Potrzebuje pomocy w wyborze analoga, ktory jest lepszy, F75 czy F601 ?
Czytalem troche w sieci ale chacialbym sie dowiedziec od kogos kto ma z nimi doczynienia.
Szukaj
Potrzebuje pomocy w wyborze analoga, ktory jest lepszy, F75 czy F601 ?
Czytalem troche w sieci ale chacialbym sie dowiedziec od kogos kto ma z nimi doczynienia.
W życiu piękne są tylko chwile.......
A dlaczego akurat wybierasz między tymi dwoma?
"Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."
601 jest prosta, stara i solidna, 75 jest MZ zupełnie inna, co nie znaczy gorsza - jest nowocześniejszy z wyglądu i obsługi. Tak naprawdę, jeśli masz możliwość obejrzenia obydwóch, zrób to i wybierz ten, który lepiej leży w ręce i do Ciebie przemawia. A może po prostu kup F90 i już po problemie.
F90 troche za droga, biore jeszcze pod uwage F70 i z tego co wyczytalem jest lepsza od F75. Wiem ze najlepszym rozwiazaniem cena-jakosc to F80 ale jednak nie mam tyle kasy.
Ja też długo "walczyłem ze sobą" F75 czy F80, głównie chodziło o cenę, ale wyboru absolutnie nie żałuję. Moim skromnym zdaniem 601 to juz trochę leciwe, a F75 za psie pieniądze możesz dostać w idealnym stanie. Ja np. mogłem kupić taki ideał (papiery, pudełka itp) jeszcze na półrocznej gwarancji za całe 300 zł. Ale tak jak przedmówca: chcesz coś starszego to F90x, jak nowszego to kupiłbym F80. To naprawdę zajefajny aparat.
Pozdrawiam
Odpisałeś w tym samym momencie, a popatrz jeszcze za naprawdę marne pieniadze a super F65 !!!
A może wstrzymaj się trochę i dozbieraj na dziewięćdziesiątkę - wtedy będziesz naprawdę szczęśliwy. Masz analogowe body, a ten tamronik, mimo, że ciemnawy jest całkiem ostry - miałem taki na 800si.
Jak koledzy wyżej. Warto do zbierać do F80 lub F90x i masz już super sprzęt.
Ostatnio edytowane przez Maciej ; 02-04-2007 o 13:06
oba bedą dobre, oba mają swoje wady i zalety. Na plus 601 to że działa z manualnymi szkłami, mierzy światło nawet z gwinciakami M42. Jesli chodzi o zasilanie to 70'tce na dłuzej wystarczy bateryjka i chyba mniejszy problem z dostępnością BP (ale tu się mogę mylić - wiem tylko że do 601 duży kłopot dostać BP.) poza tym 70 to chyba ciut młodsza konstrukcja.
Narazie o F80 moge zapomniec, mam jeszcze wydatki zwiazne z D70s wiec wybiore F70 albo F75. Powiedzcie mi jeszcze czy moja lampa SB-800 bedzie pracowac z F70-75? Gdzies czytalem ze niby pracuje z tego typu aparatami.
Co do F65 to odpada z jednego wielkiego powodu, brak punktowego pomiaru swiatla.
Nie moge znalezc nigdzie na necie zestawienia technicznego tych aparatow zeby miec rozeznanie czym sie roznia.
Ostatnio edytowane przez mir ; 02-04-2007 o 12:43
Skontaktuj się z nami