Close

Strona 48 z 371 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Drogi Komisarzu,

Przeskakujesz do wniosków nie mając przesłanek!
    Ja przeskakuje? Wrecz przeciwnie, ja prosze o informacje potwierdzajace wniosek, ze obiektywy sa indetyczne. Ty w swojej odpoweidzi tez tylko spekulujesz. Tak wiec nie - ja nie przeskakuje do wnioskow, tylko zachcem innych zeby nie wdawali sie w dziwne dywagacje, kiedy prawdziwa odpowiedz jest odlegla o kilka klikow myszka.

EDIT: rezultat tych kilku klikow
    https://www.fotokoch.de/Samsung-AF-3...-NX_60561.html - schemat i MTFy pod glownym zdjeciem obiektywu

http://www.sonyalphalab.com/2012/10/...-full-preview/
    Ostatnio edytowane przez komisarz_ryba ; 15-11-2014 o 22:06
    Samsung NX

Domyślnie

Drogi komisarzu,

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie Twoje zdanie: "(...) taki sam uklad optyczny rzutuje obraz takiej samej wielkosci raz w odleglosci 18mm od bagnetu (NEX) a raz w odleglosci 25.5mm (NX)". To Ty czynisz milczące założenie, że w obu obiektywach, mimo różnicy odległości rejestrowej bagnetu, tylna soczewka umieszczona jest tak samo względem bagnetu (czyli będzie w innej odległości od matrycy).

Dopóki nie weźmie się obu obiektywów do ręki jednocześnie i ich nie porówna, nie będzie pewności, a nie miałem takiej możliwości. Więc, w pewnym sensie masz rację, spekulujemy.

Ale uważam, że twierdzenie, że te obiektywy są takie same jest za daleko posunięte. Są do siebie bardzo podobne, bo pewnie tak musiało wyjść z obliczeń.

A jeśli chodzi o to kilka kliknięć myszą, to, niestety, mylisz się: mimo długiego klikania nie udało mi się znaleźć schematu optycznego obiektywu Samsunga. Bez trudu znalazłem schemat PZ Sony, schemat Samsunga 16-50 wersji S, schematy innych obiektywów NX mam w prospekcie, ale PZ 16-50 nie zdołałem znaleźć, choć długo szukałem. Może Ty będziesz miał więcej szczęścia.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Szanowny komisarzu, spekulowaliśmy i nikt tego nie krył. Nie pisałem o identycznym układzie optycznym tylko o układzie który "wydaje się być identyczny" na podstawie posiadanych wtedy przeze mnie informacji. Jako pierwszy podałeś link do układu optycznego samsunga - który mimo że pokazany dla obiektywu złożonego wygląda jednak inaczej niż dla sony. Ergo - układ nie wydaje mi się już niemal identyczny. Poza tym faktycznie umknęła mi różnica w rejestrze - 7,5mm to całkiem sporo.
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Drogi komisarzu,

A jeśli chodzi o to kilka kliknięć myszą, to, niestety, mylisz się: mimo długiego klikania nie udało mi się znaleźć schematu optycznego obiektywu Samsunga. Bez trudu znalazłem schemat PZ Sony, schemat Samsunga 16-50 wersji S, schematy innych obiektywów NX mam w prospekcie, ale PZ 16-50 nie zdołałem znaleźć, choć długo szukałem. Może Ty będziesz miał więcej szczęścia.
    A przeczytales post na ktory odpowiedziales? Przeciez jest tam link do schematu samsunga.

Sam zastanawialem sie nad kupnem tego obiektywu, ale nie jestem do konca przekonany, ze bede go uzywal. Niby maly zoom jest przydatny, ale teraz nalenisk 30mm sprawdza sie doskonale w zastosowaniach kompaktowych. Moze nabede go ajko kit z nastepnym body, jezeli bedzie taka oferta.

A tu taki offtop, ale czytam sporo o flagowcu NX1 i jeden z pierwszych uzytkownikow zamiescil 3s film 4K wraz ze screensotem:
    http://www.dpreview.com/forums/post/54747395?image=2

inna scena
    http://4.static.img-dpreview.com/fil...9bbb628488bbb9

Jestem pod wrazeniem, zwlaszcza, ze to film. Scena obfituje detale. Ciekawe czy Samsung przeniesie ta technologie do nizszych serii np. nx400.
    Ostatnio edytowane przez komisarz_ryba ; 15-11-2014 o 23:19
    Samsung NX

Domyślnie

komisarzu,

Dzięki za link, ja długo szukałem a nie znalazłem. Konstrukcja istotnie jest podobna, ale nie identyczna, jak zresztą się spodziewałem.

Przeczytałem, ale zanim dodałeś linki, edytując Twój wpis.

Domyślnie

Przypuszczam, że geneza Samsunga PZ 16-50 i jego podobieństwa do Sony PZ 16-50 jest mniej więcej następująca:
    Obiektyw Sony jest o półtora roku starszy, więc Samsung, projektując swój model, jeśli nie wzorował się na modelu Sony, to na pewno porównywał swój model do tamtego. Wiadomo, że rozmaici testerzy, pisząc recenzje, porównują wyroby konkurencyjnych firm. Obiektyw Samsunga "podłożyłby się", gdyby był większy/cięższy od wyrobu Sony. Co więcej, producenci w reklamach często piszą:
    "nasz model jest najmniejszy, najlżejszy, naj... (wstawić właściwe) spośród wszystkich modeli podobnej klasy * ",
    a pod spodem:
    " * według stanu na dzień dd-mm-yyyy"
    - na pewno wszyscy widzieli takie teksty w reklamach sprzętu.
    Samsung nie mógł być więc gorszy od Sony, stąd zewnętrzne podobieństwo.
    A wewnętrzne podobieństwo, podobna liczba soczewek, itp., pewnie wynika z praw optyki.

Domyślnie

W sklepie Saturn trafiła mi się dziś okazja do bezpośredniego porównania do siebie obiektywów PZ 16-50 Samsunga i Sony: bezwzględne wymiary zewnętrzne obu obiektywów są bardzo zbliżone, ale średnica przedniej soczewki Samsunga jest co najmniej o jakieś 5 mm większa.

Domyślnie

a ja jeszcze nie kupiłem nx300 bo wszystkie używki pochowały się i wyparowały z rynku

Domyślnie

Są dwie możliwości:
    1) albo jest to bardzo dobry aparat i ci, którzy go kupili, nie chcą się go pozbywać,
    2) albo jest to bardzo kiepski aparat, nikt go nie kupuje, więc nie ma też używanych na rynku.

Domyślnie

Ja właśnie widziałem niedawno dwie używki sprzedawane przez osoby które mają co nieco pojęcia o fotografii i trochę mnie dziwi ich decyzja.

ps. na forum Olka jest jeden dostępny.

Strona 48 z 371 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898148 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów