Close

Strona 354 z 371 PierwszyPierwszy ... 254304344352353354355356364 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 531 do 3 540 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał M Zobacz posta
    Przydałyby sie dwa rawy z nx300 i nx500 tej samej sceny na tych samych ustawieniach.
    Rawów w internetach pod dostatkiem.
    Z innego źródła: NX300 i NX500.

Domyślnie

Ciekawe jest to że NX500/NX1 to aparaty sprzed już prawie 4 lat a dalej są lepsze niż drogie nowości np od Fuji: X-T3 czy X-H1
    LINK https://www.dpreview.com/reviews/ima...67277320987453

Domyślnie

@sl011
    wczoraj sobie je wynalazłem, dzięki.
    Pościągałem sobie na iso100, i powyciągałem o 3ev i 5ev. Szczerze mówiąc, nie widać w cieniach jakiejś dramatycznej różnicy.

Domyślnie

Wieki mnie nie było

Przepraszam, za nieobecność.

NX500, 16-50pz, ISO3200.
    W ramach rekompensaty - najsłynniejszy Aquapark w Polsce

Moje zdolności fotograficzne nie są może najwyższych lotów. Za to zaprojektowałem oświetlenie, które znajdzie się chyba na wielu zdjęciach.

Pozdrawiam,
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Biało czerwono żółte kolory? To chyba flaga nikoniarzy
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Wejście musi być inne
    Ludzie muszą wiedzieć, gdzie mają trafić

Wydawało się, że żółty będzie się dobrze prezentował. Wieża jest w czerwonej tonacji - tzn jakiś taki kolor pomiędzy brązowym a czerwonym. Trzeba było wejście i wieżę wyróżnić. Ponieważ na ciemnej i wysokiej wieży najlepiej odznaczałyby się jasne kolory - padło na żółty.
    Jednak w ostatnich wersjach poszliśmy w błękit i lazur.

Pierwotnie - projekt i realizacja odbyła się na oprawach okrągłych. Nie widziałem tej iluminacji. Podejrzewam, że rozsył światła był wąski i oświetlone tylko filary. Wykonanie było fatalne. Oprawy powkładane jak popadnie. Niektóre świeciły od budynku - były zlicowane ze spadkiem podłoża. Przy niektórych filarach nie było opraw, zarówno w projekcie jak i rzeczywistości. Efekt "szczęki szczerbatego". Oczywiste jest, że musi być zachowana regularność oświetlenia, szczególnie przy tak regularnej formie.

Zaproponowałem oprawy podłużne DMX o odpowiednim rozsyle, żeby oprócz filarów podświetlić też daszki. Efekty tej zmiany widać powyżej. Użyłem bloczków budowlanych - do wypoziomowania opraw, zrobiliśmy próby, żeby znaleźć najodpowiedniejsze miejsce montażu. Firma Wykonawcza, zamontowała wszystko wyśmienicie, dokładnie.

Lekko "problematyczne" jest mieszanie się sąsiednich barw - światła z sąsiednich opraw na daszku. Wiadomo, że jest to nieuniknione. Jaśniejsze kolory bardziej wchodzą na sąsiednie. Można je ściemniać, trzeba by się naprawdę pobawić.

Mogę się założyć, że ten obiekt znajdzie się na wielu fotografiach. Ciekaw jestem tylko kiedy się zaczną pojawiać w większej ilości? No i u kogo z osób które znam, będę mógł je znaleźć?
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Fajnie wyszło, ale ten żółty faktycznie coś mi jakoś nie leży - to było pierwsze wrażenie, gdy zobaczyłem. Pierwszą myślą był niebieski, ale wyszłaby flaga francuska... Hmmm
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Spokojnie... Dookoła całego budynku jest jeszcze mnóstwo filarów... W sumie opraw jest 53. 2 oświetlają wejście. 5 wieżę. Pozostałe to filary. Prawie identyczne. Tzn niektóre są wysokości jednej inne dwóch kondygnacji. Daje to 46 filarów, po 23 na każdy z budynków.

Moim zdaniem wejście oraz wieżę należy traktować oddzielnie. Wieża jest znacznie wyższa. Jakieś 24m. Jej elewacja jest też innego koloru. Padające na nią światło "zabarwia się". Choć należałoby powiedzieć, że powierzchnia wieży zabarwia się inaczej niż filary. Wejście, jak na zdjęciu, odznacza się od reszty budową. Choć jego gabaryty są zbliżone do odległości między dwoma filarami.

Po prawej strony od wejścia są 4ry filary, 2 na biało (jeden zasłonięty przez wysunięte wejście) i 2 na czerwono. Po lewej stronie widać 6 filarów. Oświetlając cały budynek po 2 filary białe i 2 czerwone naprzemiennie, powstają biało-czerwone powierzchnie, jak wielkie Polskie flagi.

Nie jechałem tam na zdjęcia. Tak przy okazji wykonałem kilka. Następnym razem może się zmobilizuję zabrać statyw.
    Mam jeszcze kilka, średnio udanych. Wieczorem wrzucę jedno z szerszej perspektywy. Będzie lepiej widać całość.
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Aparat: SAMSUNG
    Model: NX500
    Przysłona: f/4.0
    Ogniskowa: 16.0mm
    Naświetlanie: 1/10s
    ISO: 6400

Aquapark w całej okazałości.
    1. Jak wspomniałem - żółty pasuje średnio. Przynajmniej w zestawieniu z białym i czerwonym.
    2. Filarów jest sporo. Inne kolory na wejście nie przeszkadzają. Pod warunkiem - patrz punkt wyżej. W tej scenie muszą się lepiej komponować z białym, czerwonym i ... elewacją.
    3. Kolory zmieniają się dynamicznie - białe na czerwone i odwrotnie.

EDIT. Jakość zdjęcia nie jest najlepsza. Na flogu wygląda jeszcze znośnie, tu na forum fatalnie.
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Domyślnie

To w takim razie, skoro kolory zmieniają się, to ja (ale to tylko ja!) zmieniłbym oświetlenie wejścia na stałe czerwone - wszystkie inne zmieniają się, a to jest niezmienne, i w ten sposób wyróżnia się dla osoby patrzącej dłużej niż przez moment. Ten żółty - no nie wiem, ale mnie niekorzystnie bije po oczach, i leje jak wół do karety.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 354 z 371 PierwszyPierwszy ... 254304344352353354355356364 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów