Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stalowa Wola

Domyślnie Nikon D5100 + Helios

Witam. Jest sprawa, bo kupiłam sobie nikona D5100, i nie dawno zauważyłam ze w domu mam Heliosa 44m-4. No i chciałabym się nim pobawić, ale nie mam przejściówki i nie mam bladego pojęcia jaka ona ma być. Pomożecie ? Fajnie by było jakbyście podali mi link do tej przejściówki. Z góry dziękuję

Domyślnie

przejściówka M42 na bagnet F

są trzy rodzaje : ( szybki wyskok na opisy z allegro )

1. bez soczewki - odległość ostrzenia zależy od obiektywu ( ograniczona ) ~15 pln
    2. z soczewka - pozwala ostrzyc na nieskończoność - ~50 pln
    3. i slim - pozwala ostrzyć na dalsze odległości ~50 pln

ktoś mnie poprawi jak źle piszę i na pewno podpowie który najlepszy imo wystarczy do zabawy zwykły...
    Ostatnio edytowane przez darkmajin ; 15-05-2013 o 14:17

Domyślnie

przejściówka m42 do nikona też mam taki zestaw tylko z innym body do portretów dla zabawy nawet może być
    Nikon D 7000 plus N 18-105mm, N 35mm 1.8 G, Helios -44m

Domyślnie

Taki? http://allegro.pl/adapter-na-m42-do-...222558806.html
    lub taki http://allegro.pl/adapter-m42-nikon-...222901530.html
    Temat był już wałkowany na forum, wystarczy poszukać.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

W każdym razie żaden adapter bez soczewki (nawet slim) nie da rady wyostrzyć na nieskończoność, bo korpus Nikona jest "grubszy" niż korpus M42.
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Temat był już wałkowany na forum, wystarczy poszukać.
    już sobie odpuściłem takie teksty kiedyś na forum toyoty udało się doprowadzić do takiej sytuacji gdzie nikt o nic nie pytał bo wszystko o co można było się zapytać już gdzieś było.. najpierw zaczęło się linkowanie, a później forum prawie zdechło..

czasem to wkurza po raz 50 odpowiadać na to samo, ale co zrobić

Domyślnie

Odpowiedź dostał, a o reszcie może doczytać wykazując odrobinę chęci. Ja zawsze zanim o coś zapytam, to sprawdzam w wyszukiwarce. To najszybsza i najskuteczniejsza metoda.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Dokładnie wszystko napisane już jest - ale zawsze to kolejny wątek i forum żyje ;]
    Kupuj tylko wersję slim i bez soczewki - soczewka pogarsza strasznie obraz. Ze slimem jako tako może metr wyciągniesz ostrości - nie wiem dokładnie ile bo lekko podjustowałem swojego i ostrzy na ok 3-4 metry. Na slimie revuenon 55/1.7 ostrzy na 40-50cm - można wyjustować na ok 3 metry - szkoda bo gdy się te stare szkła przykłada do starych aparatów i widzi wszystko ostre to aż żal, że Nikon to Nikon.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stalowa Wola

Domyślnie

A ładniejszy bokeh wyjdzie mi gdy będę miała przejściówkę z soczewką czy bez ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MiQ27 Zobacz posta
    W każdym razie żaden adapter bez soczewki (nawet slim) nie da rady wyostrzyć na nieskończoność, bo korpus Nikona jest "grubszy" niż korpus M42.
    nie chodzi o grubość tylko o odległość między soczewką, a materiałem światłoczułym/matrycą (w starych canonach też się musisz bawić z soczewkami)

Nie, bokeh masz jeden, soczewka tylko da możliwość ustawiania ostrości na nieskończoność. Jest też opcja nr dwa wyjustowania obiektywu (czyli to co napisałem wyżej), ale nie wszystkie modele.

Można powiedzieć że bokeh ci się zmieni na FF (pełnej klatce), ale nie w magiczny sposób że to FF tylko dlatego że będzie inny kąt widzenia obiektywu. Właściwości fizyczne obiektywu są niezmienne.
    Ostatnio edytowane przez hostman22 ; 19-05-2013 o 15:46
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów