Close

Strona 43 z 371 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393143 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

No właśnie o to mi chodziło...
    Poza tym, paru osobom się podobały...

Domyślnie

Długo myślałem nad nowym aparatem (padł mi d70s) i zamiast płacić 1500zl za d5100 lub d3300 zamowilem nx300m z 16-50pz za 1760zl. Mam nadzieje, ze się nie zawiode. Mam w planach jeszcze 30mm f2 i adapter do Nikona - bo mam 2 obiektywy D oraz na m42. Mozecie polecic takie adptery ?

Wysłane z mojego Nexusa 5

Domyślnie

Gratuluję zakupu, myślę, że nie zawiedziesz się. Mam NX300 co prawda nie M, ale obiektyw PZ16-50 jest moim zdaniem bardzo udany, stanowi połączenie najlepszych cech dawnych standardów 20-50 i 18-55, a do tego jest jeszcze szerszy. Co prawda kiedyś Samsung zapowiadał 16-85, a takiego obiektywu używam w Nikonie i chętnie widziałbym taki do Samsunga, ale obiektyw rozpłynął się we mgle i nigdy nie powstał. Ale 16-50 spełnia swoje zadanie zupełnie wystarczająco.
    Adapter, nawet jeśli masz obiektywy D, lepiej kupić taki do G, który ma pierścień do regulacji przysłony. Wtedy pracuje się wygodniej: pierścieniem na obiektywie ustawiasz pożądaną wartość przysłony, a pierścieniem na adapterze otwierasz przysłonę do ustawienia ostrości, a przed zdjęciem przymykasz "na ślepo", do oporu - przysłona przymknie się tylko do wartości, ustawionej na obiektywie. Adaptery do Nikona do obiektywów G można bez problemu kupić na Ebay, z HongKongu itp. Adaptery firmowane przez Fotgę czy Kiwi są dobre, ale ja mam jakiś no-name i nie narzekam.

Domyślnie

Pytanie za 100pkt - czy NX300 + http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=40566 będzie działał pomiar światła ?
    Samsung NX300 + Samsung 18-55 OIS + Samyang 8mm f3.5
    fejton.flog.pl - Przyjmę każdą radę i sugestię

Domyślnie

Będzie działał, ale tylko w trybie A lub M. Obiektyw nie ma żadnego sprzężenia elektronicznego z aparatem, więc aparat nie może sterować jego przysłoną (ani oczywiście nie ma AF). Przysłonę ustawia się ręcznie na obiektywie, a aparat w trybie A dobierze czas naświetlania, a w trybie M pokaże, jaki czas byłby zalecany.

Samsungi mają mechaniczny czujnik założenia obiektywu (taki srebrny stożek pod bagnetem, w okolicy godziny 4-5), który nie pozwala wyzwolić migawki gdy nie jest zamontowany żaden obiektyw.

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Nie będę kombinował jednak z pierścieniami itp tylko kupię już obiektyw dedykowany do NX Samsunga. Co do tego czujnika to starałem się go wcisnąć ale migawka i tak nie została wyzwolona - komunikat o braku obiektywu.
    Samsung NX300 + Samsung 18-55 OIS + Samyang 8mm f3.5
    fejton.flog.pl - Przyjmę każdą radę i sugestię

Domyślnie

Trzeba go wcisnąć bardzo głęboko - niektóre adaptery mają z tym problem i po zamontowaniu adaptera aparat nadal mówi, że brak obiektywu, albo minimalny luz mocowania powoduje, że lekkie dociśnięcie adaptera pomaga.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Tak, SEF20A, SEF220A, SEF42A i najnowsza SEF580A, a także METZ 44 AF1 Digital w wersji do Samsunga NX.
    Ponadto SEF15A, ale ona jest stylistycznie dopasowana do NX100 i ma nieruchomą głowicę.
    Jakiś odpowiednik np. Sb-800 czy nie ma szans ?

Domyślnie

chaos,
    Pytałeś o systemową, to odpowiedziałem.
    NX300 bez problemu wyzwala lampę SB800, w przeciwieństwie do niektórych starszych NXów (NX10, 11), które miały problem z wyzwalaniem lamp innych niż własne.
    Oczywiście z lampami niesystemowymi nie ma pomiaru błysku TTL ani sygnalizacji gotowości, przestawienia czasu na czas synchronizacji, itd.

Strona 43 z 371 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393143 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów