuo ale i wszystkich innych marek i modeli.
    Najniebezpieczniejsze są drobne wyładowania elektrostatyczne na stopce przy zakładaniu włączonych urządzeń, mogą zawiesić lub zniszczyć któreś urządzenie.

Dodatkowo mało osób wie że lampa umieszczona na stopce YN622 podłączonego na stopce aparatu jako nadajnik działa automatycznie w grupie A, jednak żadne ustawienia z nadajnika YN622 nie są do niej przekazywane, wszystkie ustawienia dla tej lampy wykonujemy w lampie. Pozostałe lampy wyzwalane zdalnie najlepiej wtedy umieścić w grupach B i C.

Domyślnie

Można wykorzystać jedną lampę jako tzw. Master do sterowania wszystkimi grupami - dokładnie tak samo jak w CLS Nikona.
    Konkretnie lampę, czy wystarczy sam trigger? Bo nie wiem, po co lampa, jesli zamiast CLS-owych błysków mamy transmisję radiową.
    D750 D780 Z6_III S24-105 S135 S70-200 S150-600 SB-910 QR360 Ig

Domyślnie

Lampa w tym wypadku służy do sterowania grupami, tzn ustalasz tryb (TTL czy Manual) i moc dla każdej z grup, nadajnik tylko przesyła sygnał radiowy do odbiorników.
    Zakładasz YN622N na sanki aparatu na niego zapinasz lampę obsługującą tryb Master w CLS czyli SB910, SB900, SB700. Dzięki temu możesz sterować wszystkimi grupami A, B, C w menu tej lampy. To rozwiązanie jest wygodniejsze niż sterowanie przyciskami na YN622N. Warunek jest taki że wszystkie pozostałe lampy muszą obsługiwać tryb Slave CLS Nikona.
    Oczywiście jest YN622N-TX który ma bardzo łatwe sterowanie grupami dzięki wbudowanemu wyświetlaczowi ale nie ma on sanek na lampę, a w wielu przypadkach reporterskich przydaje się lampa na sankach aparatu plus inne lampy na tło lub jako kontra.

Wspomniałem o tym tylko dlatego żeby uzmysłowić że system YN622N działa dokładnie tak samo jak CLS Nikona, tylko do przesyłania sygnału wykorzystuje drogę radiową a nie świetlną. Mechanizm sterowania grupami i korekcji TTL jest taki sam jak w CLS.

Domyślnie

Wspomniałem o tym tylko dlatego żeby uzmysłowić...
    Dla mnie ten opis jest bardzo pożyteczny, dzięki. Nie jestem biegły w konfigurowaniu CLS-a na więcej niż jednej lampie, bo posiadam tylko jedną Ale interesuję się, bo pewnie za czas jakiś...
    Mam więc jeszcze jedno 'lamerskie' pytanie, czy na aparacie nie uda się tego wszystkiego ustawić, co zwalniałoby z konieczności zakładania lampy tylko 'dla wyświetlacza'.
    D750 D780 Z6_III S24-105 S135 S70-200 S150-600 SB-910 QR360 Ig

Domyślnie

Lampa w tym wypadku służy do sterowania grupami, tzn ustalasz tryb (TTL czy Manual) i moc dla każdej z grup, nadajnik tylko przesyła sygnał radiowy do odbiorników.
    Zakładasz YN622N na sanki aparatu na niego zapinasz lampę obsługującą tryb Master w CLS czyli SB910, SB900, SB700. Dzięki temu możesz sterować wszystkimi grupami A, B, C w menu tej lampy. To rozwiązanie jest wygodniejsze niż sterowanie przyciskami na YN622N. Warunek jest taki że wszystkie pozostałe lampy muszą obsługiwać tryb Slave CLS Nikona.
    I kolejna bzdura. Po co ci tryb Slave, skoro i tak lampy zdalne muszą być ustawione w TTL ??

Wspomniałem o tym tylko dlatego żeby uzmysłowić że system YN622N działa dokładnie tak samo jak CLS Nikona, tylko do przesyłania sygnału wykorzystuje drogę radiową a nie świetlną. Mechanizm sterowania grupami i korekcji TTL jest taki sam jak w CLS.
    Nie działa tak samo. Już nie jeden to na świecie udowodnił. CLS i wyzwalacze TTL to jedynie podobne rozwiązania.
    YN-622 nie jest radiowym CLS, a jedynie przechwytuje ustawienia z lampy na nadajniku. Sterowanie zdalnymi nie odbywa się w oparciu o CLS.
    Nikon

Domyślnie

Mineło pare miesięcy, więc chciałem zapytać czy posiada już ktoś z forum YN-622N-TX?? Jeśli tak to jak się spisuje bo nie wiem czy warto kupywać czy lepiej dokupić kolejne wyzwalacz yn622n.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomyLee Zobacz posta
    Mineło pare miesięcy, więc chciałem zapytać czy posiada już ktoś z forum YN-622N-TX?? Jeśli tak to jak się spisuje bo nie wiem czy warto kupywać czy lepiej dokupić kolejne wyzwalacz yn622n.
    Minęło już kilkanaście stron od czasu kiedy użytkownicy rozpoczęli go opisywać.
    Nikon

Domyślnie

czy na aparacie nie uda się tego wszystkiego ustawić, co zwalniałoby z konieczności zakładania lampy tylko 'dla wyświetlacza'.
    @apaw: Niestety nie. Ustawienia dokonane z menu aparatu nie są rozpoznawane przez YN622. Wyzwalacz rozpoznaje tylko ustawienia z lampy Master.
    W Canonie jest to możliwe, tam ustawienia z menu aparatu są przekazywane.
    W Canonie podobało mi się też to, że na lampach zdalnych wyświetlają się informacje w jakim trybie działa lampa i jaką ma ustawioną kompensację. W Nikonie trochę mi tego brakuje.

I kolejna bzdura. Po co ci tryb Slave, skoro i tak lampy zdalne muszą być ustawione w TTL ??
    @GonzoG: Owszem, trzeba ustawić lampę w tryb TTL żeby system działał (nie tryb Remote), ale zauważyłem że gdy setup jest zbudowany tylko z lamp obsługujących CLS Nikona podczas gdy ustawienia wykonuje się z lampy Master, to cały setup działa za każdym razem przewidywalnie i z jednakowym skutkiem. Gdy do setupu dołączy się choć jedną lampę TTL, nie obsługującą CLS to zdarzają się sytuacje że mimo iż światło zastane nie zmieniło się i kompensacja dla każdej z grup jest bez zmian to powstają niejednakowo oświetlone kadry, tzn. lampy świecą z różną mocą podczas kolejnych strzałów.
    Różnice są subtelne ale czasem skutkuje to niedoświetleniem lub przeswietleniem któregoś miejsca w kadrze. Pomaga przestawienie tej jednej lampy w tryb Manual.
    Tego chochlika zauważyłem tylko przy sterowaniu z lampy Master, przy sterowaniu z YN622N-TX nie widziałem takich problemów.

Nie działa tak samo. Już nie jeden to na świecie udowodnił. CLS i wyzwalacze TTL to jedynie podobne rozwiązania.
    YN-622 nie jest radiowym CLS, a jedynie przechwytuje ustawienia z lampy na nadajniku. Sterowanie zdalnymi nie odbywa się w oparciu o CLS.
    @GonzoG: Pisząc o podobieństwach Nikon CLS i systemu radiowego YN622, chciałem ci tylko uzmysłowić, że dobieranie lamp w grupy i sterowanie kompensacją błysku w obydwu tych systemach działa tak samo a nie jak pisałeś wcześniej że, cytuję:
    „Wyzwalacz działa jak jedna lampa i do każdej dobiera taką samą moc, więc każda kolejna lampa to o 1 EV więcej światła.”

Właśnie YN622 to taki radiowy Creative Lighting System (kreatywny system oświetlenia), tylko że nie Nikona a YongNuo.
    Proszę cię GonzoG czytaj wypowiedzi innych ze zrozumieniem i wypowiadaj się na temat sprzętu który znasz i używasz a nie o którym się tylko naczytałeś, bo tak powstają prawdziwe bzdury – już nie jeden to na forum udowodnił.

@TomyLee: Jak dla mnie działa wyśmienicie, ustawienia wykonuje się szybko i intuicyjnie, nawet trochę szybciej niż na lampie Master. Nie jest bez wad ale stosunek ceny do możliwości jest moim zdaniem na bardzo atrakcyjnym poziomie. Jeśli nie potrzebujesz lampy na stopce aparatu to zdecydowanie polecam Ci TX’a.

Strona 25 z 34 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów