Close

Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 137

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcz Zobacz posta
    Jacku, bez przesady, np. zestaw 28/1.8G + 85/1.8G, który potrafi obsłużyć większość fotograficznych potrzeb to cena ~4000zł za nówki i ~3000zł za używki.
    No ja bym dołożył 50kę i faktycznie można tym ogarnąć praktycznie wszystko
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

12 a 18 mm to całkiem spora różnica.
    Mniejsza o to. Ja zalecam kupno bardzo dobrego przecież body, z fantastyczną matrycą - D600. I kupowanie jak najlepszych obiektywów. Generalnie odradzam kupowanie jak najlepszego body i zaniedbywanie szklarni.
    Zdjęcie robi zestaw matryca + szkło. Szczerze, to jak patrzę na twój zestaw optyki z body to jest to kliniczny przykład zaniedbania kwestii szklarni. Jesli masz do tego wypasione" body - D800 i D7100 to bym ci przypiął etykietę gadżeciaża. Fajnie mieć nowoczesny sprzet, ale obraz tworzy obiektyw (i matryca, a ta z D600 ma wysokie użyteczne ISO, dużo detalu, bardzo dobre DR).

http://www.dxomark.com/index.php/Cam...rand2%29/Nikon
    krzywe się właściwie pokrywają. Ważny parametr - fps D600 ma lepszy od D800. Nieznacznie gorszy ma AF. Ale nie dajmy się zwariować, jesli ludzie porównują go z D700 to znaczy, że jest dobrze.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    12 a 18 mm to całkiem spora różnica.
    Za czasów pracy na jednym body miałem 17mm na DX i nigdy mi tego 17 w kościele nie brakło

Mniejsza o to. Ja zalecam kupno bardzo dobrego przecież body, z fantastyczną matrycą - D600. I kupowanie jak najlepszych obiektywów. Generalnie odradzam kupowanie jak najlepszego body i zaniedbywanie szklarni.
    Zdjęcie robi zestaw matryca + szkło.
    Chyba się nieco nie rozumiemy. To, że zdjęcie robi zestaw matryca + szkło wiadomo nie od dziś. Sprawą, która jak dla mnie nie kwalifikuje D600 jako 100%owy aparat do ślubów jest kwestia AF, a dokładnie rozmieszczenia punktów.

Kościół i plener - mogę się zgodzić, ale jak miałbym iść z D600 na wesele to w kwstii AF ja nie czułbym się w 100% komfortowo (zaznaczam, że w tym momencie piszę wyłącznie o swoich odczuciach).
    No ale skoro użytkownicy mówią że daje radę, to ok.

Szczerze, to jak patrzę na twój zestaw optyki z body to jest to kliniczny przykład zaniedbania kwestii szklarni. Jesli masz do tego wypasione" body - D800 i D7100 to bym ci przypiął etykietę gadżeciaża. Fajnie mieć nowoczesny sprzet, ale obraz tworzy obiektyw (i matryca, a ta z D600 ma wysokie użyteczne ISO, dużo detalu, bardzo dobre DR).
    A jeśli mam D700 i D300s to jaką etykietkę mi przypniesz??
    Robię tym co mam, i jest wystarczające. Owszem, szklarnia może być lepsza - chciało by się mieć 14-24, 24, 35, 50, 85/1.4 i 70-200 VR II, ale nie zawsze się da mieć to, co się chce.
    Różnica między nami polega na tym, że co do możliwości wykorzystania mojego zestawu na ślubie Ty Jacku jesteś teoretykiem, a ja praktykiem, i z doświadczenia wiem, jakie są możliwości i ograniczenia takiego zestawu.

http://www.dxomark.com/index.php/Cam...rand2%29/Nikon
    krzywe się właściwie pokrywają. Ważny parametr - fps D600 ma lepszy od D800. Nieznacznie gorszy ma AF. Ale nie dajmy się zwariować, jesli ludzie porównują go z D700 to znaczy, że jest dobrze.
    Parametry parametrami a życie życiem, co do AF porównaj rozmieszczenie punktów, ale o tym już pisałem.

Najśmieszniejsze w całej dyskusji jest to, że my się spieramy i na wzajem udowadniamy sobie swoje racje, a pytający jakby zupełnie porzucił wątek
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    [...] Chyba się nieco nie rozumiemy. To, że zdjęcie robi zestaw matryca + szkło wiadomo nie od dziś. Sprawą, która jak dla mnie nie kwalifikuje D600 jako 100%owy aparat do ślubów jest kwestia AF, a dokładnie rozmieszczenia punktów.

Kościół i plener - mogę się zgodzić, ale jak miałbym iść z D600 na wesele to w kwstii AF ja nie czułbym się w 100% komfortowo (zaznaczam, że w tym momencie piszę wyłącznie o swoich odczuciach).[...]
    Skoro D600 nie da rady, to jak tylu pro robi zdjęcia 5Dmk2?

No tak, wszedł 5Dmk3, rozmieszczenie punktów niewiele lepsze od D600, za to cena dwa razy wyższa:

D800 daje Ci komfort na weselu, D600 już nie? Tu masz jeszcze zestawienie:
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

. Sprawą, która jak dla mnie nie kwalifikuje D600 jako 100%owy aparat do ślubów jest kwestia AF, a dokładnie rozmieszczenia punktów.

Kościół i plener - mogę się zgodzić, ale jak miałbym iść z D600 na wesele to w kwstii AF ja nie czułbym się w 100% komfortowo (zaznaczam, że w tym momencie piszę wyłącznie o swoich odczuciach).
    No ale skoro użytkownicy mówią że daje radę, to ok.

A jeśli mam D700 i D300s to jaką etykietkę mi przypniesz??

Różnica między nami polega na tym, że co do możliwości wykorzystania mojego zestawu na ślubie Ty Jacku jesteś teoretykiem, a ja praktykiem, i z doświadczenia wiem, jakie są możliwości i ograniczenia takiego zestawu.

Parametry parametrami a życie życiem, co do AF porównaj rozmieszczenie punktów, ale o tym już pisałem.
    Są rózne metody pracy, ja nie jestem zadowlony z rozmieszczenia w D700/800 i co mam zrobić? Co z tego że gdzie indziej jest gorzej, skoro i tak mi to z D800 nie wystarcza i po prostu fotografuje przekadrowując. A wtedy wystarcza centralny.
    Przypomnę, że do niedawna canonierzy pracowali i sobie chwalili 5D, 5Dmk2. Dawali radę?

Nie jestem teoretykiem, czasem fotografuje śluby znajomym, w zeszłym miesiącu robiłem zaś chrzciny.

Jeśli masz D700 i D300s to i tak masz fatalne proporcje jesli chodzi o stosunek wartości szkieł do wartości body. Myślę, że szklarnia powinna być (u zawodowca czy zaawansowanego fotoamatora) tak ze 2-3x więcej warta niz body - wtedy jest w miarę sensownie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Są rózne metody pracy, ja nie jestem zadowlony z rozmieszczenia w D700/800 i co mam zrobić? Co z tego że gdzie indziej jest gorzej, skoro i tak mi to z D800 nie wystarcza i po prostu fotografuje przekadrowując. A wtedy wystarcza centralny.
    Przypomnę, że do niedawna canonierzy pracowali i sobie chwalili 5D, 5Dmk2. Dawali radę?

Nie jestem teoretykiem, czasem fotografuje śluby znajomym, w zeszłym miesiącu robiłem zaś chrzciny.

Jeśli masz D700 i D300s to i tak masz fatalne proporcje jesli chodzi o stosunek wartości szkieł do wartości body. Myślę, że szklarnia powinna być (u zawodowca czy zaawansowanego fotoamatora) tak ze 2-3x więcej warta niz body - wtedy jest w miarę sensownie.
    Nigdzie nie napisałem, że teoretyzujesz odnośnie pracy na ślubach.
    Pisałem, że teoretyzujesz w zakresie możliwości (a właściwie niemożliwości) wykonania reportażu ślubnego z 35G i 85D, a to różnica.

Gdybym miał 2x D40 to proporcje wartości szkieł do wartości body byłyby dużo korzystniejsze, ale to chyba nie proporcje wartości robią zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez hubi12349 Zobacz posta
    Zawsze słyszałem, że lepiej inwestować w szkła. Może i tym razem tak zrobić? Zakupić D7100 i jeszcze przez ten rok czy dwa pozostać w DX? Wtedy mógłbym kupić sigmę 10-20 do szerokich i mieć ją na D90 Sigme 24-70, która byłaby na D7100. Nie mam jakiegoś wielkiego parcia na FX, choć przyznam, że nie pogardziłbym większą matrycą Myśląc racjonalnie D7100 ma lepszy af od D600, zdjęcia powinny być ostrzejsze z uwagi braku filtra dolnoprzepustowego. Niestety użyteczne iso spada o działkę, ale i tak jest o działkę lepiej niż w D90 Co o tym sądzicie?
    Jeśli chcesz robić śluby na poważnie, idź w FX. Obojętne jaki. Wysokie używalne ISO szybko docenisz. FX to ogólnie inna plastyka i inny obrazek. Uwierz mi, że jeśli tylko możesz, to lepiej kupić raz a porządnie - i to raczej każdy Ci potwierdzi.
    Ostatnio edytowane przez coroner ; 02-09-2013 o 22:57
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Pisałem, że teoretyzujesz w zakresie możliwości (a właściwie niemożliwości) wykonania reportażu ślubnego z 35G i 85D,
    Wszystko się da. Da się zrobić slub na DX i z 18-55 jako jedynym obiektywem. Nie chodzi o to czy sie da.
    Kazdy ma jakieś nawyki i przyzwyczajenia. Ty lubisz pracowac na 2 stałkach - OK. Sa fotografowie dla których by to była katastrofa, bo wolą zoomy i nie potrafiliby pracowac tak jak ty. Inni za minimum uznają 3 szkła - 24, 35, 85. Jeszcze inni uznają za niezbędne posiadania jasnego zooma 24-70 (oprócz stałek, albo i nie, mają same zoomy). Jest multum opcji pracy.

Zawsze słyszałem, że lepiej inwestować w szkła. Może i tym razem tak zrobić? Zakupić D7100 i jeszcze przez ten rok czy dwa pozostać w DX?
    Nie. Przejdź na FX. To inna plastyka. Tu się zgadzam z coronerem.
    Inwestować w szkła? Widzę, że byś inwestował w szkła DX, co pogarsza sytuacje w kwestii późniejszego przejścia na FX, co prędzej czy później zrobisz (robiąc śluby).
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-09-2013 o 23:36

Domyślnie

Zawsze słyszałem, że lepiej inwestować w szkła. Może i tym razem tak zrobić? Zakupić D7100 i jeszcze przez ten rok czy dwa pozostać w DX? Wtedy mógłbym kupić sigmę 10-20 do szerokich i mieć ją na D90 Sigme 24-70, która byłaby na D7100. Nie mam jakiegoś wielkiego parcia na FX, choć przyznam, że nie pogardziłbym większą matrycą Myśląc racjonalnie D7100 ma lepszy af od D600, zdjęcia powinny być ostrzejsze z uwagi braku filtra dolnoprzepustowego. Niestety użyteczne iso spada o działkę, ale i tak jest o działkę lepiej niż w D90 Co o tym sądzicie?

Domyślnie

AF w D600 daje radę np. tańce, (śledzenie 3D) 35 dx f1.8 iso 4000, 1/180s i każde zdjęcie trafione, nawet rozstrzelenie punktów AF starcza.
    Obiektywy ze subskrybentem są jakieś 2 razy szybsze i trzy razy cichsze na D600 w stosunku do D90.
    Moja SB900 coraz częściej zostaje w plecaku lub w domu.
    Kupiłem chciałem robić na dwa body, ale różnica w obrazku między D90 i D600 to przepaść, mnie chodzi o szumy a bardziej o kolory, totalność, wyciągnie z cieni. Jeśli chcesz robić na dwa to raczej D700.

Wahasz się między 50 a 28. Ja 35 lubiłem w DX, ale teraz wolę na FX. I by mi nie brakowało nic szerszego gdyby można było ją przymknąć i ostrzyć na dalsze planty. Kup FF, podepnij 35, jak będzie ci brakować 50-tki to ją kup, jak czegoś szerszego to weź 28 lub tamrona 28-75 zawsze ( będzie to jakiś backup 35 i 85 oraz coś w miarę szerokiego bez winiety lub na sytuacje gdy zoom niezbędny) , jak ci starczy 35, ale będzie przeszkadzać winieta to sprzedaj i kup sigmę 35 1.4.
    Lampa starczy SB700 lub la którą teraz masz. I tak będziesz iso podbijał.
    Ja chciałem dokupić tokinę 16-28. Ale jak w czerwcu się okazało, że będzie dostępna dopiero na jesień to kupiłem na oczekiwanie 180 i już chyba nie sprzedam. ( 85 bardziej mi pasowało na DX).
    Ja czekam na Sigmy 24 1.4 i 135 1.8. Wtedy sprzedam 180 a 35 wymienię na sigmową. Lub D600 S24 i S135, Fuji X-E2 23 i 56. Samyang s8

Podaj e-maila na PW, to prześlę Tobie jakieś raw'y Z D600 i 35.
    X-T10: xf 35f2, xf90
    D600:

Domyślnie

Czy mogłabym również, prosić i kilka raw'ów na pocztę?

Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów