Close

Strona 24 z 34 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 339

Domyślnie

Istnieje jakaś lista (oficjalna bądź nie) lamp, które działają z tymi wyzwalaczami?
    D90, D600, trochę szkła i 2 x Metz 48 Af-1.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PanAmeba Zobacz posta
    Istnieje jakaś lista (oficjalna bądź nie) lamp, które działają z tymi wyzwalaczami?
    Hmm... strona producenta? Na przykład ten pdf (str 4)?
    Nikon

Oszczędny w słowach Awatar fulpo
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    u mnie błyska z YN 460II, Metz 44AF-3N, Vivitar 550FD, błyska mam na myśli odbiorniki i nadajniki, nie wiem tylko dlaczego SB800 działa tylko i wyłacznie na odbiorniku
    D7100,D200,D90, SB-800, YN460II, YN560II, S:HSM70-200/2,8,T:17-50/2,8, N:38/1,8 Industar 50/2, Industar 55/2,8 , YN622

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Racja Andrzeju, najciemniej pod latarnią A od siebie dodam że wyzwalacze niedawno dotarły (622N-TX i dwa zwykłe), błyskanie z metzami niczym nie różni się od błyskania "sabakami". Działa sterowanie zoomem, działa kontrola mocy i na 1/4000 cały kadr jest ładnie oświetlony.
    D90, D600, trochę szkła i 2 x Metz 48 Af-1.

Domyślnie

Witam. Mam pytanie. Odebrałem właśnie wyzwalacze 622 + 622 tx i .... Są problemy. Momentalnie przechodzą w stan uśpienia, spust migawki ich nie wzbudza tylko pomaga przycisk test, no może tak ma być. Problemy są w hss. Przy 1 lampie zamontowanej w wyzwalaczu na body w ttl naświetla właściwie. Przy 1 lampie na body w hss i 2 jako zdalnej w ttl przewala makabrycznie. Tak samo jest gdy 2 lampy zdalne na wyzwalaczach a na boddy sterownik 622tx. Kłania się brak mojej wiedzy czy ten typ tak ma. Sprawdzane na D300 i D3s POMOCY
    Fx, D300/ mb-d10/ N 14-24/ N24-70/ N70-200/ S150-500/ sb-x/ S8mm/f3.5 Pozdrawiam

Domyślnie

Tak ma być - z tym prześwietlaniem.
    Wyzwalacz działa jak jedna lampa i do każdej dobiera taką samą moc, więc każda kolejna lampa to o 1 EV więcej światła.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dzięki. Tylko po cholerę możliwość korekcji błysku w hss, nawet jak dam obydwie lampy na - 3 to efektu nie widać. Czyli rozwiązanie to 1 lampa w ttl a 2 manual lub całość manual? To wzbudzanie zastawu faktycznie prze przycisk test? Często błyska tylko 1 lampa chyba, że zrobię reset
    Fx, D300/ mb-d10/ N 14-24/ N24-70/ N70-200/ S150-500/ sb-x/ S8mm/f3.5 Pozdrawiam

Domyślnie

Emocje opadły i rozum wrócił i odpowiedź GonzoGa jest oczywista. Nerwy mnie zaślepiły i post o ttl w hss jest zbędny i idiotyczny. Przepraszam . Jak często macie zawiechę wyzwalaczy ? Działa Wam wzbudzanie wyzwalaczy spustem migawki czy robicie to przyciskiem test. Przepraszam, że nie edytowałem postu.

Domyślnie

Działa poprawnie jeśli ustawi się odpowiednio moc lampy manualnej lub korektę ev ekspozycji w aparacie na minus, przy błyskaniu dwoma lampami na wprost obiektu bez korekty ev ekspozycji przepala. Upewnij się że moc manualnej jest odpowiednia, nie powinna dominować.
    W instrukcji YN622 masz napisane: "It may overexposure when TTL and manual flash are used at the same time, now the manual flash suits to be used as a backlight."
    Gdy świecisz dwoma lampami w trybach manualnym i ttl na ten sam obiekt pod podobnym kątem to automatyka ttl głupieje i prześwietla, lepiej lampy w trybie manual używać na tło lub jako kontra ale zawsze trzeba korygować moc błysku zależnie od dystansu.
    Moim zdaniem automatyka TTL w body dobiera moc błysku do zastanego i przekazuje do lampy z włączonym trybem TTL, nie bierze poprawnie pod uwagę błysku z drugiej lampy w trybie manual, trochę pomaga jeśli przedbłyski monitorujące w lampie manualnej ustawimy na pełną moc ale przepalenia i tak będą.
    Wypowiedź że wyzwalacze działają jak jedna lampa i dobierają taką samą moc to jakiś kosmos. Po co w takim razie różne grupy, tryby i korekty ustawień dla każdej z nich? Moc w manualu ustawiamy sami jak sama nazwa wskazuje.
    Tryb HSS/AutoFP nie ma tu znaczenia jeśli obie lampy go obsługują, można go włączyć dla ttl i manuala. Chyba że miałeś na myśli tryb SS - Super Sync?

Co do wybudzania przyciskiem spustu migawki - u mnie działa poprawnie zarówno gdy na stopce aparatu jest 622N jak i 622N-TX.
    Dla 622N-TX zainstaluj aktualizacje firmware ze strony producenta, powinno pomóc.

Nie miałem jeszcze nigdy zawiechy tych wyzwalaczy, używam je od roku.

Domyślnie

Dobra. Teraz spokojnie Przemyślenia, przemyślenia i Właśnie Ty Hosaka masz racje. To jest ttl itp, są grupy więc powinno działać GonzoGa mnie zmylił pomyślałem o starych wyzwalaczach gdzie ten na body był w ttl a zdalny w manualu. Testy trwają i chyba już łapie. Ciągle myślę jak cls nie jak radio i chyba tu jest problem. Hosaka 2 lampy były w ttl. Ciągle zbyt mała różnica w naświetleniu kadru w zakresie -3 do 0. Prześwietlenie widać natychmiast. Jak nie ogarne tego z poziomu wyzwalaczy to osłabię go z poziomu body, może zadziała. Obecne firmware to 1.05. Mam problemy z otwarciem strony producenta więc nie wiem czy to jest najnowszy. Na chwilę obecną wyłączyłem uśpienie lampy i ileś tam razy robiłem reset i działa. Po zmianie myślenia i po kolejnych testach wygląda , że w trybie hss/autoFP wszystko będzie OK. Co było właściwe i logiczne w cls nie musi być w radiu. Już to kiedyś przerabiałem gdy musiałem przestawić się z ciemni na laba, bez monitora . Czasem to jest najgorsze, zrozumieć jak widzi to maszyna a jaki efekt ja chcę osiągnąć. Dzięki.

Strona 24 z 34 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów