Aparat Samsung NX300 z obiektywem 18-55 mm - Biały 1 299 zł
http://www.vobis.pl/aparat-samsung-n...-2-100203.html
Szukaj
Aparat Samsung NX300 z obiektywem 18-55 mm - Biały 1 299 zł
http://www.vobis.pl/aparat-samsung-n...-2-100203.html
No, jako "przebrzmiały staroć" tanieje, żeby zrobić miejsce dla następcy, NX500. Ciekawe, kiedy okaże się, że NX300-tki już przestały robić zdjęcia?![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
To czekamy na efekty Twoich wycieczek
Dla odmiany przetestowałem na NX1000 prawie wszystkie obiektywy, które mogę do niego podpiąć. Bardziej nastawiłem się na wątek "Manualne szkła z odjechanym bokeh", ale tu chyba też się nada![]()
Z wczorajszego spaceru:
Pozostałe zdjęcia na Flickr: https://www.flickr.com/photos/99229681@N04/
Większość robiona NX3000 z PZ16-50, niektóre NX20 z 50-200.
Kilka luźnych uwag:
Firmowe pokrywki obiektywów Samsung słabo trzymają się na obiektywach, mają słabe zaczepy, toteż mają skłonność do życia własnym życiem i oddalania się w nieokreślonym kierunku bez podania adresu. Niestety, nawet przy przenoszeniu aparatu w torbie czy futerale, co grozi porysowaniem soczewki.
Niemal w ogóle nie zagłębiona przednia soczewka jest bardzo podatna na zarysowanie albo wymacanie palcami przy przenoszeniu aparatu np. na pasku na szyi. Zdecydowanie polecam filtr UV albo sztywną osłonę przeciwsłoneczną.
W porównaniu do NX300, ekran w NX3000 nie jest dotykowy, ma mniejszą przekątną i mniejszą rozdzielczość, ale choć jest LCD a nie AMOLED, ma wysoki kontrast i jest bardzo czytelny, o wiele lepiej czytelny niż np. w NX2000, który jest większy, ale mniej kontrastowy i jakiś bardziej rozmyty.
Jest odchylany do góry aż o 180 stopni do selfies, przy tym ustawieniu obraz automatycznie odwraca się w pionie, ale można to wyłączyć w menu. W odróżnieniu od NX300 nie można ekranu odchylić w dół.
Ustawianie ostrości jest tylko kontrastowe, więc przy słabym oświetleniu i słabym kontraście bywa trochę ślamazarne. Typowo dla AF kontrastowego, obiektyw zawsze minimalnie przejeżdża poza maksymalną ostrość i wraca, ale w obiektywie PZ16-50 odbywa się to naprawdę szybko. I cicho. W menu można też włączyć funkcję DMF – Direct Manual Focusing (domyślnie jest wyłączona), czyli możliwość ręcznego poprawienia ostrości po ustawieniu automatycznym. Przydaje się to, jeśli AF zawiedzie.
W stosunku do NX300, NX3000 pozbawiony został pewnej liczby funkcji, np. możliwości robienia zdjęć 3D z obiektywem 1,8/45 mm 3D (co wszyscy na pewno bardzo boleśnie odczują!). Nie ma też, niestety, Focus Peakingu przy ręcznym ustawianiu ostrości, jedynie możliwość powiększenia centrum kadru 5x albo 8x. Brak też funkcji usuwania kurzu z matrycy.
Niewątpliwą zaletą jest bateria od smartfonu – duża, płaska, o pojemności 2250 mAh, czyli praktycznie 2x większej, niż w innych NX-ach. Gdy ktoś ma odpowiedni smartfon, może się tym wspomóc w biedzie i przełożyć akumulator z jednego urządzenia do drugiego. Trochę niedogodny jest kształt baterii, nie zabezpieczający jej przed odwrotnym włożeniem – dopiero gdy jest wsunięta, odmienne występy nie pozwalają wsunąć jej całkowicie i zatrzasnąć zatrzasku. Pod tą samą klapką jest gniazdo karty pamięci Micro SD.
Pod względem obsługi, trochę utrudnia ją tylko jedno koło nastawcze, na tylnej ściance. Np. w trybie ręcznym trudno szybko przestawiać czas i przysłonę – naciśnięcie dolnej części kółka przełącza pomiędzy tymi parametrami; trzecim możliwym jest ISO. Można też wspomóc się przyciskiem iFn na obiektywie i do zmiany parametrów wykorzystać pierścień na obiektywie.
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 04-05-2015 o 11:26
w nx300 ustawienie ostrości w ciemnym radzi sobie dość dobrze, nx3000 ustawia ostrość inaczej niż nx300 ?
wczoraj odkryłem rysę na 16 mm :/ ciekawe czy uda się usunąć, czy zostanie na stałe
Musiałbym porównać oba w tej samej ciemności na tym samym obiekcie z takim samym obiektywem - a tego nie robiłem. Zrobię wieczorem.
Gdy porównywałem NX300 i NX2000 w takich warunkach (z obiektywem 18-55), ten pierwszy radził sobie o wiele lepiej, choć zdarzało mu się spudłować, tzn. sygnalizował ostrość, gdy faktycznie była źle ustawiona (na powtarzającym się wzorku - typowe dla systemów fazowych, lustrzanki też na tym wysiadają). Ale czasem udawało mu się trafić, widocznie pomagał w tym AF kontrastowy.
Natomiast NX2000 po prostu jeździł beznadziejnie w przód i w tył i bezradnie wyświetlał czerwone ramki.
Jeszcze z takich ciekawostek: patrzyłem, czym ludzie fotografują, bo fotografowali prawie wszyscy. Jak Japończycy. Najwięcej oczywiście komórek i smartfonów oraz kompaktów, ale wśród tych ostatnich całkiem sporo dużych zoomów. Parę osób fotografowało tabletami. Trochę lustrzanek, najwięcej Nikonów, potem Canony i tylko jedno Sony widziałem. Nie widziałem ani jednego bezlusterkowca!
Bo to obciach panie
Jak ktoś chce jakość bierze lustro, a jak małe rozmiary to kompakta.
A kto uwierzy, że można mieć jakość lustra w małej obudowie , toć to niemożliwe![]()
Wykorzystując wieczorne "zaciemnienie" pokoju zrobiłem próbę ustawiania ostrości na słabo oświetlonym, ciemnym, niezbyt kontrastowym obiekcie, używając obiektywu PZ16-50 przy dwóch skrajnych ustawieniach. W aparatach włączona zielona lampa doświetlająca AF.
Prawidłowość ogólna: aparaty ustawiają ostrość znacznie sprawniej przy szerokim kącie i otworze 3,5 niż przy wąskim i otworze 5,6.
Druga prawidłowość: wyłączenie wspomagania AF lampą zdecydowanie pogarszało ustawianie ostrości przy wąskim kącie, przy szerokim aparaty walczyły, ale w końcu jakoś się to udawało.
NX300: przy 16 szybko i sprawnie, przy 50 czasem zdarza się, że nie trafi ale raczej ustawia dość wolno, ale w końcu skutecznie.
NX3000: przy 16 bez problemu, przy 50 nie udało się ani raz mimo wielokrotnych prób.
NX2000: trochę lepiej niż niż NX3000, kilka razy udało się przy 50, choć przeważały pudła.
NX20: gorzej, niż NX300, ale lepiej niż NX2000; przy 50 mm trafiał częściej.
NX100: zaskoczenie: mimo bardzo ziarnistego obrazu na ekranie, który niewiele obiecywał, trafiał dobrze przy 16 i całkiem nienajgorzej przy 50, mniej więcej tak, jak NX20
NX11: też zaskoczenie, ale w drugą stronę: przy 16 OK, ale przy 50 pudło, podobny do NX3000.
Podsumowując:
NX300 - zdecydowanie lepszy AF od pozostałych, potem:
NX20
NX100
NX2000
NX3000/NX11
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 05-05-2015 o 02:28
Skontaktuj się z nami