Close

Strona 46 z 371 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696146 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Może kiedyś zdobędę się na jakiś porównawczy test OKD 16-50 vs. 20-50 vs. 18-55... Jakoś nie mogę się zebrać - może dlatego, że nie chcę, żeby 16-50 przegrał? Bo użytkowo podoba mi się on cholernie!

Domyślnie

Lucas,
    Przejściówki kupowałem na Allegro i na ebay, z Hong-Kongu czy innych Chin. Przejściówki brandowane Fotga albo Kiwi są dobre, ale mam też różne no-name - jedne dobre, inne mają trochę luzu, więc to trudno przewidzieć.

Domyślnie

Im więcej informacji szukam na temat NX PZ 16-50 tym bardziej odnoszę wrażenie że jest on produkowanym na licencji klonem sony 16-50. Zbyt wiele łączy te obiektywy - 9 elementów w 8 grupach, 4 el. asferyczne, 1 ED, podane odległości mfd są niemal identyczne, wymiary również. Z wyglądu również prawie identyczne. Podobne powinno więc też być ich zachowanie optyczne.
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

chaos,

Chyba źle, bo PZ Sony nie osiąga wysokich not za jakość optyczną.

Ich podobieństwo jest zastanawiające, w tym np. prostokątna maskownica tylnej soczewki, ale są też różnice, np. średnica filtra, i wydaje mi się też, że średnica przedniej soczewki w Sony jest mniejsza. Myślę więc, że te obiektywy, choć bardzo podobne, nie są jednak identyczne. Ponieważ obiektyw Sony jest starszy, można by się spodziewać, że u Samsunga go rozebrali, skopiowali, i może ulepszyli?

Domyślnie

Sony 16-50 to udana konstrukcja, produkcja na licencji może zakładać jakieś zmiany. Dobry egzemplarz na nexie zaskakuje ostrością (noty testowe z nexa 7 są niewiele warte). Może zwyczajnie Sami bardziej się przykłada do kontroli jakości?
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

Mam pytanie do drdln - testowałeś może nowe szkło samsunga 16-50 f 2 - 2.2? mam samsunga nx 210 ale kit 18-55 niezbyt mnie zadowala i zastanawiam sie czy warto wydać większą kasę

Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu Zobacz posta

Zatraca to trochę ideę bezlusterkowości, jako aparatu małego i lekkiego ale zapewne zacne to szkło z nx1 szczególnie.

Domyślnie

gangun,
    Ten obiektyw podobno dobrze komponuje się z dość dużym NX1, pod którego zresztą chyba był projektowany. Na próbę przyłóż ten swój obiektyw 24-70 do NX210 i zobacz, czy chciałbyś tym fotografować...

wyrwiflak,
    Obejrzałem w sklepie Sony PZ 16-50, i na moje kaprawe oko obiektyw Samsunga ma o co najmniej pół centymetra większą średnicę przedniej soczewki. W Samsungu przy średnicy filtra 43 mm rant pomiędzy soczewką a gwintem wcale nie jest duży, a obiektyw Sony ma filtr 40,5 mm, a do krawędzi soczewki jest jeszcze ok. 1 cm. Więc podobieństwo tych obiektywów może być pozorne.

Strona 46 z 371 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696146 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów