Cześć zbieram na Tamrona 70-200 ale między czasie potrzebuje jakieś tele przyzwoite acz tanie. co proponujecie?
Myślę nad N55-200VR (mam T17-50 2.![]()
Szukaj
Cześć zbieram na Tamrona 70-200 ale między czasie potrzebuje jakieś tele przyzwoite acz tanie. co proponujecie?
Myślę nad N55-200VR (mam T17-50 2.![]()
Czarny fulfrejm, czarny obiekty, czarny obiektyw, czarny statyw i biały komputer z jabłkiem. Gdy nikt nie patrzy, robie zdjęcia telefonem!
FACEBOOK | 500PX | INSTAGRAM | NATIONAL GEOGRAPHIC
Najbardziej chyba przyzwoity będzie Nikkor 70-300. Wszystko zależy co rozumiesz przez tanie..?
NIKON D750+MB-D16, N50 1.8G, N85 1.8G, N16-35 VR, N24-120 VR, N70-200 VR, N105 2.8G micro, SB-700, Helios 44M, Jupiter 37A
no tak... wydać ponad 2k, gdy się zbiera na szkło za 6k.... Dobry pomysł...
55-200VR to dość słaby obiektyw. 70-300VR jest lepszy optycznie, nie wspominając już o 55-300VR, który chyba jest najlepszy pod względem optycznym.
Jak kupować, to tylko używkę i tak do 350zł - więcej szkoda, albo brać Tamrona 55-200 (na alle jakieś 300zł), nie ma stabilizacji, ale jest o wiele lepszy optycznie, AF na śrubokręt i jest szybszy niż ten w 55-200VR.
Miałem 55-200VR - taśma VR kilka razy się rwała, ostatecznie rozmontowałem na części pierwsze... potrzebowałem paru soczewek.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
No nie nie nie, Silnik MUSI mieć VR się obejdzie. Dokładnie zbierając na 70-200 za 3*(uzywka) tysiące nie dam na chwilowy zamiennik polowy z tego więc 70-300 nie wchodzi w grę. 53.5-.4
Prawdopodobnie jeszcze zmienię będę miał kita spacerzooma N18-70 i może go polubię bardziej bo ma silnik a mój Tamek nie.. ;c a zdecydowanie częściej będę używał tele, oile to coś zmienia w wyborze.
Czarny fulfrejm, czarny obiekty, czarny obiektyw, czarny statyw i biały komputer z jabłkiem. Gdy nikt nie patrzy, robie zdjęcia telefonem!
Czy upierasz się przy własnym silniku ze względu na aparat?
Bo moim zdaniem zwykły silnik wcale nie musi być lepszy od śrubokrętu - kiedyś na D80 porównywałem Sigmy 18-200 i APO 70-300 w wersjach na śrubokręt i z własnym silnikiem, i na moje oko i ucho wersje napędzane śrubokrętem działały szybciej i ciszej niż te z silnikiem. Poza tym Tamron 55-200 jest chyba dostępny w obu wersjach - z silnikiem i na śrubokręt.
Poza tym, Nikkor 55-200 VR wcale nie jest taki zły, jeśli ma to być obiektyw na tymczasowe przetrwanie. No i ma VR, które się przydaje.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
no tele pod D200 idzie, a pod D80 na razmieniu idzie sapcerzoom, ale z tego co wiem oba maja ten sam silnik af w korpusie.
Nie mieszkam w centrum, mam 15km ake chyba sie wy iore i odszykam w sklepach obie szrtuki z oboma napedami i sprawdze, ale na pewno wersja z motorkiem lepiej radzi sobie z AF-C.
Razi mnie tylko to 5.6 na długim..ale co ja chce od uniwersalnego tele za pol tysiaca.
Wersji Tamronów i Sigm ze śrubokrętem już chyba w sklepach nie znajdziesz; po pojawieniu się Nikonów D60 i D40 bez silników, popularne obiektywy Sigmy i Tamrona zostały przerobione ze śrubokręta na własny silnik; chodziło mi o to, żebyś raczej nie bał się zakupu używanego obiektywu na śrubokręt (miało być tanio i tymczasowo) - z dobrym korpusem (a D80 i D200 mają dość dobry silnik AF) obiektyw na śrubokręt może okazać się szybszy i cichszy niż jego nowa wersja z silnikiem. Rzecz w tym, że Sigma i Tamron przerobiły istniejące obiektywy ze śrubokręta na własne silniki nie po to, żeby poprawić pracę AF, tylko po to, by (dość pospiesznie, by rzec: rozpaczliwie) zapewnić ich kompatybilność z najtańszymi korpusami Nikona (D40, D60, D3000 i dalsze), pozbawionymi własnego silnika i napędu śrubokrętowego.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
kurde, nigdy bym pod tym kontem nie popatrzył na to.
Tak więc Tamek bez silnika albo Nikkor VRka co teraz?
Do sigmy jestem zrażony wlasnie przez jej AF mialem jedna z najprzyzwoitszych wersji 28-70 2.8 i jak to jest przyzwoite wg sigmy to dziękuje..
poszukaj na forum - robiłem test porównawszy tych obiektywów, tamron wypadł lepiej
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
wersja z motorkiem?
Skontaktuj się z nami