Szukaj
Jarek78 dzięki
Poprzeglądałam Twoje wątki i znalazłam wzór nakładki, i źle to robiłam ja zaklejałam tylko środek obiektywu. Uzyskałeś naprawdę świetne efekty i chyba popróbuje jeszcze swoich sił w tworzeniu ringów.
A swoja drogą to robisz przepiękne fotografie i też zostałeś moim osobistym guruPozdrawiam
![]()
Masa ludzi mówi o tym, że trzeba zakleic środek i wystarczy. Sam kiedyś tak robiłem i poza nieostrym plackiem na środku, i problemem z AF nic wiecej nie dostałem. Stąd próby innego co w sumie doprowadziło do tego rozwiązania. A do wycinania okręgów - mam 2 sposoby:
1. http://allegro.pl/noz-olfa-cmp-1-cyr...262826216.html - przydaje mi sie nie tylko w kółkach do obiektywów.
2. Robię w Corelu czy innym Illustratorze wektorowe kólka z rożnymi grubościami pierscienia, wpadam do znajomej poligrafii i za kilka złotych mam wyciete w czarnej folii na ploterze kółeczka.
wersja 1 ma tę zalete, że wycinam kiedy chce i jakie chce , wersja 2- niestety zalezna od poligrafii, za to wyciecia są idealne.
Nie polecam wycinania ręcznie. Kazde krzywe pociagniecie nożem odbije sie na kółeczku na foto i beda koślawe Chyba, że ktoś świadomie chce taki efekt.
Oczywiscie mozna kupic obiektyw lustrzany ale - żeby stosowac w makro trzeba juz podpinać pierscienie pośrednie zeby zmniejszyć dystans. Jakosc obrazu lustrzanych nie zawsze mnie przekonuje. Dodatkowo trzeba nosic jedno szklo - zeby sobie kółeczka porobić. Zdecydowanie wole kupic 6 filtrów UV, zrobic sobie 6 rożnych grubości pierscieni, włozyc w male pudelko i jak najdzie mnie faza na robienie kółek, nałozyc filtr na obiektyw makro który ma raz , że lepsze swiatlo, 2 - ostrosc jakiej potrzeba, 3 - dzialający AF co dla mnie jest duzym plusem gdyz nie znosze statywów.
No i wspominajac o tym, że obecnie przy panującej modzie na obwarzanki - rubinar 300 mm lustrzany, ktory kupowalem 2 lata temu za 300 zl, dzisiaj na aukcjach schodzi srednio po 800-1200 zl co mz jest totalnym przegięciem.
Ostatnio edytowane przez Jarek78 ; 23-05-2013 o 10:27
Nadszedl ten dzien kiedy opuscilem swiat elek i korpusow z logo C ... Powitalem korpus Nikona
Nikon 1800 (s)
dzięki za wszystkie informacje![]()
Jeśli nie tajemnica. Jakim szkiełkiem zrobiona ostatnia fota?
Skontaktuj się z nami