Z niezrozumiałych dla mnie przyczyn nie mogę edytować swoich postów (cytować też) więc muszę w osobnym poście dodać:
Taki wiosenny pstryk z wczorajszego lasu:
Szukaj
Z niezrozumiałych dla mnie przyczyn nie mogę edytować swoich postów (cytować też) więc muszę w osobnym poście dodać:
Taki wiosenny pstryk z wczorajszego lasu:
Valdek,
próbowałem na Twoje "zamówienie" zrobić zdjęcia Makinonem 4/300, i duqa: mój adapter do Minolty MD (obiektyw ma takie mocowanie) nie współpracuje z NX300 i NX20, a z trudem z NX2000. W aparacie pod bagnetem, mniej więcej na godzinie 5, jest taki stalowy stożek, którego wciśnięcie przez bagnet obiektywu czy adaptera informuje aparat, że został założony obiektyw. Bez tego aparat wyświetla komunikaty Lens detached albo No lens, i nie pozwala wyzwolić migawki. Niestety nie wszystkie adaptery wykonane są dostatecznie precyzyjnie, i niektóre nie wciskają tego bolca wystarczająco. Ponadto drobne różnice pomiędzy różnymi NXami powodują, że problem ten może wystąpić w jednym modelu aparatu, a w innym nie. Wcześniej używałem tego adaptera z NX10 i 11 i nie było problemu. NX2000 pozwala zrobić zdjęcie, jeśli dociśnie się adapter w jedną stronę. NX20 i 300 nie odblokowują się w ogóle. Problem niestarannie wykonanych adapterów był już wcześniej sygnalizowany na innych forach.
Poza tym, praktyczna obserwacja: jako-tako daje się takim obiektywem 300 mm - z ręcznym ustawianiem ostrości - celować aparatami z wizjerem, NX11 czy 20. Na zombie, na ekranie, jest to trudne, niewygodne.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Eh, mam kompakty, które podciągają pod ekwiwalent 500, i daje się tym fotografować na zombie - ale z AF, i ze stabilizacją.
Gdy trzeba jedną ręką kręcić pierścieniem ostrości na obiektywie, a palcem co 20 czy 30 sekund wciskać OK na aparacie, żeby powiększyć obraz do ustawienia ostrości, a obraz powiększony 5 albo 8x lata jak szalony (bo brak stabilizacji), fotografowanie przestaje być przyjemnym hobby.
Eh, warto, tylko nie można przesadzić z ogniskową!![]()
hm... może warto zainteresować się jakimś adapterem ;D
Warto, jeśli masz jakieś obiektywy od innego systemu, albo możesz je tanio zdobyć (uwzględniając to, co napisałem wyżej o niedorobionych adapterach), i jeśli obiektyw, którego chcesz użyć, ma umiarkowaną wagę i rozmiary. Małym, lekkim bezlusterkowcem bez wizjera fatalnie fotografuje się z dużym, ciężkim obiektywem.
Skontaktuj się z nami