Close

Strona 9 z 370 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

No nie wazne, tylko mowie ze jest wolny, wszystko inne jest na plus.. do zdjec na wycieczki, mega fajny aparat, - nie potrzeba szybkosci.. ja fotografowalam karoce i konie w szybkim ruchu, wiec bylo troche trudno, ale dawal rade i sie nawet spisal.. jestem zadowolona pomimo jego wady, wiec mysle ze to jest najwazniejsze, bo gdybym nie byla zadowolona z jakosci obrazka, zalowalabym zakupu..

fotka: http://hiszpania.org.es/SAM_0377.JPG
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 21-05-2013 o 11:52
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

a jakie szkla uzywasz?
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Kupilam go z kitem 20-50, nie mam pojecia o szklach z Samsunga, nie wiem jakie za fajne, za ile i ktore warto miec.. mam ten aparat dopiero pare dni..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    natomiast silnik w 20-50 jest głośny i niestety powolniejszy. Ten obiektyw broni się dobrą jakością obrazu (lepszą, niż 18-55 i niż 20) i małymi wymiarami, ale do jego budowy można mieć wiele zastrzeżeń, no i nie ma OIS.
    OIS, to jest stabilizacja w Samsungu?
    wiec jak piszesz, ze 20-50 ma ladniejszy obrazek od 18-55, to wole 20-50 dla mnie liczy sie jakosc obrazka.. no i fajnie ze jest maly.. a ze wolny no coz..

Domyślnie

zdecydowanie warto (przez duze W) miec te szkielka: 30mm, 60mm, 85mm, 45mm i 12-24mm. To sa naprawde rewelacyjne szkla. Fajna tez jest 16mm, ale lepiej miec tego zooma 12-24mm.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Tak, OIS (Optical Image Stabiliser) to stabilizacja u Samsunga, ale oparta jest ona na ruchu soczewek w obiektywie, a nie na przesuwaniu matrycy, więc konieczne są odpowiednie obiektywy - mają ją 18-55, 50-200, 60, 18-200.
    Ja mam 18-55 i 50-200, i działa, choć w testach wyszło, że trochę mniej skuteczna niż u konkurencji. Ale nie narzekam.

2,8/60 makro chciałem kupić, gdy można je było kupić w miarę tanio na Allegro, ale chyba S. wziął się za firmy serwisowe, które je w miarę tanio sprzedawały, i już ich nie ma.

1,4/85 zyskała w testach same achy i ochy!

18-200 podobno jest dość słaby optycznie, ale Samsung wyraźnie przeznaczał ten obiektyw raczej do filmowania.

Mam jeszcze 2,4/16 i 2/30 - oba bardzo lubię, oba dobre.

O 12-24 nie wiem nic; zamiast niego używam Sigmy 10-20 przez przejściówkę.

2,8/20 jest taka sobie, optycznie podobno gorsza niż 20-50, więc sobie darowałem, zwłaszcza, że mam zoomy z tą ogniskową.

Rzecz ciekawa, że na niektórych rynkach Samsung stosował nazewnictwo linii obiektywów.
    Linia Carry (łatwe do przenoszenia, małe i lekkie) obejmowała 30, 20, 20-50 i 16 ,
    Optima (optymalne do poszczególnych zastosowań): 18-55, 50-200 i 60,
    Omnia (uniwersalne, wielozadaniowe, super zoom, filmowanie) - 18-200 i zapowiadany kiedyś 16-80, który nigdy nie powstał,
    Premium (wysoka jakość obrazu i budowy) - 85.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 21-05-2013 o 12:56
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

a jedno pytanie czym szczegolnie rozni sie najwyzsza max jakosc bardzo dobra, w .jpg, od tej dobrej, porownywaliscie? oczywiscie sobie sprawdze to, jakie sa istotne roznice, ale moze Wy testowaliscie?

Domyślnie

Różni się stopniem kompresji jpgów, ale nawet nie porównywałem efektów, tylko od razu ustawiłem na najlepszą.

Domyślnie

chodzi o to ze nie bylo by pytania tego, bo zawsze ustawiam wszystko na max detalach, ale skoro on jest taki wolny, to moze zmniejszenie jakosci dalo by jakies ulamkowe szybsze rezultaty w zapisie.. no nie wiem, tak mi przyszlo na mysl..

Domyślnie

Wiesz, nam - użytkownikom trudno stwierdzić w prosty sposób, CO spowalnia aparat przy zapisie zdjęć.

Wąskim gardłem może być powolny procesor aparatu, nie dający sobie rady z obróbką zdjęcia - wtedy nakazanie mu silniejszej kompresji prawdopodobnie zwiększa ilość obliczeń, i być może spowalnia aparat!

Ale wąskim gardłem może też być zapis zdjęć na kartę - wtedy istotna jest ilość zapisanych danych, a więc wielkość plików. W takim przypadku, faktycznie, mniejsze pliki będą się szybciej zapisywać. Można też przyspieszyć zapis, stosując szybsze karty pamięci, ale tylko do granicy wydajności aparatu - powyżej tej granicy szybsze karty już nic nie dadzą.

NX10 i NX100 mają matrycę 14,6 MP, i pliki RAW mają ok. 28 MB. NX-y z matrycą 20 MP powinny produkować dużo większe pliki RAW, ale są one kompresowane, i mają podobno ok. 30-35 MP. Silniejsza kompresja zmniejsza plik, więc sam jego zapis na kartę nie wydłuża się znacznie, ale sam proces kompresji może trwać dłużej, i sumarycznie, mimo mocniejszego procesora w nowych aparatach, RAWy zapisują się tak samo boleśnie wolno.

Strona 9 z 370 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów