Close

Strona 7 z 371 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem Samsung ma problem ze zdecydowaniem się, do kogo kieruje ofertę NXów: czy do zupełnych amatorów, którzy potrzebują "lepszego kompaktu", czy do ludzi bardziej wymagających, którzy oczekują, że będzie to "system", tzn. będą do niego różne obiektywy i akcesoria. Bo korpusy aparatów są całkiem bogato wyposażone w różne funkcje i mogą zaspokoić potrzeby osób bardziej wymagających, jakość obrazu bardzo się poprawiła, jest kilka bardzo fajnych obiektywów - ale poza tym "system" jest mało systemowy, tzn. generalnie brak akcesoriów, a ich dostępność w Polsce jest w ogóle żadna. Kto np. widział w sprzedaży, na półce, moduł GPS do NXów? Jest niby dość mocna, duża lampa błyskowa SEF-42A, ale 42 to LP przy maksymalnym zoomie; przy normalnym ustawieniu jest to zaledwie 28, a do tego głowica odchyla się tylko do góry, nie można jej przekręcić w bok. Trochę mało, jak na lampę za 750 zł.
    Mam więc wrażenie, że Samsung zaczął, a nie bardzo wie, w którą stronę to dalej pociągnąć.

Jeśli chodzi o zoomy 18-55 i 20-50, to one bardzo różnią się między sobą. W różnych testach 20-50 wypadał lepiej optycznie od 18-55. Ma tę samą jasność, ale trochę mniejszy zakres. 20-50 jest naprawdę "naleśnikowy" (dzięki konstrukcji "wyciąganej" i chowanej ręcznie), za to 18-55 ma OIS. 18-55 ma wewnętrzne ogniskowanie, nie obracającą się przednią soczewkę, ale jest duży. 20-50 jest maleńki i wygodny, ale bardzo "papierowy", przednia soczewka obraca się przy nastawianiu ostrości, i robi wrażenie tak delikatne, że boję się w nią wkręcić jakiś filtr (choćby dlatego, że obciąża to silnik AF). Poza tym AF w 18-55 działa cicho, a w 20-50 jest wyraźnie słyszalny np. w nagrywanych filmach.

Rozmaite adaptery do NXów można bez problemu kupić na ebay, niemal do dowolnych obiektywów, z wyjątkiem Leica M, z którym jest problem z odległością mocowania obiektywu od płaszczyzny sensora. Bez problemu można kupić adaptery do obiektywów M42, M39 (Leica/Zorkij), Pentax K, Minolta MD, Canon FD, Konica AR, i pewnie jeszcze inne także. Co ciekawe, można kupić adaptery do obiektywów Nikona i Pentaxa z pierścieniem, regulującym ustawienie przysłony - można więc używać obiektywów Nikkor G i Pentax J, pozbawionych własnego pierścienia przysłon. Oczywiście przysłonę ustawia się wtedy mocno "na oko" - ale można ją otworzyć do ustawienia ostrości i domknąć "na oko" do zdjęcia. Pierścień taki przydaje się nawet przy korzystaniu z obiektywów, które mają własny pierścień przysłon, bo wtedy pracuje się jak z obiektywem z przysłoną preselekcyjną - na obiektywie ustawia się przysłonę np. 8, pierścieniem na adapterze otwiera się ją do maksimum, żeby ustawić ostrość, a potem jednym ruchem tego pierścienia na ślepo przymyka się przysłonę do wartości nastawionej na obiektywie - nie trzeba odejmować aparatu od oka albo liczyć zaskoków pierścienia przysłon.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 04-05-2013 o 14:31
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Sądzę, że dużo winy jest po stronie polskiego dystrybutora. Co ciekawe czeski jakoś daje radę. Tam oferta jest bogatsza. Osoby prezentujące sprzęt w "show saloonie" były skrajnie niekompetentne (w czasie gdy ja do nich zawitałem). Panowie nie mieli pojęcia o szczegółach technicznych sprzętu i jego obsłudze. Do tego nie znali nawet oferty firmy w zakresie NX. Klient w salonie przeszkadzał w zabawianiu się*tabletami.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    Szklarnia IMO dużo lepsza i ciekawsze niż w Nexie
    też zależy czego szukasz, na pewno 12-24 jest tańszym wyborem niż 10-18E, poza tym mamy ciekawy 16/2.4 naleśnikowaty 30/2 oraz 85/1.4. Tylko mi brakuje telezoomów mogą być "ciemne" , ale niech będą dłuższe niż te 200mm, czy to aż taka trudność na apsc ? (Co innego flota szkieł ze światłosiłą f/1.4 czy f/1.2...)
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Kiedyś jak miałem u siebie NX100 i 20-50 to powiem, że rewelacji nie było. Ostrość taka sobie.

Domyślnie

ja mialem okolo 10 sztuk 20-50mm i wszystkie byly bardzo dobre optycznie. moze akurat zle trafiles (co malo prawdopodobne) albo moze jakies bledy po stronie fotografa. bezdyskusyjne jest, ze szkla w systemie NX sa rewelacyjne. zarowno pod wzgledem ceny, jakosci optycznej jak i ich szerokiej gamy. Mamy do wyboru rewelacyjne 30mm, 45mm, 60mm, 85mm, 12-24mm. Do tego bardzo dobre 16mm, 20mm i 20-50mm. Wszystkie szkla sa (lub byly) do dostania bardzo tanio. Sa z pewnoscia tansze niz ich odpowiedniki w innych systemach.

mimo, ze mojego nx200 uzywam raz na ruski rok to o posiadanych 16mm, 20mm, 30mm, 60mm, 85mm, 20-50mm i 12-24mm moge sie wypowiadac tylko w samych superlatywach.
    Ostatnio edytowane przez HYPER ; 04-05-2013 o 16:54
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zielona góra

Domyślnie

w ramach konkursu napisalem recenzje nx1000 - http://dailyhellbike.blogspot.com/20...-recenzja.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    w ramach konkursu napisalem recenzje nx1000 - http://dailyhellbike.blogspot.com/20...-recenzja.html
    Widzę, że moje określenie przyjęło się
    Nie "Świętego Grallu" tylko "Grala" - Panie Kolego !
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    ciekawa recenzja, z zainteresowaniem przeczytalam, tylko brakowalo mi paru zdjec w originale..
    dzieki.
    a co do samego nx1000, tez uwazam ze to fajny aparat, w koncu z tych wszystkich tlumow, zainteresowal mnie tym co potrafii i za niewielkie pieniadze, mozna miec calkiem przyzwoity maly aparat.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Pomacałem sobie NX1000 w sklepie (bez baterii i "na sznurku alarmowym") - aparat jest znacznie mniejszy od mojego NX100, i jak dla mnie chyba trochę za mały. Kompaktowy obiektyw 20-50 wygląda na nim jak gigant. I, niestety, robi wrażenie bardziej delikatnie zbudowanego od NX100. NX300 robi w sumie dość podobne wrażenie. Nie wiem, czy zmniejszanie wymiarów wychodzi tym aparatom na dobre. Ja mam dość duże łapy i NX100 ma dla mnie idealne wymiary, a NX1000 jest odrobinkę za mały. A jeśli chodzi o transport, obcięcie tych paru(nastu) milimetrów z każdej strony niewiele chyba zmienia; tyle, że obiektyw teraz bardziej z niego wystaje.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Jestem po testach Samsunga nx1000 i to jak sie nim fotografuje to kompletna porazka.. strasznie wolny jest i strasznie mega niewygodny w robieniu zdjec, wlasnie dlatego, ze taki wolny.. za to jedno jest cod, miod.. zdjecia mega fajne, wiec jestem w stanie mu wybaczyc ta ulomnosc.. coz nie ma rzeczy idealnych..
    wiec pytanie do uzytkownikow nx1000, czy nie uwazacie ze on jest bardzo ulomny pod tym wzgledem?
    a pytanie do uzytkownikow nx200/300 czy tez jest taki wolny?

Wybczam Samsungowi cala ta ulomnosc, wszystko rekompensuje obrazkami, jakie wytwarza..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Strona 7 z 371 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów