Close

Strona 8 z 371 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Wiesz, teraz zaczyna być lansowana moda na "slow photo", na wzór ruchu "slow food", więc może ten NX1000 jest takim sprzętowym wkładem Samsunga w ten ruch?

A kupiłaś ten aparat, czy tylko go próbowałaś?

Ja, niestety, nie miałem go w ręku "żywego" (tylko "martwego", bez baterii, w sklepie, na sznurku), więc nie wiem jak działa. Ale NX-ów 10 i 100 nie odbieram jako mega-powolnych (choć, oczywiście, rakiety to też nie są), z wyjątkiem zapisu RAWów na karcie - to rzeczywiście odbywa się bardzo wolno, ale czemu się dziwić, jak pliki mają przeciętnie po 28 MB.
    A co jest dla Ciebie takie "wolne" w tym aparacie? Wolno się włącza, wolno ustawia ostrość, wolno zmienia się ustawienia? Bo ja mojej 10-tki i 100-tki tak nie odbieram!
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta

A kupiłaś ten aparat, czy tylko go próbowałaś?

Ja, niestety, nie miałem go w ręku "żywego" (tylko "martwego", bez baterii, w sklepie, na sznurku), więc nie wiem jak działa. Ale NX-ów 10 i 100 nie odbieram jako mega-powolnych (choć, oczywiście, rakiety to też nie są), z wyjątkiem zapisu RAWów na karcie - to rzeczywiście odbywa się bardzo wolno, ale czemu się dziwić, jak pliki mają przeciętnie po 28 MB.
    A co jest dla Ciebie takie "wolne" w tym aparacie? Wolno się włącza, wolno ustawia ostrość, wolno zmienia się ustawienia? Bo ja mojej 10-tki i 100-tki tak nie odbieram!
    Tak, kupilam ten aparat i na jednej baterii zrobilam nim 578 zdjec, wczoraj akurat testowalam ten sprzet i robienie nim zdjec przyprawialo mnie o palpitacje serca, dzis w nocy balam sie zgrac zdjeca z karty, ale na szczescie pokazal co potrafi i jestem mega zadowolona ze zdjec i gdybym miala go kupic jeszcze raz, zrobilabym to bez zastanowienia, mimo ze jest tak potwornie ulomny, dla mnie to nie jest normalne uzywanie aparatu, nie wiem gdzie tkwi przyczyna, naciskam spust i to trwa.. nie wiem czy sekunde czy minimalnie dluzej, czasem tez nie lapie szybko ostrosci.. ale byc moze problem w tym, ze jestem przyzwyczajona do lustrzanek od 2008 r. i radykalna zmiana, na cos co inaczej dziala, wprawia mnie troche w zaklopotanie, chociaz uzywam takze inny bezlusterkowiec Nex, dla mnie dziala normalnie, nie odczulam zadnych innych zmian, czy spowolnien.. a tutaj jednym slowem odczulam wielka ulomnosc, jesli moge to tak nazwac.. co do jakosci zdjec absolutnie nic nie mam, tylko do obslugi, a konkretniej do samego przycisku, spustu tym co sie robi zdjecia.. dla mnie dziwnie dziala.. WONO, niesamowicie wolno.. nie mozna nim robic szybko zdjec, chyba ze na niedzielny spacer do parku przedmiotom statycznym.. wtedy nie ma znaczenia ze sekunde dluzej bedzie zapisywac dane zdjecie.. dla mnie to nie jest akceptowalne i nie bedzie, ale jestem w stanie wybaczyc za jakosc zdjec.. chociaz boli, niesamowicie to boli..
    i mysle, ze ten model aparatu, jest przeznaczony dla malo wymagajacych uzytkownikow, ale ceniacych sobie ladna i dobra jakosc zdjec, tam gdzie nie potrzeba szybkosci spisze sie doskonale, ale jesli wymagamy by byl szybki, to niestety, nie ten model..
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 20-05-2013 o 20:03
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

W moim odczuciu Samsungi NX10 i 100 są wolniejsze od lustrzanek (co jest zrozumiałe wobec ustawiania ostrości metodą detekcji kontrastu), ale szybsze od kompaktów. Ale też niczego innego się nie spodziewałem. Zdecydowanie nie są to aparaty, przeznaczone do fotografowania szybkiego ruchu, akcji, sportu, itp. - nie wyrabiają się przy tym tak samo, jak kompakty, chyba, że wyłączy się AF. Również elektroniczny wizjer/ekran wprowadza opóźnienia, i przy szybkim ruchu nie pracują one w czasie rzeczywistym - widzimy na nich nie to, co jest, tylko to, co było małą chwilkę temu - i opóźnienie to wzrasta tym bardziej, im jest ciemniej. To przeszkadza. Ale tak samo, albo i gorzej, jest w kompaktach, które nie mają celownika lunetkowego, tylko w których celuje się na ekranie albo w wizjerze elektronicznym. I to samo przeszkadzało mi w pseudo-lustrzankach Sony, zwanych SLT - opóźnienie i smużenie w celowniku elektronicznym, zwłaszcza przy słabym świetle, było odczuwalnie i przeszkadzało.
    Ale jeśli się o tym wie, to może nie przeszkadzać - po prostu na fotografowanie sportu czy ruchliwych dzieci nie bierze się takiego aparatu, tylko lustrzankę.

Domyślnie

NX300 reklamują, że można nim Bolta ustrzelić, więc chyba jest szybki...

Domyślnie

U mnie w okolicy uruchomiono "macalnię" z działającymi aparatami (chyba pierwszą w IE) z czego jestem b.zadowolony - miałem oczywiście okazję wypróbować kilka modeli.
    Właśnie to co mnie zaskoczyło to powolny AF NX1000, wydaje mi się, że działał jeszcze wolniej niż AF nowego bezlusterkowego Canona który zdążył już zawalić kilka testów. Ale szybkość i dokładność to nie to samo a ja miałem tylko aparat na sznurku bez karty do macania.
    Nie miałem natomiast uwag dot. ergonomii i wykonania. Ekran robił dobre wrażenie wrażenie, menu wydawało się proste i przejrzyste, sterowanie nie najgorsze a sam aparacik jest całkiem niezłe wykonany jak na najtańszy model producenta.

Domyślnie

Samsung jest wolny, akurat ten model nx1000, to jego ulomnosc niestety.. Poza tym, wszystko inne jest ok.. obrazek wysmienity..
    Fotografowalam wiele lat kompaktem i nie byl tak wolny jak ten Samsung, wiec uwazam, ze te 20mpix pewnie robi z niego tak wolnego slimaka.. a szkoda, bo gdyby byl tak szybki jak chociazby Nex, bylby powaznym konkurentem dla Nex-a..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Wszystkie te uwagi nie dziwią mnie - NX1000 jest modelem najtańszym, podstawowym w linii NX, więc to zrozumiałe, że jego wykonanie (materiały, solidność) może być tańsze, ma mniej przycisków i pokręteł (one też kosztują), co może trochę utrudniać obsługę, i pewnie ma mniej wydajny, starszy procesor, dla którego dane z 20-MP sensora trochę ciążą. Ale piszesz, że obraz jest bardzo dobry, co oznacza, że Samsung znacznie poprawił algorytmy obróbki obrazu, które zawsze bardzo krytykowano. A menu w aparatach Samsunga akurat od dawna było bardzo chwalone za czytelność i łatwość obsługi (i nawet estetykę) - to zawsze był ich mocny punkt.

Domyślnie

No nie wazne, tylko mowie ze jest wolny, wszystko inne jest na plus.. do zdjec na wycieczki, mega fajny aparat, - nie potrzeba szybkosci.. ja fotografowalam karoce i konie w szybkim ruchu, wiec bylo troche trudno, ale dawal rade i sie nawet spisal.. jestem zadowolona pomimo jego wady, wiec mysle ze to jest najwazniejsze, bo gdybym nie byla zadowolona z jakosci obrazka, zalowalabym zakupu..

fotka: http://hiszpania.org.es/SAM_0377.JPG
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 21-05-2013 o 11:52

Domyślnie

a jakie szkla uzywasz?
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Jeszcze jedna uwaga - pewnie Wasze doświadczenia oparte są na pracy NX1000 ze standardowym obiektywem 20-50, w którym AF pracuje głośno i nieco wolniej, niż np. w 18-55. Różnica nie jest może bardzo wielka, ale jest. Obiektywy Samsunga (poza 60-tką i 85-tką, które mają napęd SSA) nie mają silników ultradźwiękowych, ale mimo to silniki te działają one ogólnie bardzo cicho i szybko w obiektywach 16, 30, 18-55 i 50-200 (i chyba w 20-tce też - raz miałem ją w ręku), natomiast silnik w 20-50 jest głośny i niestety powolniejszy. Ten obiektyw broni się dobrą jakością obrazu (lepszą, niż 18-55 i niż 20) i małymi wymiarami, ale do jego budowy można mieć wiele zastrzeżeń, no i nie ma OIS. Nie bardzo wiem, czy go lubić, czy nie. Najchętniej zrobiłbym fuzję 20-50 z 18-55, biorąc najlepsze cechy z obu.

Strona 8 z 371 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów