Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Rabat w sklepie FOTO

Witam,
    Mam pytanie dotyczące negocjacji rabatu w sklepie fotograficznym.
    Mój biznes plan zakłada wydatki rzędu 28tyś.zł. - płatność gotówką.
    Nie jest to wygórowana suma, ale gdyby udało się wynegocjować jakiś rabat, mógłbym go przeznaczyć na kilka dodatkowych drobiazgów. Pytanie tylko, jakiego rabatu oczekiwać? Nigdy nie robiłem zakupów za taką sumę.

Domyślnie

Takiego, jaki zaoferuje Ci dany sklep. Rabat to nie jest coś, co jest stałe dla każdego sklepu. Ile urwiesz to Twoje.
    pozdrawiam
    Marcin
    http://www.tycipienka.pl/

Domyślnie

Są sklepy gdzie możesz zrobić zakupy za 20-50 tyś i rabatu nie dostaniesz. Przejdź się do MM, wiem z doświadczenie że przy dużych zakupach można negocjować. Jednak porównaj ceny w innych sklepach by nie okazało się że dostałeś rabat np MM a np fotojoker sprzedaje taniej bez rabatu.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

najlepiej zrobić listę sprzętu i porozsyłać do sklepów z zapytaniem ile za całość a później wybrać najtańszy.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    najlepiej zrobić listę sprzętu i porozsyłać do sklepów z zapytaniem ile za całość a później wybrać najtańszy.
    Tak zrobię kolego...

Zwykle gdy kupowałem jakieś urządzenia do domu, to wyrywałem około 10% płacąc gotówką.
    Lokalny sklep fotograficzny (prywatny - nie sieć) zaoferował "urwanie" paru złotych. Nie wiem jakie są marże na sprzęcie fotograficznym, ale przynosząc do sklepu prawie 30tyś gotówki, w jeden dzień pracy, Panowie zarabiają min. 6tyś. nie mówiąc o czyszczeniu półki ze sprzętu. Same korzyści - ja bym się z takim klientem podzielił tym zarobkiem nawet 50/50.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QWERT_80 Zobacz posta
    przynosząc do sklepu prawie 30tyś gotówki, w jeden dzień pracy, Panowie zarabiają min. 6tyś.
    Na pewno by się ucieszyli gdyby taką prowizję z tego mieli...
    Niestety zwykle rzeczywistość jest ciut inna..
    20% prowizji to pewnie ze 4 a może i 5 razy więcej niż rzeczywiście mają (ci tańsi...).

Domyślnie

Nie wiem jakie są marże na sprzęcie fotograficznym, ale przynosząc do sklepu prawie 30tyś gotówki, w jeden dzień pracy, Panowie zarabiają min. 6tyś. nie mówiąc o czyszczeniu półki ze sprzętu.
    jak nie wiesz jakie są marże na sprzęcie foto to jak obliczyłeś minimalny zarobek na poziomie 6 tyś ? Czemu nie min 5 albo 7 tyś ?
    Weź mi to wytłumacz bo na moją głowę to za dużo.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Tak zrobię kolego...

Zwykle gdy kupowałem jakieś urządzenia do domu, to wyrywałem około 10% płacąc gotówką.
    Lokalny sklep fotograficzny (prywatny - nie sieć) zaoferował "urwanie" paru złotych. Nie wiem jakie są marże na sprzęcie fotograficznym, ale przynosząc do sklepu prawie 30tyś gotówki, w jeden dzień pracy, Panowie zarabiają min. 6tyś. nie mówiąc o czyszczeniu półki ze sprzętu. Same korzyści - ja bym się z takim klientem podzielił tym zarobkiem nawet 50/50.
    Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    jak nie wiesz jakie są marże na sprzęcie foto to jak obliczyłeś minimalny zarobek na poziomie 6 tyś ? Czemu nie min 5 albo 7 tyś ?
    Weź mi to wytłumacz bo na moją głowę to za dużo.
    stawiam na to że chodziło o dzienny utarg, a nie zarobki czy prowizje
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

No no, kolega QWERT_80 chyba z branży modowej jest gdzie marże są 100% i wyżej a na wyprzedaży to tylko 30%. Bo 6 tys przy 30 tys przychodu to 20% marży. Może jak kupujesz jakieś torby fotograficzne za taką cenę to może tyle by było, ale na pewno nie na obiektywy, aparaty czy lampy. Tam marże są 1%-6% zazwyczaj bo wszyscy się "leją" na obniżki na porównywarkach.

Uprawnienia umieszczania postów