Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Czarne koraliki

Domyślnie Czarne koraliki

Witam
    Spacerując po lesie, natrafiłem na gniazdo ale nie co to za ptak.

Pozdrawiam Mirek
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

W/g mnie to wygląda na gniazdo drozda śpiewaka.
    Co do samej fotografii to widać ze ptak bardzo zdenerwowany i przestraszony.
    Nie fotografujemy ptaków na gniazdach zgodnie z Kodeksem ZPFP !!!

Domyślnie

A owy kodeks został napisany przez tych co sami fotografują na i w okolicy gniazd Nie żebym się nie zgadzał z treścią zawartą, ale to tak na marginesie.

Domyślnie

Myślę, że parę chwil spędzonych w okolicy gniazda nie wpłynie szkodliwie na psychikę ptaka. Zwłaszcza, że gniazdo jest tuż obok sciezki , którą ja i wielu mi podobnych tzn. ludzi dość często się przechadza.
    Pozdrawia Mirek

Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

No cóż temat rzeka ale ja jestem zdecydowanie za tym aby unikać wykonywania i pokazywania takich zdjęć ' ot tak sobie". Wyjątek stanowią zdjęcia robione np.do wydawnictw naukowych.
    To że gniazdo znajduje się obok ścieżki nie oznacza że można bez problemu" zaglądać do gniazda lokatora" , widać po minie ptaka że zdecydowanie przestraszony .
    Zdjęcia tzw. gniazdowe nie są np. przyjmowane na konkursy fotograficzne , to tez o czymś świadczy?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek61 Zobacz posta
    No cóż temat rzeka ale ja jestem zdecydowanie za tym aby unikać wykonywania i pokazywania takich zdjęć ' ot tak sobie". Wyjątek stanowią zdjęcia robione np.do wydawnictw naukowych.
    I z tym w 100% się zgadzam. Jeżeli chcemy pokazać jakiś gatunek, to bez zdjęc ptaka na gnieździe opis (wizualny) jest niepełny.

Zresztą mało który ptak na gnieździe wygląda ładnie (pomijajac zurawie, drapieżne) - to też zniechęca

Uprawnienia umieszczania postów