Szukaj
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Ech.... można sobie wierzyć albo nie. Ja te komputery i wiele innych sprzętów, rozbierałem i naprawiałem przez te lata nie raz, nie dwa, nie dziesięć i nawet nie sto.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
Wierzymy, wierzymy Tom. Może prościej byłoby wykupić jakiś banner reklamowy, nie sądzisz?
Dzięki za odpowiedzi, bo trochę mnie nie było, a mam jeszcze jedno pytanko, znów mbp retina vs imac. Jak wygląda ich porównanie jak chodzi o wydajność przy takich samych albo bardzo podobnych parametrach? Czy imac ze względu na "stacjonarność" będzie wyraźnie szybszy? Zależy mi na laptopie ale potrzebuję kombajnu do pracy w PS, montażu filmów i after effects. Ktoś mógłby coś podpowiedzieć najlepiej z doświadczenia ?
D800, sigma 70-200 2.8, nikkor 50 1.4G, Tamron 17-50 2.8, sb900
W pracy, jednej osobie która preferowała najpierw MBP w końcu zaczęło brakować ekranu. Zarówno wielkości jak i jakości. Od 3 lat pracuje na iMacu i nie wyobraża sobie powrotu do 15". Nie do przecenienia jest też normalna klawiatura, bardziej ergonomiczne jej umiejscowienie. Do pracy stacjonarnej notebook to raczej przewaga lansu nad ergonomią.
Tylko właśnie wolę lapka, bo teraz na studia pojadę i nie widzi mi się na weekendy do domu imaca targać, a kompa zostawić nie mogę. Z czasem pewnie dojdzie zewnętrzny monitor porządny, ale teraz chodzi mi o samą wydajność, bo jeśli będzie wyraźna różnica to się jakoś przemęcze i kupię imaca.
D800, sigma 70-200 2.8, nikkor 50 1.4G, Tamron 17-50 2.8, sb900
W takim wypadku nie ma co sobie życia utrudniać. Jeśli mobilność ma priorytet, to raczej słabo z noszeniem stacjonarnego. Nawet tak kompaktowego jak iMac.
Różnica wydajności oczywiście jest, ale nie poraża, o ile oba komputery są na podobnych bebechach. Najważniejsza przewaga to wielkość i jakość ekranu. Choć do profesjonalnych im brakuje, to jednak i tak są lepsze od laptopowych. No i w dużego iMaca można wsadzić dwa dyski, w laptopa nie. W przypadku ciężkich zadań z wielką ilością przerzucanych danych można wsadzić 2xSSD i je spiąć w RAID0. Wówczas różnica szybkości zwala z nóg.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-05-2013 o 22:34
Skontaktuj się z nami